cover

Songs III: Bird on the Water

Marissa Nadler

CD (2007) - Peacefrog / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Folk / Folkpop / Akustisk

Spor:
Diamond Heart
Dying Breed
Mexican Summer
Thinking Of You
Silvia
Bird On Your Grave
Rachel
Feathers
Famous Blue Raincoat
My Love & I
Leather Made Shoes

Referanser:
Ane Brun
Joanna Newsom
Kate & Anna McGarrigle
Leonard Cohen
Diane Cluck
Josephine Foster
Espers
Neko Case
Vashti Bunyan
Hope Sandoval
Sandy Denny

Vis flere data

Se også:
Little Hells - Marissa Nadler (2009)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Songbird on a wire

Utenomjordiske og betagende mordballader på denne amerikanske sanglerkens tredje plate.

New York-baserte Marissa Nadler har med sine to foregående album markert seg blant de store kvinnelige røstene innen moderne amerikansk folk og visesang (undertermene bør være kjente, freakfolk, frifolk etc.). Herunder kan vi raskt nevne Joanna Newsom og Josephine Foster som de ledende. Nå er det ikke riktig så mye "frika" over Nadler. Hun har en mer tradisjonell tilnærming til sin låtskriving, der Leonard Cohens enkle, repeterende gitarplukking er et høyst sentralt fundament (hennes versjon av Cohens Famous Blue Raincoat er i så måte en passende hyllest). Med sin krystallklare sopranstemme danner disse elementene grunnlaget for det meste Nadler har gjort så langt.

På Songs III: Birds on the Water (hennes tredje plate, altså) har hun med seg et knippe flere gjester enn på sine øvrige og mer nedstrippede plater. Vi gjenkjenner raskt en trio fra Espers, Greg Weeks har for øvrig også produsert, samt Jesse Sparhawk fra Timesbold på mandolin. Disse stresser ikke med å overdøve essensen i hennes melodier og tekster, men utfyller de små rommene som er så lett å overse, men som har mye å si for totalopplevelsen. Musikerne underbygger på nøkternt vis englestemmens historier som i hovedsak domineres av død og fordervelse.

Marissa Nadler har et visst slektskap til den engelske folkscenen og tradisjonell britisk musikk, i likhet med de gode hjelpere i Espers. Likhetstrekk med eksempelvis Sandy Denny og Vashti Bunyan er like fremtredende som hennes tilknytning til amerikanske "mordballader" og moderne country-psykedelia (Silvia kunne vært hentet fra den siste til Neko Case). Den tidløse elegansen og grasiøse fremføringen løfter disse sangene opp til et sakralt nivå. Det gjelder særlig Dying Breed og Hope Sandoval-lignende Mexican Summer - låter som gir frysninger langt inn i sjelen.

Det største ankepunktet her må være at alle disse 11 sporene kunne vært en og samme komposisjon. Dette er ikke en plate som domineres av de store avvikene fra den fastlagte normen. Men så lenge den er såpass sterk som her, så er det et ankepunkt som er lett å overse.

Songs III: Birds on the Water bør være en naturlig inngangsport til dere som ikke er kjent med Marissa Nadler. Faller den i smak bør veien være uhyggelig kort til hennes to første plater.

Marissa Nadler spiller to konserter i Oslo 25. og 27. april. Det skjer på Spasibar og Sound of Mu. Hvis hun klarer å frembringe bare noe av den delikate stemningen som preger hennes plater, så kan det bli riktig så vakkert.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bertine Zetlitz - Sweet Injections

(Capitol / EMI Virgin)

Den hyperaktive ertekroken har funnet seg en lysere skog for utfoldelse av sjofle pek.

Flere:

Ought - More Than Any Other Day
Samara Lubelski - The Fleeting Skies