cover

Våre Demoner

Kaizers Orchestra

CD (2009) - Petroleum / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alkojazz / Cabaret / Alternativ / Klezmer / Sigøynermusikk

Spor:
Medisin og psykiatri
Våre demoner
Die Polizei
Fanden Hakk I Hel
Kavalér
Gruvene på 16
Señor Torpedo
Den sjette sansen
Sonny
Prosessen
Stormfull vals

Referanser:
Skambankt
Farmers Market
Wunderkammer
Katzenjammer
Tom Waits

Vis flere data

Se også:
Ompa Til Du Dør - Kaizers Orchestra (2001)
Død Manns Tango - Kaizers Orchestra (2002)
Evig Pint - Kaizers Orchestra (2003)
Maestro - Kaizers Orchestra (2005)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Demonisk

Et fullstendig unødvendig, men likevel veldig godt album fra omparockerne.

Historien om det noe merkelige bandet Kaizers Orchestra har vel alle fått med seg. De kom sammen i 2000, og ga ut sin første skive Ompa Til Du Dør i 2001. Med sine sigøynerinspirerte låter vant de både publikums og kritikerens hjerter, og bandet kunne pryde seg med spellemannspriser og Alarmpriser. Suksessen fra 2001 ble fulgt opp med Evig Pint (2003), Maestro (2005) og Maskineri (2008). Våre Demoner er dermed Kaizers Orchestras femte studioalbum.

Våre Demoner inneholder låter som av ulike grunner ikke fikk være med på tidligere utgivelser. Dette kommer tydelig frem gjennom de mange referansene til blant annet Sonny og Dieter Meyer, som begge har blitt omtalt på ulike album tidligere.

Den berømte røde tråden, som bandet er kjent for, mangler også. I stedet for å fortelle en sammenhengende historie, består Våre Demoner av 12 enkeltstående låter. Heldigvis er låtene såpass sterke, at de tåler å bli hørt også utenfor sin opprinnelige kontekst. Kaizers selv kaller Våre Demoner en gave til fansen, og er det noe dette bandet kan, så er det å ta vare på sine fans.

Denne plata er ikke fullt så preget av oljefat og sigøynerrock som tidligere album har vært. Med Maskineri (2008) viste Kaizers Orchestra en tydelig vilje til å omforme seg, og Våre Demoner er nok et skritt i denne retningen. Blant annet så bærer plata et større preg av ballader og et litt roligere tempo enn det vi er vant med fra før. I Senor Torpedo og tittelsporet finner vi likevel Kaizers slik som vi liker og kjenner dem best; mye energi og høy ompafaktor. Jeg har alltid ment at Kaizers først og fremst er et liveband, og at mange av låtene passer seg best på scenen. Dette gjelder til en viss grad også på Våre Demoner, spesielt Stormfull Vals.

Det klart beste bidraget på albumet er Die Politzei, en live-klassiker som jeg ikke kan forstå hvorfor ikke er blitt utgitt før. Her viser Ottesen virkelig sine låtskriverkunster. Jeg vil også trekke frem spor nummer 10, Prosessen. Denne ble vraket fra Ompa Til Du Dør fordi den var for kommersiell, og den er uten tvil den meste fengende låten.

Våre Demoner er egentlig en helt unødvendig plate, som muligens vil bli satt best pris på av den mest innbitte fansen. Med andre ord, dette er ingen klassiker. Likevel inneholder den noen perler, hvor Die Politzei absolutt skinner klarest.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen