cover

27

Biffy Clyro

CD-single (2001) - Beggars Banquet / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Ydmykt, og med godt gehør.

Unge skotter med begge beina godt plassert på 90-tallet.

Den alternative rocken på 90-tallet lar seg vanskelig oppsummere, men Biffy Clyro håndterer sine musikalske referanser på en sjeldent god måte, og som i hvert fall faller på plass hos en nøktern musikkelsker i slutten av 20-åra. 27 har 3 svært gode spor og klarer virkelig å presentere bandets mangfold og kvalitet.

Hentet ut fra en søvnig region i Skottland, er guttene nå signet på Beggars Banquet, men de hadde fått en solid fanskare allerede før debutalbumet var i salg. Dette skyldes nok mye turnévirksomhet som oppvarmingsband, samt strålende live-kritikker. Simon Neil og brødreparet James og Ben Johnston trives best på scenen og har ikke så mye til overs for single-utgivelser og kontraktryttere i platebransjen. Skal de gi ut en single eller EP skal B-siden være minst like god og enkeltstående som tittelsporet, og en plateutgivelse skal fremstå som et helhetlig stykke arbeid.

Guttene i Biffy Clyro må også føle seg ganske trygge og selvsikre når de gir ut en EP med tre så ulike spor. Tittelsporet 27 er kanskje en av at de fineste og "tørreste" powerballadene jeg har hørt, og med "tørr" mener jeg da strippet for unødvendig svulstighet. Der 27 slutter tar Instructio4 over, og selv om det er to enkeltstående spor har jeg følelsen av dette er EN låt, men med to så ulike partier som bare Godspeed You Black Emperor! får det til. En morsom detalj om tittelen til dette mellomste sporet er at den stammer fra en skrivefeil i en av Simons universitets-oppgaver...

Bretherer avrunder denne EPen og viser at Biffy Clyro også behersker akustisk gitar og har stemmeprakt, og det hører med til historien at både Simon, James og Ben deler på og supplerer hverandre godt i vokalist-rollen.

De musikalske referansene er som sagt mange og gode, men det må ikke misforståes dit hen at Biffy Clyro ikke står på egne bein. Det gjør de definitivt. Vi kommer til å høre mye mer fra dem, og det kommer vi til å like. Biffy Clyro blir kanskje ikke like store som Nirvana og Foo Fighters, men det tror jeg kanskje gutta synes er like greit...

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Grey de Lisle - The Graceful Ghost

(Sugar Hill)

Ei countryplate med både ynde og tungsinn. Akustisk, vitalt og tett i tett med sterke låtar. Ta vel imot: Grey De Lisle.

Flere:

Belle & Sebastian - Dear Catastrophy Waitress
Wire - Red Barked Tree