cover

The Noise Made by People

Broadcast

CD (2000) - Warp / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Elektro / Cinematisk / Indiepop

Spor:
Long Was the Year
Unchanging Window
Minus One
Come on Let's Go
Echo's Answer
Tower of Our Tuning
Papercuts
You Can Fall
Look Outside
Until Then
City in Progress
Dead the Long Year

Referanser:
Stereolab
The Cardigans
Goldfrapp

Vis flere data

Se også:
Pendulum - Broadcast (2003)
Tender Buttons - Broadcast (2005)
The Future Crayon - Broadcast (2006)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Retrofuturisme

Broadcast viser oss hvordan lyden av fremtiden låt i fortiden.

Ok, fakta først! Broadcast er en britisk kvintett som startet samarbeidet rundt midten av 90-tallet, som samla krefter til dette albumet i 1997, som gikk seg bort i innspillinga frem til 1999 og som først i mars 2000 lot verden få del i arbeidets resultat.

Dernest vil jeg si at dette hakke meg er den beste pop-skiva jeg har hørt på, ja hva blir det... seks år! Jeg må tilbake til 1994, Emmerdale av Cardigans, Tiger Bay av Saint Etienne og Dummy av Portishead for å finne noe som låter like helstøpt og mangefasettert. The Noise Made By People er malt fra en palett bestående av svart, hvitt og grånyanser - det er simpelthen umulig å tenke seg farger når man hører denne skiva. Materialet låter dypt kalkulert og disiplinert, men merkelig nok uten at noen av låtene viker fra sin opprinnelse i følelse og nerve. Broadcast har helt tydelig lagt vekt på å arbeide fram et uttrykk der analoge synther får dominere den stemningsgivende delen av lydbildet. Resultatet er et låt-landskap som regelrett skjelver av skrudde lydbanker, tilsynelatende sterile arrangementer og en slags futuristisk angst som vi ofte kan finne i B-segmentet av 50- og 60-tallets science fiction-filmer.

Under de fremmedgjørende synthene finner vi imidlertid en tradisjonell pop-instrumentering fra gitar, bass og trommer. Sammen med Keenans vekselvis lakoniske og sørgmodige stemme, sørger de for å forankre Broadcasts fremmedgjørende uttrykk i en noenlunde menneskelig dimensjon. Innimellom kan man likevel komme til øyeblikk av tvil: Arrangementene er tidvis så minimalistiske at man kan undres over at hver enkelt musiker i det hele tatt kan være tålmodige nok til å forstå at deres små og repetetive innspill kan bidra til et så tilsynelatende stort og vakkert lydbilde.

Noir-tradisjonen dominerer over et sett av nydelige låter, møysommelig snekret over 60-tallets pop-lester og tilsatt lyden av samtiden - slik vi antagelig trodde den ville låte i 1970. Jazz-filteret har silet bort det meste fra denne genren, unntatt lyden av klare, rene trommer og cymbaler, og en tørr, tørr, tørr bass. Hør Papercuts og forestill deg at det var denne sangen Inger Lise Rypdal hadde sunget i den famøse filmkalkunen Himmel & Helvete. Hør hypnosen slå inn i den lumre psykedeliaen i You Can Fall, Minus One og Echo's Answer. "Se" den hvitbleke vårsolen i de klassisk popformaterte Unchanging Window og Come on Let's Go - tipper Dubstar er grønne av misunnelse.

Trampeklapp for å holde visjonen gjennom fem år uten å miste helheten og tyngden gjennom overproduksjon. Vill tilbedelse av Trish Keenan - i sannhet en "chanteuse extraordinaire" - som samvirker med de coole arrangementene for å hente frem tidløse melodilinjer gjennom en imponerende tilbakelent og behagelig vokaldisiplin.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light

(Peaceville)

Et album som er som et stort, deilig, blødende, åpent sår, en kjempediger, blank ny Mercedes og kjøttkakene til mor og mormor på en gang.

Flere:

Madrugada - Madrugada
Frank Sinatra - The Christmas Collection