cover

Same, Same, But Different

The Samuel Jackson Five

CD (2004) - Honest Abe

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-rock / Instrumental

Spor:
Counting Sheep
Locust Lowtalker
Clubbers Dream
Sing Slow, Walk Fast
Honest Abe
Same Same But Different
Postmans Joke
Britney Spears 4 President

Referanser:
Mogwai
Tortoise
Jaga Jazzist
Salvatore

Vis flere data

Se også:
Easily Misunderstood - The Samuel Jackson Five (2005)
Easily Misunderstood - The Samuel Jackson Five (2005)
Goodbye Melody Mountain - The Samuel Jackson Five (2008)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Postmenn fra Sameland

Samuel Jack - you're on the right track!

Å være postmann i disse dager er slett ingen spøk. Kanskje det er derfor en ny Oslo-basert kvintett har valgt navnet Samuel Jackson Five, som vel heller gir assosiasjoner til Detroit-soul enn instrumental post-rock med aner til Tortoise og Mogwai. Nå er heldigvis ikke Samuel broren til alle barns tvilsomme onkel, men derimot tremenningen til Jaga Jazzist og bestevenn med Salvatore. Av Samuels tidligere faste forhold kan vi trekke fram Sigmund Bade og Stian Tangeruds tid i Zabeltitz, Thomas Meidells stadig pågående forhold til Now We Got Members og Thomas Kaldhols rundbrenneraktige omgang med både Macho Savant og Lukas Kasha.

Med en instrumentering sentrert rundt el-gitar, piano og diverse antikke elektronikk-innretninger er Samuel Jackson Five nå modige nok til å satse liv og helse på en egenfinansiert utgivelse som er garantert fri for dårlige vokale imitasjoner av Cowboy Junkies. Samuel forholder seg nemlig helt taus 37 minutter i strekk!

Det starter med sauesanking blant skimrende hvite skydotter på Counting Sheep. Etter å ha telt alt som ligner på sauer i noen minutter, forstår vi at det verken er blodtørstige sauer eller trojanske kaniner på himmeltapetet i dag. Det er derfor trygt å lene seg bakover og fantasere om et jazza Motorpsycho i full gang med å ommøblere deler av ECM-katalogen fra 1970-åra. Clubbers Dream er et relativt kort spor i lignende retning med enhåndspiano, marsjerende trommer og småmorske gitarriff. Locust Lowtalker klarer umiddelbart å skape større grad av melodisk spenning med sirkulære, pulserende gitarbølger som oser av god gammel kraut-rock guitarissimo, her kan jeg trekke fram referanser som Manuel Göttsching på Inventions For Electric Guitar (1974) og Michael Karoli på Tago Mago (1971). Samuel er likevel ikke like elektrostatisk og benytter et større område av VU-meterne. De ligger definitivt nærmere Mogwai (cirka Rock Action, 2001), Godspeed You Black Emperor og tidlig King Crimson i bruken av stort dynamikk-område. Jammen kommer det inn litt fiolin på slutten også og lurer meg til å tro at gjenferdet til David Cross var i studio! På Honest Abe fører bruken av ekko-gitarene oss enda et hakk videre inn i REM-fasen.

Sing Slow, Walk Fast starter småpludrete, men etterhvert slipper ut en svært så leken theremin og litt bearbeidet piano. Det enkle, gjentagende men effektive gitarspillet kan minne om Steve Cropper tvunget til strøjobbing for hypnose-terapeuter i ferd med å få ei hel alternativ-messe til å lette to meter over regnbuen.

Tittelsporet Same, Same But Different har en nesten like frivol benyttelse av gamle rytmebokser som Can på Peking O og er en utmerket morsom kraut-samba-Morricone sammentvinning på under tre minutter. Mot slutten av plata er egentlig Postmans Joke første gangen jeg tenkte i retning av Tortoise, kanskje uunngåelig for all postmusikk som inkluderer vibrafon - slik som her! Britney Spears 4 President er et utmerket slagord sånn avslutningsvis (du trenger ikke hjerne for å gjøre den jobben uansett). Daskende cymbaler og drivende bassganger driver oss høyt og lavt gjennom hele valgkampen og får oss til å ønske noen minutter til, men tiden er nå ute.

SJ5 makter å finne sin egen høyst personlige estetikk uten å gjøre så store tekniske grep, men dermot å stole på sine musikalske instinkter. På samme måte som Mogwai er dette dynamisk instrumentalmusikk ofte frembragt gjennom stadig gjentatte improvisasjoner. De deler også en del tankegods med Salvatore, men bruker dynamikk og stillferdige partier i mye større grad.

Ser du etter karaoke-plater bør du glemme denne plata, dette er mer for deg som liker å identifisere særegne trommemønstre, vittige musikalske sammensetninger og halvparten av en dialog som har den hensikt å bli fullført i ditt eget hode.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Nuno Canavarro - Plux Quba

(Ama Romanta / Moikai)

I all sin skjøre beskjedenhet er dette et sentralt referansepunkt i moderne elektronika.

Flere:

David Thomas Broughton - The Complete Guide to Insufficiency
Opsvik & Jennings - A Dream I Used to Dream