cover

Live04

Mouse on Mars

CD (2005) - Sonig / Dotshop.se

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Eksperimentell elektronika / Post-rock / IDM

Spor:
Mine Is in Yours
Diskdusk
All the Old Powers
Distroia
Twift
Gogonal
Wipe That Sound
Actionist Respoke
Frosch
Wipe That Sound (qt-mov)

Referanser:
Pyrolator
Yello
Kraftwerk
Stereolab
Microstoria
The Chemical Brothers

Vis flere data

Se også:
Rost Pocks – The EP Collection - Mouse on Mars (2003)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Liv på Mars?

Små grønne mus lager elektronikk med sus - Mouse on Mars ute med kriblende live-album.

Kjennere av onomatopoetisk lystgass-electronica har i over 10 år regnet Mouse On Mars-utgivelser blant sine mest populære nytelsesmidler. I løpet av den tiden har den lekne, lett ironiserende musikken til Jan St. Werner og Andi Toma frimodig tatt innover seg strukturer fra dub reggae, drum'n'bass, jungle, krautrock, jazz, funk, disco og exotica. Vi musikkskribenter har en veldokumentert tendens til å feste ethvert frittdrivende musikalsk tankegods til støvoppsamlende kollektive arketyper. I Mouse On Mars sitt tilfelle har det blitt gjort iherdige forsøk på å feste dem til en krysningsakse mellom "post-rock" og "electronica", særlig i tiden etter samarbeidet med Stereolab. Bevisstgjorte, utøvende musikere på sin side, er som oftest lite interessert i å settes i noen fast bås og vil framheve at de er i kontinuerlig kreativ drift (inntil det motsatte er bevist). Hvis jeg nå høres tørr ut, det er’ke ment sånn, Mouse on Mars er fanden så fulle av fnis og fnas, men så godt tøys er en seriøs dyd!

Mouse On Mars har i hele prosjektets levetid skapt genre-overskridende musikk med en henfallenhet til å bringe motoriske danserytmer fra dansegulvet langt ut på motorveien og videre inn i solnedgangen. Snurrige, elektroniske lyder har skapt et mylder av assosiasjoner, godt hjulpet av toskete ordspill i titler som Shnick-Schnack, Schlecktron, Saturday Night Worldcup Fieber og Diskdusk. Mouse On Mars' røtter forgreiner seg nedover til det nord-rhinske dancefloor-miljøet på 1990-tallet og videre nedover til en særtysk tradisjon som strekker seg langt bakover i tid. Stockhausen er det kanskje ikke nødvendig å trekke opp her, derimot må to Conradi-røtter spesielt nevnes. Conrad "Conny" Plank skapte det atonale lydutrykket som Kluster (senere Cluster) og det tidlige Kraftwerk ble kjent for. Plank startet forøvrig sitt lange virke i Køln. Conrad Schnitzler på sin side utviklet i Berlin en annen eiendommelig lydforming inspirert av maler/skulptør Joseph Beyss. Om disse to ikke er kjent for hovedstrømspublikumet så er de i hvertfall velkjente for tyske lydarbeidere. Kurt Dahlkes (Der Plan) soloprosjekt Pyrolator danner et naturlig manglende mellomledd mellom 1970-talls Plank og 1990-tallets planetariske par av mus St. Werner og Toma, som passende nok er oppvokst i henholdsvis Düsseldorf og Køln.

Live04 er satt sammen av flere hundre timers levende opptak, hvorav noen av litt eldre dato. En god del av materialet er naturlig nok hentet fra nyere album som Ideology og Radical Connector, men tidsspennet går helt bakover i tid til Vulvaland (1994). Dodo Nkishi kom med som perkusjonist og oral maseflue i 2000 og preger sterkt nyere spor som Distroia. Diskdusk er en herlig, hyperaktiv revyblanding av Hawaii og Mars, altså det rene vanvidd av forvrengt speed-funk og elektronisk manipulert exotica som kastes ut over ekstatiske tilskuere. Det kribler og bobler hele tiden, bare avløst av litt kjapp applaus mellom noen av sporene. Det er en myte at elektroniske live-album er uten hensikt, her er det fanget inn unike improviserte øyeblikk som hendte der og da.

Mouse on Mars klarer muligens aldri å overgå klassikeren Niun Niggung, men Live04 er et oppkomme av kreativ rytmisk galskap fra søsterplaneten til apeplaneten.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Secret Chiefs 3 - Traditionalists – Le Mani Destre Recise Degli Ultimi Uomini

(Mimicry)

Lyden av fortvilelsens, tungetalens og galskapens demoniske skrik, toner av smerte, lidelse og blodtørst.

Flere:

My Dying Bride - The Dreadful Hour
Nas - Street's Disciple