cover

This Is The Story

The Proclaimers

CD (1987) - Chrysalis

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop / Rock

Spor:
Throw The 'R' Away
Over And Done With
Misty Blue
The Part That Really Matters
(I'm Gonna) Burn Your Playhouse Down
Letter From America
Sky Takes The Soul
It Broke My Heart
The First Attack
Make My Heart Fly
Beautiful Truth
The Joyfull Kilmarnock Blues
Letter From America

Vis flere data

Se også:
Born Innocent - The Proclaimers (2003)
Born Innocent - The Proclaimers (2003)


Ett spor:
Letter From America

Letter From America

The Proclaimers er en utfordring.

Jeg forstår hvorfor Craig og Charlie Reid ikke havner på forsida av særlig mange magasiner. Jeg ville knapt hatt dem på veggen selv.

The Proclaimers er to bleke, kristne tvillingbrødre med tjukk aksent, høy moral, matchende briller og en hang til det sentimentale, romantiske og nostalgiske. Sammen synger Craig og Charlie sanger med titler som "Let's get married" og "I want to be a christian". Det er stygt å si det, men brødrene Reid kunne vært resultatet av skotsk innavl av verste slag. Det er ikke slik rock'n'roll skal se ut, ifølge myten og MTV.

Musikken er en helt annen historie.

Melodiene strømmer gjennom Craig og Charlie Reid som en leken bekk fra høylandet. The Proclaimers er skotsk soul, moderne salmer, en tidløs feiring av tradisjoner og varige verdier, "The joyful Kilmarnock blues".

Craig og Charlie synger tett i tett, slik bare brødre kan gjøre. Jeg klarer ikke skille dem fra hverandre. Det spiller heller ingen rolle. Craig og Charlie er ment å være sammen. En sang som "Letter from America" har ventet på dem siden dagen begge ble født.

Noen låter, og stemmer, lar seg ganske enkelt ikke fortrenge.

Har det blitt skrevet flottere, mer naturlige melodier de siste 20 åra enn "There's a touch", "Letter from America" og "Sunshine on Leith"?

Craig og Charlie Reid forteller ærlig og utleverende om kjærlighet, sex, foreldre, familieverdier, religion, politikk, fotball – om selve livet, mitt, ditt og sitt eget. Buddy Holly er vel det nærmeste vi kommer en slags "forfar". Elvis Costello er altfor farlig og uberegnelig til å være i nær slekt med The Proclaimers. Brillene er kanskje den eneste likheten, i tillegg til kjærligheten til den store amerikansk musikkarven, fra The Everly Brothers til Hank Williams og Ray Charles.

Ingen høres ut helt som The Proclaimers, og slik har det vært siden 1987, da gruppa ga ut sin første plate. Charlie og Craig Reid synger sine sanger uten å tvile, med rak rygg og nykjemmet hår, blottet for skam og ironi.

Craig og Charlie Reid er to bleke nerder som gir blaffen i brillene og stikker hodet fram. Craig og Charlie Reid vet hva som virkelig betyr noe her i livet. Craig og Charlie Reid vet hva som kan hjertet til å fly.

Slik sett er brødrene modigere enn de fleste.

Slik sett er The Proclaimers mer punk enn både The White Stripes og The Strokes.

"Letter from America" gjør at jeg får lyst til å ta på meg et par hornbriller, en stripete genser fra åttitallet, åpne vinduet og synge på tjukk, tjukk, tjukk skotsk aksent.

Men jeg skal overlate det til Craig og Charlie Reid.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no
pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Noa Babayof - From a Window to a Wall

(Anova Music)

Noa Babayof padler menneskeheten over rennende elver av blod på vei til dødsriket.

Flere:

Arthur's Landing - Arthur's Landing
Simon Joyner - Skeleton Blues