cover

Murray Street

Sonic Youth

CD (2002) - Geffen / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell / Alternativ / Indierock / Støyrock

Spor:
The Empty Page
Disconnection Notice
Rain on Tin
Karen Revisited
Radical Adults Lick Godhead Style
Plastic Sun
Sympathy For the Strawberry

Referanser:
Television
Glenn Branca
Xiu Xiu
Blonde Redhead
Sleater-Kinney

Vis flere data

Se også:
Daydream Nation - Sonic Youth (1988)
Confusion is Sex - Sonic Youth (1983)
Bad Moon Rising - Sonic Youth (1985)
EVOL - Sonic Youth (1986)
Sister - Sonic Youth (1987)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


New Youth

New Yorks beste fire har blitt fem, og de reiser seg fra asken mer levende enn på lenge.

Den 11/9-2001 deiset en flymotor i bakken i Murray Street. Den kom fra et av flyene som senket WTC og store deler av nedre Manhattan. Det var med dette uvirkelige bakteppet New Yorks Sonic Youth spilte inn platen i samme område. En tilstand av sjokk og vantro preget gatene, men det var en tid for opprydning og fornyelse for kvartetten. Byen og bandet er nært knyttet sammen, og hvem andre enn Sonic Youth kunne stå frem og sette ting i perspektiv. Det gjør de ikke med apati eller aggresjon, men ved å heve blikket, se fremover og fokusere på sine sterke sider laget de en av sine beste plater på lang tid.

Mens NYC Ghost & Flowers (2000) hadde en slags forsøksvis surrealistisk, mest målløs beat-stemning over seg, er Murray Street en retur tilbake til særdeles god form. Sonic Youth holder seg i mer kjente marker og til det de virkelig behersker; gitarbasert, klassisk rock i venstre fil. Her med utagerende gitardrodlinger, feedback, lange jamsessions, skarpe hugg og til og med soloer. Volum og tempo holdes i likhet med forgjengeren stort sett nede, gitarlyden er ren og klar, men Murray Street vibrerer likefullt. Det er spenning, en elektrisk nerve og moden lekenhet som former platen. Det er en ære som bør deles med New Youth Jim O'Rourke, som her er kreditert som fullverdig medlem av bandet, tryllemannen er tekniker, bassist og gitarist.

Platens beste spor, Disconnection Notice, preges sammen med lange Rain On Tin av delikat og melodiøst gitarspill. Med åpningssporet The Empty Page så starter denne platen meget bra. Gitarene misbrukes og Shelley jobber som hund med sin start-stopp rytmikk bak trommesettet, men det skjærer aldri helt ut. Tøylene er løse, men holdes likevel stramt.

På Karen Revisited (som nikker til Karen Koltrane fra A Thousand Leaves, 1998) skrus gitarene både mer opp og ut, og etter fire minutter sklir den over i outer space der gitartonene får henge løst i fem-seks minutter. Korte, aggressive Racial Adults Lick Godhead Style og Plastic Sun (Kim Gordon) gjør minst av seg, men begge disse sporene alene tar tilbake noe av gnisten som var mer subtil på Ghosts & Flowers. Når ti minutter lange Sympathy For the Strawberry brenner ut som et langsomt glødende lys avslutningsvis skjer det med en visshet om at Sonic Youth fortsetter å markere seg som en av rockens mer bestående krefter. Det er mulig å hevde at de ikke lenger er cutting edge, at de er den alternative rockens bestefedre. Og nei da, de finner ikke opp kruttet på nytt denne gangen heller. Men de virker likevel både friskere og dristigere enn de fleste av sine yngre støysøsken. Bare det er en bragd.

Uanstrengt, ikke slapt. Intrikat, ikke utilgjengelig. Stadionrock fra fortauet, bypoesi for folket. De soniske borgermesterne av New York har talt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ensemble 96 - Immortal Nystedt

(2L)

Knut Nystedt har fylt 90, og det feires med et fyrverkeri av en utgivelse.

Flere:

Nuno Canavarro - Plux Quba
Fever Ray - Fever Ray