cover

On My Way to Absence

Damien Jurado

CD (2005) - Secretly Canadian / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Americana / Folk / Countryrock / Poprock

Spor:
White Center
Lottery
Big Decision
Lion Tamer
Fuel
Simple Hello
Sucker
I Am the Mountain
Night Out for the Downer
Northbound
Icicle
A Jealous Heart Is a Heavy Heart

Referanser:
Will Oldham
Richard Buckner
Neil Young
Nick Drake
M. Ward
Dolorean

Vis flere data

Se også:
I Break Chairs - Damien Jurado & Gathered In Song (2002)
Where Shall You Take Me? - Damien Jurado (2003)
Where Shall You Take Me? - Damien Jurado (2003)
Just In Time For Something - Damien Jurado (2004)
And Now That I'm in Your Shadow - Damien Jurado (2006)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Det er vår

Sangene til Damien Jurado kryper innpå deg - sakte, men sikkert.

Noen ganger tar det tid.

Sånn var det med Damien Jurados forrige album, "Where shall you take me?", og sånn er det også med denne plata. Noen ganger tar det tid. Men sangene til Damien Jurado kryper innpå deg - sakte, men sikkert. Og når de først får tak for alvor, er det ingen vei tilbake.

Det er vår.

Da jeg pratet med Damien Jurado høsten 2003, fortalte han at han hadde to plater på gang. Den første skulle være tung og orkestrert og minne om Lou Reeds "Berlin". Den andre skulle være ei duettplate med Rosie Thomas. "On my way to absence" er verken det ene eller det andre. "On my way to absence" er i grunnen litt av alt.

Stemningsmessig minner den ganske mye om "Where shall you take me?", i hvert fall når Rosie Thomas er med og synger, men "On my way to absence" er langt mer variert, en vellykket videreføring.

Sist var det bare "From Texas to Ohio" som rocket skikkelig. Denne gang rister Damien Jurado løs flere ganger, godt hjulpet av blant andre Eric Fisher på gitar. Men i sentrum står fortsatt skjøre, vakre, folk-baserte låter som høres ut som de har vokst ut av det samme jordsmonnet som innspillingene på "Harry Smith's anthology of American folk music", bare 50 år seinere. Sangene til Damien Jurado er små, fine løvetenner som står og svaier både i veikanten ute på landet og mellom små sprekker i storbyasfalten. Det er stemmen hans som er vinden, og noen ganger fører den med seg mørke og skremmende historier. Sangene er kortfilmer fra Amerika, ofte uten noen klar begynnelse eller slutt.

Damien Jurado er en av låtskriverne som klarer å lage noe meningsfullt ut av det meningsløse. Han er en av sangerne som klarer å gjøre det monotone både mektig og mangefasettert. Sist tok han oss med på kino midt på dagen og viste oss veien gjennom Nebraska om natta. Turen gikk både til "the mountains high" og "the deep blue sea". Så hvor tar han oss denne gangen?

"On my way to absence" starter i den nåværende hjembyen hans, Seattle, med en skyteepisode som aldri havnet i avisene. Neste låt, "Lottery", er en vakker historie om helgener, engler og en fyr som var uheldig å trekke feil lodd i livet. Det er en sang Damien Jurado laget ut av tårene til enka hans.

Og da er det gjort for min del.

Låtene til Damien Jurado kryper innpå deg, én etter én, og når du for alvor begynner å legge merke til ordene hans, kommer musikken enda nærmere. Sånn som historien om det synkende skipet av en mann som holder på å gå ned sammen med den han elsker på "Night out for the downer". Eller det korte, men nådeløse bildet av den utstøtte sønnen som vender tilbake til småbyen han forlot for å ta kontakt med mora:

"Love me,
or hate me,
I'm still your son"


Jeg var på konsert med Damien Jurado høsten 2003, men jeg husker egentlig ikke så mye av det. Jeg husker bare hvordan gitaren ble veldig, veldig liten i hendene hans og at stemmen tok meg lenger og lenger bort. Jeg kjenner at jeg er i ferd med å forsvinne inn i sangene hans, nå også.

Noen ganger tar det tid.

Men Damien Jurado er verdt å vente på.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Little Axe - Hard Grind

(Onu Sound)

En groovy blanding av dub og blues krysser Jamaica med Mississippi.

Flere:

The New Pornographers - Twin Cinema
Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures