cover

Sjåre brymæ

Jaa9 & Onkl P

CD (2004) - C+C / Sonet

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Morsmålsræpp

Spor:
Nasty Kutt Intro
Spytt-fire
Sjåre Brymæ!
Kjendisparty
Godt Spørsmål
Holla
Sånn Er Livet
Viser Hvor Landet Ligger
Folk (Skit)
Disse Barna...
Hvem Vil Ha Hva?
La Det Gå
Tar Det Lenger
Stank Ass Ho 2

Referanser:
Dirty Oppland
Tungtvann
Equicez

Vis flere data

Se også:
Sellout - Jaa9 & Onkl P (2009)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Bonderomantikk

Det var ikke OL i 1994 som satte Lillehammer på kartet. Det var to små karer som het Jaa9 og OnklP.

Jaa9 & OnklP har seilet opp fra å være to ukjente rookies fra Lillehammer, oppfostret i hip-hopkollektivet Dirty Oppland, til å bli etablerte artister. Plata handler om plutselig berømmelse, og det å være en landsens bygderamp som bare er på fest for å få gratis øl.

I 2003 gjentok gjentok Jaa9 (eller var det OnklP) i et VG-intervju (eller var det Dagbladet) flere ganger at han var BONDE og at han var stolt av det. Jaa9 og OnklPs kjærlighet til krybba Lillehammer minte meg på en uforklarlig måte om en tysk rapper som gjorde en cover av Snows Informer for mange år siden. Den kalte han Ich bin Farmer, og omhandlet kumelking og høl i gummistøvlene. For en stund siden så jeg også Missy Elliot teste traktorskillsa i en av sine musikkvideoer, med snekkerbukse, flanell og strå i munnviken. Men hva i huleste er egentlig linken mellom hip-hop og bygda, der bling-bling er kråkesølv og M.F. er en Massey Ferguson?

For litt siden dukket det opp en artikkel i Morgenbladet som påpekte flere likheter mellom ghettoen i Harlem og den norske landsbygda. Artikkelforfatteren hadde på ferie i New York blant annet observert at de tøffa gutta i Harlem likte å kruse timesvis rundt på måfå i blankpolerte doninger med sotete ruter. Selvfølgelig med et påkosta stereoanlegg på full guffe. Altså var det i prinsippet ikke noe annerledes enn for eksempel i Mjøsbygdene. Med Sjåre Brymæ faller brikkene på plass. Bygd og rap hører sammen. Sjåre Brymæ er beviset.

Det finnes to typer mennesker/ De kule og alle dere/ Sku sagt navnet vårt/ men alle kan det allerede! (Spytt-Fire)

Hypen og oppmerksomheten rundt Jaa9 og OnklP har slett ikke vært uberettiget. Det er liten tvil om at Jaa9s noe flegmatiske flyt og OnklPs energiske, verbale mitraljøser utgjør noen av Norges mest spennende kvaliteter. Oppstyret rundt de to begynte med et knippe låter som ble distribuert via nettet, til gjesteopptreden med Tungtvann i 2002, til Bondegrammatikk i 2003, som vel egentlig var en hjemmemekka sjarmoffensiv for å få platekontrakt, men som endte med to Alarmpris-nominasjoner og et formidabelt salg. Under Christer Falcks vinger har Jaa9 & OnklP levert sitt første studioalbum.

Du kunne ikke målt deg med meg om jeg var en linjal. (Brekk Det Ned)

Selv sier Jaa9 & OnklP at de krones til 90 øre i undergrunnen, men det er i alle fall ingen tvil om at bransjen har gjort knefall for Dirty Opplands bondegrammatikk. Et lignende drag på de rette menneskene har vi vel kanskje ikke sett tilsvarende til siden Equicez slapp plate for nesten to år siden. Jaa9 & OnklP tilhører også "barnslig"-generasjonen som spør mamma om penger. Dette viser seg i en del (b)anale formuleringer som vel ikke først og fremst appellerer til en som er født på 70-tallet. Men ærligheten og tekstene er noe av det jeg liker best ved Jaa9 & OnklP. For hva er det egentlig mange 20-årige gutter går og tenker på? Det er øl og damer, øl og damer. (For øvrig er vel ikke alder noen hindring for å tenke på øl og damer.)

Vi driter på alle og er rause på dritten/ Se på deg sjæl og ta en pause fra mikken (La Det Gå)

Bygderap-kongene har fått med seg flere etablerte produsenter og beatmiksere på plata. Samarbeidet med produsenten Quest har de fortsatt med siden Bondegrammatikk-suksessen. Det virker som om det etter hvert så mektige Passit-teamet, som blant annet står bak Equicez, har fått prege litt av plata, noe som har resultert i godbitene Tar Det Lenger og Godt Spørsmål.

DJ-norgesmester Nasty Kutt og hans spastiske fingre gjør at Jaa9 & OnklP stiller med et sterkt og proft team i ryggen som helt klart løfter kvaliteten, men som kanskje tar bort litt av det egne og originale ved opplendingene. Litt mindre bondegrammatisk, litt mer streetwise er resultatet. Noe av det Jaa9 & OnklP gjør, som kan minne litt om Equicez' kongelige utgivelse fra 2003, er at de lager en blanding av mørke, sterke tekster med en god del verbal vold, som avløses av koselig og naiv selvironi som absolutt virker slik den er ment: meget sjarmerende, ja kanskje litt hjertevarmende.

En av de beste låtene er av den alvorlige sorten, Sånn Er Livet, der Jørg-1 (Tungtvann) medvirker på vokal og som låtskriver. Dette er en litt merkelig, trist og ettertenksom låt, som et skrubbsår oppi det ungdommelige overmotet. Variasjonene spenner fra barnslige takter til tunge beats, fra vittigheter til gåter om livet og mye annet rart: for eksempel hvor det ble av Kristen Gislefoss, hvorfor man sier nei når man mener ja, og hvorfor nissen alltid spiser graut.

Det barnsligste høydepunktet er utvilsomt den mye hørte og omtalte Kjendisparty. Dette er rett og slett en veldig festlig låt som man bare er nødt til å flire av. Særlig hvis man liker blind forulemping av uskyldige personer. Her gjør man ingen unntak: Skuespillere, programledere, artister, Idoler, politikere får gjennomgå Jaa9 & OnklPs øldunstende rikssynseri:

Men du, jeg æ'kke sikker på om jeg føler meg vel/ Anne Kat Hærland kan vel kjøre deg hjem?/ Nei, ta'kke sjansen!/ Må se til å komme oss ut av dansen, før jeg tyr til sprit og knark som om jeg var Sturla Berg Johansen/ Men hva faen er det der 'a?/ Er det noen som gidder å be Mia Gundersen pent ta på seg klæra? (Kjendisparty)

Pimping på Lillehammer er ikke som andre steder, skal vi tro den nyeste versjonen av Stank Ass Ho. Ny versjon vil si at Rune Rudbergs varme vokal bidrar på refrenget (han opptrer for øvrig uten tillatelse fra kona). Dette var ikke Dirty Opplands forsinkede debattinnlegg i kvinnesyn-debatten som raste for noen måneder siden. Det er nemlig bonussporet, Søstra Di - Verden i Et Puleperspektiv, som kunne vært debattinnlegget fra helvete.

Alt i alt er Sjåre Brymæ en sterk plate med 15 bra låter uten nevneverdige unntak. Men har du absolutt ikke sans for rumpehumor og fanteri generelt, så styr for all del unna.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kid Loco - Kill Your Darlings

(Royal Belleville Music)

En forskrudd rundreise i selskap med dampende halliker, horer og annet pakk.

Flere:

Giant Sand - proVISIONS
Diverse artister - Norske Slagere Kapittel 1 - 1955