cover

Everything Is Green/The Essex Green EP

Essex Green

2 x CD (2004) - Track & Field / Racing Junior

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Indiepop / Folk / Psykedelia

Spor:
Primrose
The Playground
Mrs. Bean
Tinker (She Heard the News)
Everything Is Green
Sixties
Saturday
Grass
Big Green Tree
Carballo


Fabulous Day
Chester
Trees
New Orleans
Bald

Referanser:
Belle & Sebastian
Olivia Tremor Control
The Magnetic Fields

Vis flere data

Se også:
The Long Goodbye - Essex Green (2003)
The Long Goodbye - Essex Green (2003)
Cannibal Sea - Essex Green (2006)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Kodeord grønt

Debutplata til the Essex Green er nå på det europeiske markedet.

Det er ikke lenge siden Essex Green sist ga lyd fra seg, nærmere bestemt i mai 2004. Da ble The Long Goodbye sluppet på det europeiske markedet. Det var deres andre album, men det første offisielle her i Europa. Et "goodbye" som heller ble til et "hello" for oss. Denne gangen, fem små måneder senere, distribueres en praktfull pakke bestående av debuten Everything Is Green (1999) og The Essex Green EP (2000). Hvis du har en svakhet for psykedelisk indiepop som ivaretar 60-tallssoundet; ta vel imot dem.

The Essex Green består hovedsaklig av Sasha Bell, Jeff Baron og Christopher Ziter, men også Michael Barrett og Timothy Barnes er nevnt som medlemmer i forbindelse med denne utgivelsen.

Året var altså 1999 da deres førstefødte så dagens lys. Den var, og er, en forførende blanding av folkpop, psykedelia og indiepop. EPen som denne gang gis ut under samme cover, dukket først opp ved hjelp av beslektede Elephant 6, det glade musikerkollektivet som inkluderer blant mange andre Olivia Tremor Control og Neutral Milk Hotel.

Det er ingen nevneverdig avstand musikalsk mellom platene, og de fremstår som to sider av samme sak, men du for en herlig, grønn sak... Kvalitetene er mange og kan lett oppsummeres i noen få ord: Bra låtsnekring og begavede musikere. Selv om de stilmessig kun viderefører hva andre har gjort tidligere, gjør de nemlig dette på sin egen, smakfulle måte. Hovedtrekkene er muntre toner som smelter sammen i melodiske og ofte uventede retninger. Mange flotte sekvenser der alt harmonerer perfekt. Eksempelvis er tittelsporet, Everything Is Green, med et så fortryllende refreng at jeg er besvimelsen nær. En annen positiv bemerkning er de spennende taktskiftene som bidrar ytterligere til at plata er noe annet enn hyggelig bakgrunnsmusikk. Variasjoner finnes også i vokalen som veksler mellom en feminin og maskulin utgave.

Høydepunkene på Everything Is Green er Primrose, Mrs. Bean, Big Green Tree og det nevnte tittelspor. Big Green Tree byr på litt andre rytmer enn resten av pakka, litt mer spansk blod i gitar og trommer, og fungerer veldig bra.

The Essex Green EP er minst like god. Jeg kunne ikke unngå å sjarmeres av tredje linje i dette søtladne verset i New Orleans, som går som følger:

Where the whiskey flows and moonlight glows
Breezes blow through the cotton groves
AND THE SAND SQUISHES OUT FROM BETWEEN YOUR TOES
Think that's where I want to go...

Mest genial på EPen er likevel Bald, en liten luring. Før du vet ord av det, er det ingen sol på himmelen lenger, mørket overtar instrumentene. Bitre følelser og ødelagte drømmer. Den drar deg med ned mot avgrunnen i en pen, smakfull prosess. Og slik slutter plata.

Jeg har når alt kommer til alt ingen negative kommentarer, begge disse to platene fungerer utmerket. De river ikke ned noen vegger, men innredningen er det ingen ting å si på.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Gin & Tonic Youth - New Times

(Kleidermann Records)

The Gin & Tonic Youth veksler mellom låter og eksperimenter – og lykkes hele veien!

Flere:

Robyn - Body Talk Pt. 1
Side Brok - Høge Brelle