cover

På Slurva

Knut Buen

CD (2005) - Nyrenning / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Spoken word / Humor

Spor:
Kjæringje på Tinn
Den Fule Luråsen
Om Luråsane Ute På Måling
Ei Tinndølherme
Landhandlarsogur
Høykøyraren i Hovin
Klokkaren i Tuddal og Vekkelsen i Vinje
Da Jørgen Stillde Ut Bøkåkeren Sin og Telemarkingen Som Skrifta
Soga Bjarne Fortalde og Dølle Som Handelskar
Setesdølen Som Hadde Kaupt Seg Kart og Jørgen På Konsert
Giftarfolk i Tuddal og Bygdekarar På Bytur
Fire Tuddalssogur
To Sogur Frå Tuddal og Den Om Da Torgrim og Ragnhild i Heddal Skulle Kaupe Seg Potte på Notodden
Verprat i Telemark og Bakstdeia i Gransherad
Soge om Myllarguten og Den Om Hans og Gunnhild
Vaktmeistaren i Nordahl Bruunsgt.
Lettelsane i Reisjåbrekkun, Dritstølken på Tinnostoget og Barsølkjæringane i Tuddal og Jonsdalen
Om Bilsakyndige Aabær, Kjøthandel i Tuddal, Tov Sogeskrivar og Kyre Jørgen Skar Ut
Da Ola Johannesen Øvde Opp Ågot og Andres Lia Svara Presten Kofoed
Nokre Tjønnstaulsogur, Bjølleslåtten, Ola Mosafinn og Gjestfridomen i Hardanger

Referanser:
Agnes Buen Garnås

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Freske historier fra Telemark

Historie, litteratur og tradisjonsformidling på én gang, presentert på en glimrende måte.

Hele landets Smørbukk, folkemusikkgeneral, bygdekonge og landemerke Knut Buen kan se tilbake på et allsidig virke i norsk offentlighet. Han er ingen ungsau lengre, har aldri vært kjent for sin overdrevne beskjedenhet og har hatt en ikke ubetydelig kultstatus blant folk med sans for det som gjør nordmenn eksotiske. Siden denne eksotismen ikke er å oppdrive i byene, preget av utvannet embeds- og kremmerkultur fra kontinentet som de er, må man i Norge til bygdene for å finne de virkelige unikum og originaler i vårt kulturliv.

Buen er en av de mest markante, og har satt Telemarksbygdene på kartet i en mannsalder. Han har aldri framstått som mindre enn raus, er kongenial i sitt vesen og framviser en livsapetitt som kappåt han med trollet hver eneste dag.

Legender har formet seg om Buen, og som alltid med slike høvdingefigurer danner det seg en hel liten folklore som lever sitt eget liv. Opptredener og plater er det blitt mange av, og som formidler av tradisjonskultur har han få like.

På plate har vi hittil hørt mest til musikken, men nå får vi en Knut Buen "unplugged", en "spoken word"-CD hvor Buen forteller skrøner, soger og risp fra Telemark. Han har opptrådd med dette materialet før, og sikkert krydret mang en festlig anledning med disse freske historiene. Noen er nærmest anekdoter uten noen skikkelig punchline, og flere mangler en egentlig vitsedramaturgisk oppbygning og struktur. Noen poenger er rent assosiative, mens andre er nærmest uforståelige hvis vi ikke evner å sette dem inn i en sosial og miljømessig ramme.

Knut Buen forteller kort om den gode sogas funksjon og evne til å "skape (...) høgtid og lyfte tankar og sinn opp i høgare himmel og vidare horisont" i det lille innleggsheftet. Han bemerker at vitser og folkelig moro er beheftet med oppfatningen av at de vitner om dårlig smak, umoral og vulgaritet. Buens interesse for stoffet bunner delvis i livslang lidenskap for tradisjonsstoff og tradert muntlig materiale, delvis beundrer han originaliteten i stoffet og dets sosialhistoriske betydning.

Plata veksler mellom en blid Buen som drar korte, fyndig poengterte risper og hermer, og Jon Elling Buen Garnås' friflytende munnharpespill. Det er en ren helaften av folkelig humor og improvisert munnharpe, hvor harpa har samme kvikke tonen som historiene Buen forteller.

På Slurva starter med et knippe fortellinger om den navngjetne "Lurås'en", en sagnomsust figur i Telemarks bygdelag etter disse fortellingene å dømme. Etterhvert får vi høre om Dølle Som Handelskar, en historie om Torgrim og Ragnhild i Heddal som kjøpte potte på Notodden, litt om Myllarguten, Dritstølken På Tinnostoget, Barsølkjæringane i Tuddal og Jonsdalen og om da Andres Lia Svara Presten Kofoed - og mye mer. Buen er full av sogur og til dels saftige vitser som satt sammen på denne måten fungerer som et ypperlig timesprogram med tradert materiale fra folkekulturen.

Historie, litteratur og tradisjonsformidling på én gang, og presentert på en glimrende måte. Fantes det rettferdighet i verden, solgte På Slurva 50 000.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Mahjongg - Kontpab

(K Records)

Kontpab plasserer Mahjongg i en klasse for seg selv når det gjelder elektronisk musikk.

Flere:

Bonnie Prince Billy - Master & Everyone
Mats Eilertsen - Flux