cover

Fresh

Salvatore

CD (2001) - Racing Junior / Universal / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell rock / Instrumental / Krautrock / Post-rock

Spor:
Get the Kids on the Streets It's a Party
Chant of the No-No's
Medina Drive
Stork
100 Camels in the Courtyard
The Seven Colours of Gnaff
Disco Farah
First Red Then Nothing
Atle Köln
Vogel
Dune

Referanser:
Portrait of David
Neu!
Can
Tortoise

Vis flere data

Se også:
Clingfilm - Salvatore (2000)
Jugend - A New Hedonism - Salvatore (2000)
Tempo - Salvatore (2002)
Luxus - Salvatore (2004)
Luxus - Salvatore (2004)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Marock

'Det er den draumen me ber på at noko vedunderleg skal skje, at det må skje...'

I likhet med den eminente forgjengeren Jugend - A New Hedonism (2000) er Salvatores Fresh spilt inn i Marrakech, Marokko, på samme reise og i samme studio. Fresh er ikke bare en Jugend del 2, og som tittelen indikerer er det heller ikke akkurat rester vi får servert.

Dette er ferskvare fra øverste hylle, godtfolk. Nordmennene følger i fotsporene til andre fremtredende kunstnere som til alle tider har valfartet Nord-Afrika; Paul Bowles, William Burroughs, Bjørneboe, Nick Drake. Blant levende byoaser og like levende ørken, i folkemylderet og i stillheten ligger denne Europas vakre halvbror. Merkelig, fremmed, men likevel nært og gjenkjennelig. Fresh høres ikke ut som et direkte forsøk på å suge marokkansk musikk og kultur inn i Salvatores egen, og den marokkanske innflytelsen må nok sees mer som en vital og mental vitamininnsprøytning enn som en direkte kilde til påvirkning.

Med sin instrumentale form og rytmiske spillestil klarer Salvatore på herlig unorsk vis å dra lytteren inn i et hellig tempel langt bortenfor det vi er vant til her hjemme. Som Rottefangeren fra Hameln lokker Ola Fløttum & co oss ut av hjemmene og inn i fjellene, bort fra det småborgerlige og inn i det ukjente. Det er ikke noe truende over denne ferden. Den er en befrielse.

I likhet med det varierte landet er ikke Fresh bare lyden av sanddynene, det er også lyden av Pink Floyd på et rykende Pompeii, det er lyden av kraut, det er lyden av Joy Division, av Chicago, av berbere, av romere, av myke droner, av Atlasfjellene, av Middelhavet, av verden. Det er også toner vi har hørt fra bandet tidligere, og Fresh innebærer ikke en kraftig kursendring. Fokus er likevel i enda større grad lagt mot melodiene, og Salvatore er både varmere og fyldigere enn noensinne (praise Jon Selvig, nytilsatt på piano og xylofon og samples).

Den fresende åpningslåten Get the Kids On the Street It's a Party er en perfekt start til resten av de knappe 45 minuttene, som spinner merkverdig raskt unna. Kombinasjonen av relativt monotone beats, varierte samples (blant annet av kvinnestemmer) samt hissige og melodiøse gitarer skaper noe som kan beskrives som trance-kraut. Fresh kan ta tid å synke inn i, men er umulig å sveve ut av. Nå unngår riktignok Salvatore de lengste låtene denne gangen, men til gjengjeld er Fresh såpass flytende at vi som lyttere blir dradd inn i platen som et hele.

Neste gang vi omtaler Salvatore (kanskje på City Slang?) er det muligens Chicago og John McEntire som er stikkordet. La oss håpe at de også makter å bygge templer i vindbyen. Oslo, Marrakech, Chicago - what a ride. What a trip.