cover

Over the Hills - and Far Away

Kristiansand Blåseensemble

CD (2005) - 2L / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Klassisk

Stiler:
Marsj

Spor:
Marche Militaire Française
Children's March
Militärmarsch
March opus 99
Marcia
Trauer-Marsch
Commando March
Orient et Occident
Ouverture & March "1776"
Valdresmarsj
Bojarenes Inntogsmarsj
Grand March
Sørgemarsj

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Vel blåst!

En helaftens reise i marsjens historie, både som kunstuttrykk og bruksmusikk.

KSO - Kristiansand Symfoniorkester - "overtok" fra årsskiftet 2002/03 Forsvarets korps i Kristiansand. Nå har dette gjenoppstått som Kristiansand Blåseensemble og smurt med kulturmidler fra kraftaksjer som ble solgt og investert i et langsiktig kulturfond kan folk i Sør-Norge glede seg over nok en tilvekst til et fra før allsidig kulturliv (akk, fantes det bare vilje til noe lignende her i hovedstaden hvor vi evig gjensøkes av den ultravulgære Høyre/Frp-alliansen: "Selg kommunens eiendommer og lei dem tilbake fra private." Genialt?).

Over the Hills - and Far Away kommer som hilsen fra dette nylig oppståtte ensemble, og de gjør ikke akkurat skam på den hardt prøvede marsjformen. Marsjen er på vikende front i skolekorps og musikkforeninger. Den har ikke tilstrekkelig "appell" til yngre rekutter, må vite. De vil heller spille The Final Countdown og Michael Jacksons Beat It i 17. mai-toget. De som opplevde krigen tenker vel sitt.

Dirigent Bjørn Sagstad og hans ensemble vise på sin plate en fin middelvei i det musikalske utvalget, og har satt sammen et repertoar som betoner marsjformens bredde og muligheter. Sammensetningen er også en helaftens reise i marsjens historie, både som kunstuttrykk og bruksmusikk.

Camille Saint-Saëns er representert med to kutt, hvor spor 8, Orient et Occident er det mest interessante med sin sverming for det orientalske og eksotiske i tråd med romantikkens fantasifulle forestillinger om livet i orientens basarer og haremer. Percy Graingers Barnemarsj (ca. 1916) er morsom og billedmanende, for øvrig hørt på mer enn ett stumfilmsoundtrack. Her framføres den med en overveldende varme i blåseseksjonen og et heroisk arrangement som betoner barna som marsjerende, men ikke i en militær kontekst. Flott!

Strauss er lett på hånden i sin Militärmarch (1906), mens Prokofiev er lett gjenkjennelig for sine særegne blåsearrangementer og instrumentalisering på spor 4, March Opus 99 fra 1943-44. Prokofievs særegne klang kler marsjformen svært godt og hans som alltid lett skliende melodilinjer drar avgårde på en måte som gir marsjen en uhøytidelig og leken musikalsk sjarm.

Da er det mer pomp over Carl Maria Von Webers Marcia (1801/26), pausemusikk i sammenligning med Prokofiev, men et underlig poloneseaktig, dansbart stykke. Mendelssohns Traver-March er akkurat så alvorlig og høytidelig som man forventer, en sterk kontrast til Charles Ives' avantgarde 1776, egentlig tenkt som en overtyre til en aldri realisert opera. Stykket er kontrasterende, svært hektisk og umiskjennelig amerikansk i sin modernitet. Det historiske motivet, den amerikanske uavhengighetskrigen, blandes sammen med det tyvende århundres maskinlyder, damphammerens stamping og jernbanens skiftende penser. Et klart høydepunkt på Over the Hills - and Far Away - og fabelaktig framført.

Den norske avdelingen består av en sømløs Valdresmarsj (Johannes Hanssen, 1904), ønskekonsertkjenningen Bojarenes Inntogsmarsj av Johan Halvorsen, Ole Bulls stringente og høytidelige Grand March, samt Edvard Griegs sørgemarsj over vennen og kollegaen Rikard Nordraak. Det er tidlig Grieg, forsiktig, prøvende og solid, statlig og full av patos. Meget flott og med romantikkens fulle følelsesbrus er marsjen, men trygt innenfor en kompositorisk ramme og et skjema som den modne Grieg kom til å sprenge. Nok en framragende tolkning av Kristiansand Blåseensemble.

CD-heftet gir bred bakgrunnsinformasjon om musikken og komponistene på engelsk og norsk. Et forbilledlig arbeid. Denne plata bør eies av alle med interesse for korpsmusikk og arbeid med blåseinstrumenter. En klar vinner og en kulturhistorisk viktig utgivelse. Vel blåst og lykke til videre. That's the spirit!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


This Is Music Inc. - Krasnapolis

(Black Label)

Retrofuturistisk antihelt med et knippe moderne klassikere innen norsk undergrunnspop.

Flere:

Thelma & Clyde - White Line
My Dying Bride - The Dreadful Hour