cover

Se Deg Rundt i Rommet

Fjorden Baby!

CD (2011) - Fjorden Bizznizz / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
New Wave / Post-punk / Punk / Dub

Spor:
Linoleum (intro)
Maskinen
Tunnelene
Rendezvous
Anarki & virvar
Som på tv
I løp av en by
Alarmer
Montevideo
Du spør for mye
Deigen
Himmelen

Referanser:
John Olav Nilsen og Gjengen
Elektrisk Regn
New Order
Lars Vaular_slettes_
The Smiths
The Clash

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Alle til Loddefjord

Album nummer to fra Fjorden Baby! kan fort bli årets norske album.Skvist inn mellom et fjell og en gravplass ligger høyblokkene i Loddefjord. Et klaustrofobisk bilde på drabantbyen som for ikke mange årene siden var sterkt preget av å være nettopp det den var, en forstad til en av Norges største byer. En forstad der ingen ville inn, og ingen kom ut.

I løpet av de siste årene har dette derimot forandret seg. Loddefjord har fått en oppsving iscenesatt av blant annet det gryende musikkmiljøet i bydelen. Ikke bare har Fjorden Baby! og John Olav Nilsen og Gjengen satt bydelen på kartet, de har også gått i bresjen for nasjonal stolthet, og ikke minst for lokal stolthet. Og samtidig har de på beundringsverdig vis klart å dra med seg lokalmiljøet i suksessen.

Frontet av kjernen i den såkalte Loddefjord-bølgen, har 5071 – Alle til Loddefjord blitt et velkjent begrep og konsept med episenter rundt Sandgotna Skole. Fjorden Baby! bruker ikke bare bandnavnet sitt til å mobilisere nærmiljøet, de gir også tilbake, og stiller rett som det er opp med konserter i storefri for elevene på Sandgotna. Samme stedet som John Olav Nilsen og Gjengens Spellemannpris er støpt fast, ute i guds frie natur. Og samme sted som de etterhvert så legendariske 5071 – Alle til Loddefjord-festivalene fant sted.

Med Se Deg Rundt I Rommet beviser Fjorden Baby! hva som har skjult seg blant blokkene i "Loddiken" i alle disse år. Og det spirer definitivt frodigere enn på debuten. En debut som litt ufortjent fort ble glemt blant alle de hypede, norske albumene som kom ut i 2009. Da er det jo på sin plass at når det kommer til det "vanskelige" andrealbumet, så er det Fjorden Baby! som kan gestikulere ut litt obskøne håndbevegelser, i det de rykker fra Kråkesølv og JON&G på oppløpssiden.

For der debuten til tider var litt småseig i lydbildet, er Se Deg Rundt I Rommet sprek og lettbent. Produksjonen er betydelig strammere og mer velpolert. Men fremdeles ligger eimen av det velkjente Fjorden Baby! svøpt rundt hvert eneste taktslag.

Det er nemlig fremdeles nyveiven som ligger som fundamentet for denne platen, men det virker som Fjorden har beveget seg hakket lenger tilbake i musikkhistorien. Nå snuser de mer på post-punk enn dub, samtidig som de utforsker alskens musikksjangre i alle retninger. Det er raffinert galskap, veloverveide og velplasserte ord og suggerende dynamikk. Alt er hakket hvassere enn på debuten, og når de i tillegg har hostet opp en overflod av utsøkte popmelodier, gjemt i dansbare og lekne innpakninger, så er veien til Loddefjord både kortere og mer glamorøs enn noen gang tidligere.

Fjorden Baby! gjør begrepet "den vanskelige andreplaten" til skamme. Et "vanskelig" andrealbum av et slikt kaliber har ikke Norge sett siden Madrugada ga ut oppfølgeren til den bejublede debuten, og enkelt kilte seg inn på listene over forrige tiårs beste, norske album – det bør vel være betegnende nok i seg selv. Og da er det påfallende at selv om det er låtene Rendevouz og Himmelen som er valgt som singler fra årets plate, så kunne disse låtene like gjerne vært Anarki & Virvar og Tunnelene, eller Som På TV eller Deigen.

Alle til Loddefjord virker mer sannsynlig enn noensinne. Og det har vel ikke vært mer reelt siden bydelen vokste til som drabantby en gang på 70-tallet.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fleet Foxes - Helplessness Blues

(Bella Union)

Årets tema er mørkare og har meir smertefulle linjer. Men varmen, harmonien og den uimotståelige folktonen frå siste er slett ikkje blitt forkasta.

Flere:

The New Pornographers - Twin Cinema
Love - Forever Changes