cover

Espoir

Hermas Zopoula

CD (2009) - Asthmatic Kitty / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Africana

Spor:
Wend Nana Dounia
Pourquoi Tante de Soucis
San Bi Willila
Wissi Ni Di Sara
Courons, Courez
Attention
Espoir
Jesus Hiesu Luri


Companion de Route
Dsa Wissi Dounia Gnou
Alpha et Omega
Pai Doun Yunai
Untitled
Gnina Baba Souana
Nibina Kan Bagniainai
Seigneur Apprend Moi

Referanser:
Toumani Diabatè
Seu Jorge
Ali Farka Toure
Salif Keita
King Sunny Ade
Lucky Dube

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Lyden av Ouagadougou

En lite kjent afrikansk sanger og låtskriver løftes frem. Det har blitt et hyggelig bekjentskap.

Fakta om Burkina Faso:
- achieved independence from France in 1960
- repeated military coups during the 1970s and 1980s
- high population density and limited natural resources result in poor economic prospects for the majority of its citizens.
- one of the poorest countries in the world
(Kilde: CIA - The World Factbook)

Jeg måtte lese meg litt opp på dette landet. Fra før kjente jeg bare dets tidligere navn (Øvre Volta) og hovedstad (Ouagadougou) takket være ivrig pugging i barndommen. Det bor fire ganger så mange mennesker i Burkina Faso som i Norge, og en av landets innbyggere heter Hermas Zopoula. Moped-entusiast, oversetter og eier av en nettcafé. Litt mer om hans musikk snart.

I 2005-06 dro Jonathan Dueck - løselig tilknyttet den brillefine etiketten Asthmatic Kitty - sammen med sin kone til dettte lutfattige afrikanske landet. Deres møte med Zopoula beskriver de som "essential to our survival", og beretter på selskapets hjemmeside om mannens vennlige og hjertevarme vesen - kanskje en egenskap han lærte av å være den yngste av intet mindre enn 36 søsken! En kveld satt de hjemme hos ham, da han tok frem gitaren og begynte å spille noen av sine låter. Det gjorde inntrykk, og Dueck skriver at de bestemte seg for å bistå slik at Hermas Zopoula kunne få gitt ut en plate med internasjonal distribusjon.

Det er denne som nå foreligger. Espoir er en dobbelplate med riktig så lekker afrikansk popmusikk. I motsetning til rådende trender som hip-hop og reggae driver Zopoula i en mer tradisjonell singer/songwriter-tradisjon i vest-afrikansk stil, syngende på fransk, engelsk og de lokale språkene dioula og sissali. Ut fra tekstene som ligger ved kan det leses at han holder troens styrke høyt i en trøblete hverdag ("God does not sleep, he will bring justice", "Why so many tears, Your Father is just above" eller "Life is not a game, it is difficult but we can drown our sorrows in drunkenness, drugs, cigarettes and adultery, Call on God, He promises to answer" etc.) Tekster om tro, håp og fred har nok har større relevans i Burkina Faso enn for den gjengse lytter i Norge. Det gjør dem ikke mindre viktige.

Første CD (Espoir) er innspilt i noe som beskrives som et "government studio" i hovedstaden, og er en velprodusert og vellydende samling låter, med strøkne pålegg og kordamer. En ganske moderne utgave av vest-afrikansk popmusikk med elementer av nasjonal påvirkning. Det er ikke noe direkte himmelstormende over dette materialet, men den varmen som Zopoula tydelig innehar smitter også lett over på lytteren. Legg særlig merke til nydelige Attention med sitt delikate gitarspill.

CD2 (Live Demos) er egentlig den virkelige godbiten her. Tross - eller helst på grunn av - de enkle omgivelsene. Dette er en samling helakustiske låter spilt inn i bakgården til vår mann, der tordenskrall, fuglekvitter og latter sammen med litt varm knitring gir det hele en veldig hjemmekoselig stemning.

Det må også legges til at Asthmatic Kitty virkelig har gjort en fin jobb med selve utgivelsen, som kommer med masse bilder, tekster og info.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Animal Collective - Sung Tongs

(Fat Cat)

Naturbarn fra Maryland byr på 50 minutter med friske urter, nøtter og bær. Og noen magiske sopper til dessert.

Flere:

The Gin & Tonic Youth - New Times
Death By Unga Bunga - Juvenile Jungle