cover

Backyard

Ducktails

CD (2009) - Release the Bats

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Lo-fi / Psykedelia / Instrumental / Alternativ / Eksperimentell

Spor:
Crystal Vision
Pizza Time
Rhubarb Girl
Theme to Cruising
Double Dream
Vanaselian (Trees)
Why Am I Here?
Extending Self
Chill Jam
Sun Out My Window
Tropical Heat
Backyard
The Mall
Afternoons Tray Sliders
Boating
Island Flavor
Let's Rock the Beach
Status Quo
Udelco
Neptune City NJ
Dreams in the Mirror Field (Excerpt)

Referanser:
Ariel Pink
The Skaters
Kemialliset Ystävät
Tomutonttu
Pocahaunted
Emeralds
Gary War

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Shimmering warm and cloudy

21 skimrende popdrømmer og flimrete super-8 opptak fra en fordums sommer.

New Jerseys Matthew Mondanile aka Ducktails er blant artistene som regnes inn under kretsen artister som bedriver hjemmelaget drømmepop, sfærisk støy og/eller skrudd retro-elektronika - forsøkt samlet i en ny fellesbetegnelse av The Wire (#306) som "hypnagogic pop".

Fremste musikalske kjennetegn skal være inspirasjon fra drømmenes verden, New Age, post-noise og 80-tallets populærkultur (fra filmmusikken til Ghostbusters og lyden av mikrobølgeovner til kitchy slagere). Ytre særtrekk er f.eks DIY-estetikk med CD-R/kassettutgivelser gjennom nye nettverk som Shdwply Records og Olde English Spelling Bee. groove-travere som The Skaters og Ariel Pink, eller etiketter som Volcanic Tongue og Fonal, faller inn i det som av enkelte kan kalles en ny kategori, men som andre kanskje vil se mer som en forlenger av lignende frilynte musikalske tradisjoner, enten det omtales som frifolk, lo-fi, psykedelia eller rett og slett undergrunnsmusikk. Vi skal ikke vurdere keiserens drakt riktig ennå, men registrer med velvilje at det som alltid spirer i utmarken.

Åkkesom, denne Matthew Mondanile føyer seg pent inn i rekken av enslige unge menn som fyller tiden med å sy sammen melodisnutter og lydbiter ved hjelp av egne verktøy. Backyard er en samling låter tidligere utgitt på diverse kassettutgivelser, spilt inn eksempelvis "in a toolshed out of a Fender Super 60 amp." Mondanile unnfanger sine skimrende popdrømmer på simpelt vis, der de 21 låtene (75 minutter) er som flimrete super-8 opptak fra en fordums sommer. Lyden er selvsagt skral, noe som forsterker det funklende sløret som svaier mellom lytter og utøver. "This is laidback music for late, late summer nights" sier utgiver Release the Bats, og fra en sommer som ikke har smilt på disse breddegrader, så fungere Backyard desto bedre som erindringer fra en sommer som kunne vært. Sjekk låttitlene for ytterligere å komme i rett stemning.

Backyard er i det store og hele en instrumental affære, med sammenvevde skisser av gitarer og keyboards, sprukne lyder med varm klangbunn og impulsive utfall av ymse sort. Det kommer frem i både trancesøkende dronejammer (nær kvarterlange Dreams In Mirror Field) og på mer håndfaste snutter av gitardrodlende lo-fi pop og vestkystnostalgia.

Det er kanskje ikke helt fair å vurdere det uferdige aspektet hos en artist som tydeligvis dyrker den primitive estetikken til det ytterste. Men til tross for en gjennomgående stilsikker tone her, så mener jeg Backyard er vel så interessant for å følge Mondaniles tidlige karrierefase, som at det er et fullendt mesterstykke av en plate.

Backyard er sluppet i kun 500 eks.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures

(RCA)

Queens of the Stone Age, Led Zeppelin og Nirvana bokstavelig talt i ett og samme band. Tiårets supergruppe? Mest sannsynlig.

Flere:

William Hut - Versus the End of Fashion Park
Humanoid - Sessions 84-88