cover

No Foly Bow

Fredrik Ness Sevendal

CD (2007) - Apartment / Humbug

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell / Drone / Frifolk / Instrumental / Improvisasjon

Spor:
No Foly Bow
Ghostfest
Dog Alone Home
Is She Asleep
Gamle Gudbrand
Walking on Ice Cream
The Chimney Sweeper

Referanser:
John Fahey
Cul de Sac
Loren Mazzacane Connors
Steffen Basho-Junghans
Papa M
Six Organs of Admittance
Scott Tuma
Jackie-O Motherfucker
Sun City Girls

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Reiser med gitar & bue

Syv improviserte stykker med strenger, knotter og gnikking.

Fredrik Ness Sevendal er en ganske obskur figur - i et ganske obskurt miljø – med tilhold i hovedstadens undergrunnsscene. Han kan knyttes til miljøet rundt Brugata-kollektivet, og er/har vært involvert i en rekke prosjekter av interessant karakter: DEL, Slowburn og Norwegian Noise Orchestra, for å nevne noen steder gitareleganten har bidratt de senere årene. Han har jobbet særlig mye med makker Per Gisle Galåen og har videre samarbeidet med blant andre Makoto Kawabata (Acid Mothers Temple), Mitsuru Tabata (Zeni Geva) og Bill Wood (1/3 Octave Band). No Foly Bow er hans solodebut under eget navn.

Det er naturlig nok gitaren som står i fokus også denne gangen, men ikke den mest støyende, aggressive varianten. Sevendal vender heller strengene mot mer eksperimentell dronemusikk, american primitive og faktisk norsk folk. Med fokus på nettopp de norske røttene klarer han å tilføre en egenart i det opptråkkede impro/gitar-landskapet han befinner seg i.

Nøkkelsporet her heter Gamle Gudbrand og er en 10 minutter lang begravelsesmarsj fra svartedauden med utmagra felespillere og en enslig trommebanker som knakker monotont på alle dørene han passerer som eneste følge. Gamle Gudbrand er et helt nydelig spor som gradvis vokser i intensitet, og går fra å være truende til å bli altoppslukende når gitaren også begynner å glefse fra seg de siste minuttene.

The Chimney Sweeper strekker seg også over 10 minutter, og igjen med en del særtrekk som gjelder for mye av denne platen: Betagende improviserte melodier, repetitivt oppbygde mønstre, underliggende støyknotting og feleaktig gnikking. Sevendal forener her dimensjoner fra hjemmebakt pop med mer avantgarde-uttrykk og folkbasert improvisasjon. Det gir denne platen minst to solide ben å stå på.

Fredrik Ness Sevendal har en åpenbar forkjærlighet for mye av disse tradisjonene, og han lykkes å forene flere uttrykk med sin naturlige avslappede spillestil. Sjekk ut åpningssporet og tittellåten for en 6 minutter umiddelbar oppsummering av platens kvaliteter; her møtes skograsling, lofi-folkemusikk og slepne droner til en forunderlig suggererende St.Hans-dans i måneskinn.

Sevendal vil nok neppe klive i tigersprang oppover hitlistene med denne platen, men det vil være blodig urettferdig hvis han ikke får bare litt mer oppmerksomhet rundt sitt virke. Dette er i så måte et perfekt utgangspunkt for den åpne lytter.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sufjan Stevens - The Age Of Adz

(Asthmatic Kitty)

Ikke engang Sufjan Stevens kommer seg unna med autotune, men heldigvis er de seksti minuttene før sjokket av ypperste klasse.

Flere:

Humanoid - Sessions 84-88
Samara Lubelski - The Fleeting Skies