cover

Kolväterserenader

Patrik Torsson

CD (2004) - Häpna / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Ambient / Elektronisk / Minimalisme

Spor:
Vattenfärden
Stora Bält-passagerna
Kommunikationerna
Brofjorden-åskan
Tromberna
Påmönstring
Vindväggen
Lotsenbrüderschaft Elbe
Flaskposten
Avmönstring
Nattglimmer

Referanser:
To Rococo Rot
Boards of Canada
Hans Appelqvist
Greg Davis
Kim Hiorthøy

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


En sjømann går i land

11 historier fra livet på sjøen fremført med elektronisk sydvest og lyrisk redningsbøye.

Neste gang du tar fergen, for eksempel mellom Göteborg og Fredrikshavn, så setter du deg til rette foran de store panoramavinduene som gir god utsikt ut mot vannet, håper på ruskevær, og plugger Patrik Torssons Kolväterserenader inn i øret. De 11 særegne historiene kommer kanskje aller best til sin rett under slike maritime forhold. Men de kan også med fordel inntas med fast grunn under bena.

I fem år jobbet Patrik Torsson til og fra som styrmann på store frakteskip, et hardt og ensomt liv, en måned på og en måned av. Nå har han mønstret av for godt, og Kolväterserenader er hans minner fra tiden på havet. Hans opplevelser av været, menneskene, naturen, vaktene. Med rolig, nesten resignert stemme (som kan minne om den norske kunstneren Jan Steinum) forteller Torsson her om sitt liv basert på realistiske nedtegnelser. Han leser alvorlig, men ikke humørløst, nøkternt og lakonisk, men innholdsrikt, kjølig, men nært.

Vattenfärden, Stora Bält-Passagerna, Brofjorden-åskan, Flaskposten... fra det fiktive sjøkartet som omslag til låttitlene og tekstene dreier dette seg utelukkende om livet på vannet og ombord. Han åpner med et kremt og et klokkespill:

Jag har färdats på vatten.
Tilsammans med människor jag aldrig någonsin vil glömma bort.
Vi har fraktat bensinen som fylldes i tanken på bilen.
Den bil som tog dina barn til deras mormor.
Som blev glad.
Vi är infrastrukturen.
Jag har färdats på vatten.
Vi har fraktat oljan för at värma upp ditt hus.
Jag har färdats.
Vi har fraktat dieseln,
den som mejerilastbilen svalde for at ge deg din skål med yoghurt...

Kolväterserenader preges av en slik enkel, direkte poesi, og det er denne uforfalskede ærlige stilen som gjør platen så særegen.

Stora Bält-passagerna:
Mycket att titta på, tänka på, och ta hensyn till när man passerar genom Stora Bält.
Allra finast om natten då besättningen sover och danska radion spelar klassisk musik. Kaffet i muggen, och handen rundt muggen, ljuset från öerna...
Ett möte med norske Kiel-Oslo färjan, och dom som där dansar i diskoteket längst föröver..."

Det er en dyp melankoli som henger over Torssons tekster, tydelig blant annet i Kommunikationerna, der problemet med å jobbe lange skift og etablere et forhold blir skissert. Kommunikasjon er også tema i Flaskposten, der han fem måneder etter å ha kastet sin flaske på vannet mottar et brev på dårlig engelsk fra en finsk kvinne. Ellers vier han en del plass til å berette om været (Brofjorden-åskan, Tormberna, Vindväggen) og andre små, men viktige episoder fra hverdagen.

Musikken som tonesetter tekstene hans, som varer fra nær 8 minutter og ned mot minuttet, passer godt til de dagbok-lignende beretningene. Rått og hjemmelaget enten det er forsiktig, vakker ambient eller rytmiske, avklipte elektrofiserte lydlandskaper med skitten klang. Men her er også litt gitar, piano og trekkspill som kan høres mellom feltopptak av menneskestemmer og motordur, vann som sildrer, båten som vrir seg i bølgene, metall som skraper mot metall, ensomheten som overdøver alt. Noe vil sikkert finne dette både søvndyssende og monotont, for her er ingen kraftige virkemidler. Ingen store overskrifter, ingen som roper om oppmerksomhet. Gi deg tid til å lytte, la Torssons historier senke seg rolig inn, gjerne når du sitter på fergen, kanskje mellom Göteborg og Fredrikshavn, og bølgene vasker inn over dekk, slår inn mot vinduene og båten stønner seg videre fremover til du faller inn i vannets rytmikk. Jag har färdats på vatten. Vi är infrastrukturen.

Andre prosjekter med Patrik Torsson inkluderer tretommeren Gästhamner (2004), en høytlesning fra den svenske Kysthåndboken, han bidrar på hyllestplaten til Will Oldham og gir ut housemusikk under navnet Patrik Smaaland. Torsson er i sannhet en meget aktiv fyr det er vanskelig å båssette.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sigur Rós - Takk

(EMI Virgin)

Vår anmelder er naiv nok til nok en gang å la seg affektere/lure av eterisk islandsk svevestøy. Heldigvis.

Flere:

Pat Jordache - Future Songs
TV on the Radio - Dear Science