cover

...the Size of Planets

Haley Bonar

CD (2003) - Chairkickers' Union / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Countryrock / Americana / Folk / Visepop

Spor:
Save a Horse, Ride a Cowboy
Am I Allowed
Drinking Again
Car Wreck
Bless This Mess
Sun Don't Shine
Out of the Lake
Billy
Go Away Angels
Razor That Wins
Litlle Bird On My Shoulder
The Water
Lullaby

Referanser:
Low
Rivulets
Cat Power
Edith Frost
Oh Susanna
Neko Case
Rosie Thomas
Jewel
Hem

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Jeg er svak for cowgirls

Nok en vakker plate fra det samme miljøet som har skjenket oss Low, Rivulets og Kid Dakota.

Overskriften henspiller på Pam Houstons novellesamling Cowboys Are My Weakness, og i krøttersporene av andre sterke, jordnære kvinnelige forfattere som Annie Proulx og Kirsty Gunn finner vi fortelleren Haley Bonar. Hun er en multi-instrumentalist og låtskriver som virker langt eldre enn sine 19 år, der hun åpner sin verden av fyll, kjærlighet, menneskelige skjebner og forfrosne steder på sin andre plate ...the Size of Planets.

Sammen med blant andre Eric Swanson, Aaron Molina og Lows Alan Sparhawk viser Bonar igjen at midt-vestens monotone prærier er velegnet som inspirasjon til mismodige beretninger. Haley Bonar er opprinnelig fra Manitoba, har bodd noen år i Rapid City, men befinner seg nå i Duluth sammen med blant andre Low og Rivulets. Innspillingen i Sacred Heart sørger som vanlig for den store, åpne klangen vi har blitt bortskjemt med fra den kirken, og det er tydelig at Duluth har blitt et lite sentrum for slik lavmælt og langsom musikalsk skjønnhet.

Haley Bonar innleder sin plate med følgende lengten:

I found the stars of the brightest sky
we were lying there in the opening
the sky, it was exploding
I heard the voices of the angels sing cause I'd found love
the horses left quite a dirty mess
I lay there and confessed
my heart by the rolling creek and prickly grass
Oh find me a cowboy who gets lost in the moment
Who sings his own lament
I will ride off forever

Man kan kjøpe seg en stetson for mindre. Med en doven stemme, som bare unntaksvis løfter seg med stor styrke, slekter Bonar på Rosie Thomas, Emmylou Harris og av og til Nina Persson. Gjennom enkle, men kraftfulle arrangementer presenterer hun tretten intime låter av folkbasert popmelankoli på ...the Size of Planets. Aller finest blir det på de mest sparsommelige fremføringene der Am I Allowed, med linjen "This town is dying, all the stores are closing, the whole town drinks whisky, starting early morning", Out of the Lake og den sørgmodige pianovisen Sun Don't Shine står frem som særlig sterke. Noe skjemmende hard trommelyd drar ned et par låter (Car Wreck, Bless This Mess), men i hovedsak får Bonar holde på for seg selv, og da kommer vokalen og tekstene hennes også best til sin rett.

Det er sikkert en del som husker Atom Egoyans klassiker The Sweet Hereafter fra 1997. Tidlig i filmen møter vi en vever ung pike som synger vakkert på en gjørmete småby-fair et sted i Canada. Når jeg hører på ...the Size of Planets dukker dette bildet stadig frem, og jeg kan se for meg Haley Bonar stå der mens pariserhjulet løfter seg langsomt i bakgrunnen, syngende: "All the fires have left South Dakota, all the priests have gone from the prisons, everyone is singing the hit song..."

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kvelertak - Kvelertak

(Indie)

En sjangerfornektende og sviende bra debut. Det skulle ikke overraske meg om man hadde kommet til bevisstheten med blåmerker rundt halsen.

Flere:

Madder Mortem - Desiderata
Fleet Foxes - Helplessness Blues