cover

Orkanen Närmar Sig

Pascal

CD (2010) - Novoton / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-punk / Garasjerock / Indierock

Spor:
Tutti Frutti
Nyår
Måne över Fårösund
Dansa
En död man
Ge upp
Party
Orkanen närmar sig
Stanna här
Inte redo
Tyst här i mörkret

Referanser:
Joy Division
The Cramps
Jesus and Mary Chain
The Raveonettes
Ghostriders
Reeperbahn
Kent

Vis flere data

Se også:
Galgeberget - Pascal (2008)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Mystisk råskap

Gotlandstrioen utvider horisonten på sitt tredje album - deres beste hittil.

Det åpner med Tutti Frutti – i en dødelig tung versjon av Little Richards eminente låt fra 1955. Den er seig, tung og dyster – ikke helt ulikt slik norske Ghostriders gjorde med Heartbreak Hotel tidlig på 80-tallet. Introen til Pascals tredje album er en sterk, og forventningene blir naturligvis store for de resterende 10 sporene.

Det er nå to år siden det flotte og kritikerroste albumet Galgeberget så dagens lys (4/7 på groove). Med Orkanen Närmar Sig fortsetter trioen i noenlunde samme spor etter at hovedperson Isak Sundström i mellomtiden har drevet med bandprosjektet Skriet. Igjen leker Pascal seg gjennom romantiske og følelsesfulle popmelodier som danderes med enkle, harde og bastante rytmer, tung, energisk bass og gitarer som skjærer i ørene.

Formelen er godt kjent, og som tidligere høres Jesus & Mary Chain i bakgrunnen. Låtene snurrer rundt i en sirkel, ofte med de samme, enkle monotone tonene (som En Död Man og Ge Upp) der både Sundström og Manuela de Gouveia bruker stemmene til å uttrykke desperasjon og smerte.

Som på de to tidligere albumene holder låtene i gjennomsnitt godt nivå, men jeg sitter også denne gang med følelsen av at Pascal fortsatt har fortsatt et lite stykke igjen for å skape et virkelig klassikeralbum. Men de nærmer seg. Enkelte låter skiller seg ut, som singelkuttet Dansa – der avslutningen er en herlighet med et mesterlig driv som får meg til å tenke på Verklighetens Dag (andrealbumet til Kent). Tittelkuttet er også de fremste sporene med sin Joy Division-aktige gitar. Samt Inte Redo med sine marsjerende trommer som dernest beveger seg over i et tungt og energisk refreng.

Pascal forsyner seg godt fra musikkhistorien, men har denne gang latt seg inspirere fra flere hold og utvidet sin horisonten. Med bagen full av ulyder har de skapt sitt eget lydbilde og sin egen kunst. Coveret er et bilde som nettopp er hentet fra "kunsten", nærmere bestemt fra den tyske zoologen og filosofen Ernst Haeckelss bok Kunstfurmen Der Natur, som omhandler naturens symmetri og harmoni. Det at to av bandets medlemmer er utdannede biologer gjør nok sitt til at den røde tråden til naturen og dets mystikk er koblet til bandets musikk, som også er ekte, rå og mystisk i sin uttrykksform.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


M.I.A. - Maya

(XL)

- People make music to get a reaction. Music is communication, sa Yoko Ono. I tilfelle er dette M.I.A.s mest ekspressive album til dags dato.

Flere:

Fuku - I bakvendtland - Fuku synger Alf Prøysen
Jaga Jazzist - One-Armed Bandit