cover

After Robots

BLK JKS

CD (2009) - Secretly Canadian / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Prog / Afrobeat / Dub / Psykedelia / Indierock / Africana

Spor:
Molatladi
Banna Ba Modimo
Standby
Lakeside
Taxidermy
Kwa Nqingetje
Skeleton
Cursor
Tselane

Referanser:
The Mars Volta
Yeasayer
A Perfect Circle
TV on the Radio
Faith No More
Fela Kuti
Incubus
Vampire Weekend
Tinariwen
Hypnotic Brass Ensemble

Vis flere data

Se også:
Mystery - BLK JKS (2009)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Afro-prog?

Lett å nevne sammen med alle som flørter med verdensmusikk om dagen, men BLK JKS er mest et sørafrikansk band som spiller progrock.

Sørafrikanske BLK JKS har holdt på siden 2000, men det var først etter å ha blitt omtalt som "afrikanske TV on the Radio" av Diplo i 2008 at de fikk platekontrakt med Secretly Canadian. Med tanke på suksessen Yeasayer (også på Secretly Canadian) hadde rundt denne tiden, er det kanskje ikke så rart at selskapet var sugne på å gå ett skritt videre i jakten på band som kombinerer alternativ rock med innslag fra den vide verden.

Men selv om Brooklyn-baserte Yeasayer har hentet inspirasjon fra afrikansk musikk, er det ikke dermed sagt at en sammenligning med BLK JKS er på sin plass. For, på albumdebuten Big Robot fremstår BLK JKS først og fremst som et rockeband som tilfeldigvis er fra Sør-Afrika. Og selv om Diplos TV on the Radio-sammenligning høres forlokkende ut, føles den ikke helt treffende. BLK JKS befinner seg som oftest i et område som er både mørkere og hardere enn der de to nevnte bandene holder til. Faktisk er det mer naturlig å trekke paralleller til hva band som A Perfect Circle holdt på med rundt den tiden da BLK JKS oppstod. Antagelig har de ikke vært helt fremmede for Faith No More i oppveksten heller.

Mørk progrock med vekselvis myke og harde partier toppet med patos-vokal, altså. Selv om denne beskrivelsen for det meste stemmer, yter den ikke BLK JKS full rettferdighet. Man burde også legge til at BLK JKS kombinerer syrete Led Zeppelin-manøvrer med tradisjonell afrikansk musikk, og at tekstene veksler mellom å synges på engelsk og på zulu. Når dette er sagt, er det ikke lenger så lett å finne en bås der BLK JKS slipper inn uten leg.

I jakten på sammenligninger i vårt eget hjemland, går tankene fort til Gåte som tok norsk folkemusikk, klinte den inn med eyeliner og koblet den til en marshallvegg. BLK JKS gjør noe av det samme med sitt hjemlands tradisjonelle musikk, og det skal være ganske overskyet ute før man føler at dette er et kynisk grep.

På Big Robot har BLK JKS fått hjelp av de latterlig kule brødrene i Hypnotic Brass Ensemble, som med sine eksplosive blåsere fortjener en stor andel av æren for å skille BLK JKS fra et middels kjedelig progrockband. De beste eksemplene på dette er låtene Banna Ba Modimo og Skeleton. Disse låtene er også de som best oppsummerer BLK JKS' uttrykk.

Big Robot er en aggressiv debut fra et sultent band. Noen ganger gaper de over for mye, men for det meste er det bra ting som kommer ut i enden.

BLK JKS spiller på Blå 7. november under Oslo World Music Festival 2009.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


William Hut - Versus the End of Fashion Park

(Banana Party)

Du verden så treffsikker han er i sin melodiførsel, denne vemodige vestlending.

Flere:

Deathprod - Deathprod
Shining - Blackjazz