cover

Decoration Day

Drive-By Truckers

CD (2003) - New West / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Sørstatsrock / Americana / Countryrock / Hardrock

Spor:
The Deeper In
Sinkhole
Hell No, I Ain't Happy
Marry Me
My Sweet Annette
Outfit
Heathens
Sounds Better in the Song
(Something's Got to) Give Pretty Soon
Your Daddy Hates Me
Careless
When the Pin Hits the Shell
Do It Yourself
Decoration Day
Loaded Gun in the Closet

Referanser:
Neil Young & Crazy Horse
Lynyrd Skynyrd
The Bottle Rockets
The Replacements
Son Volt

Vis flere data

Se også:
Southern Rock Opera - Drive-By Truckers (2001)
The Dirty South - Drive-By Truckers (2004)
A Blessing and a Curse - Drive-By Truckers (2006)
Brighter Than Creation's Dark - Drive-By Truckers (2008)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Sørstatsrock

For alle som liker country og rock, og alle mulige kombinasjoner av de to musikkformene, er denne plata et pliktkjøp

Å omtale Drive By Truckers sitt album fra i fjor først nå, kan virke en smule bakstreversk. Sannheten er at plata skriker etter å bli anmeldt. Vi må bare gjøre hva vi blir bedt om.

For alle som liker country og rock, og alle mulige kombinasjoner av de to musikkformene, er "Decoration day" et pliktkjøp. Ikke la deg skremme av den forrige utgivelsen til Drive By Truckers, "Southern rock opera". Oppfølgeren er mye mindre bråkete, grøtete produsert og pretensiøs, samtidig er den til tider like rocka, like sjarmerende og styggvakker som forgjengeren.

Den store forskjellen er det nyeste medlemmet, Jason Isbell. 24 år gammel, men på mange måter det eldste medlemmet i den relativt gamle gruppa. Jeg er ikke sikker på om det å være rundt førti år, i ei hardtarbeidende rockgruppe, kvalifiserer til stempelet "gammel". Poenget er at Jason Isbell er ung, men skriver sanger så modne at man instinktivt tror han er "gammel". Isbell har skrevet tittelsporet på "Decoration day", samt "Outfit". Sistnevnte er en av de beste countryballadene jeg har hørt på lenge. Den handler om en fars forsøk på å gi sin sønn de beste rådene han kan. Jeg vet ikke helt hva folk driver med nede i Alabama, men her er essensen i de faderlige råd:

Have fun but stay clear of the needle. Call home on your sister's birthday.
Don't tell them you're bigger than Jesus,
don't give it away.


Cooley er gruppas rullende stein. Dersom Mick Jagger hadde vært oppvokst i Tuscumbia, Alabama, hadde han laget sanger og sunget som Cooley. La meg omformulere det: Cooley lager sanger og synger akkurat som Jagger, men det er Cooley som er fra i Tuscumbia, Alabama. Nevnte jeg at Cooley er gruppas Rolling Stone? Hans bidrag til "Decoration day" er "Marry me", "Sounds better in the song", " When the pin hits the shell" og det nydelige sistesporet "Loaded gun in the closet". Samtlige låter holder høy kvalitet, og samtlige kunne vært skrevet og framført av - ja visst, du gjettet det - Mick Jagger.

Drive By Truckers har tre meget gode låtskrivere, gitarister og sangere. Det er gamlefar selv, Patterson Hood, som skriver de fleste.

Hood minner noe aldeles forferdelig om Steve Earle til tider. "Deeper in" handler om en bror og en søster, deres fire felles barn og de sju åra de fikk som straff for den frivillige incesten de begikk. Stoff for en kjempehit i USA, med andre ord. Både musikken og teksten kunne vært skrevet av Steve Earle. Gode "Sinkhole" handler om statens forsøk på å ta over familiegården til en stakkars bonde. Steve Earle igjen, men denne gangen sverger jeg på at det er Steve som synger. Andre gode bidrag fra Hood er "My sweet Anette", "Heathens", "Something's got to give pretty soon" og "Your daddy hates me". Nevnte jeg forresten at Patterson Hood er gruppas Steve Earle?

Jeg nevnte rock i sted, jeg mente sørstatsrock, hva nå det er. Bandet selv definerer det nok som arven etter Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band, ZZ Top, Thin Lizzy og Ted Nugent. Ikke glem å legge til en god del country også.

Ja, jeg har kanskje nevnt det før, men tenk deg én del Steve Earle, én del The Rolling Stones og én del av noe annet, som kun The Drive By Truckers vet hva er. Talent og en vilje til å jobbe så hardt som det trengs for å få til noe man er fornøyd med, tipper jeg er hemmeligheten. Si det videre.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


PJ Harvey - Let England Shake

(Island)

Poetiske men ubarmhjertige krigsreportasjar, og elsk/hat songar om ein nasjon iferd med å visne på rot.

Flere:

The Shins - Wincing The Night Away
Radical Face - Ghost