cover

Neon Bible

Arcade Fire

CD (2007) - Merge / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-rock / Alternativ

Spor:
Black Mirror
Keep the Car Running
Neon Bible
Intervention
Black Wave/ Bad Vibration
Ocean of Noise
The Well and the Lighthouse
(Antichrist Television Blues)
Windowsill
No Cars Go
My Body is a Cage

Referanser:
Talking Heads
David Bowie
Bruce Springsteen
Interpol

Vis flere data

Se også:
Funeral - Arcade Fire (2004)
Funeral - Arcade Fire (2004)
The Suburbs - Arcade Fire (2010)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Musikkmisjonen

Arcade Fires vanskelige andrealbum er et studium i moderne teologi og et samfunn fortapt i teknologiens opphøyde eksistens.

Sekulariseringen av samfunnet er 1900-tallets største problem for religionsinstitusjonene. For en såpass moderne religion som kristendommen har kunstens frigjøring av individet ført til en splittelse innad, hvor diskusjonen har vært hvorvidt man skal forsøke å forene troen med ulike kunstgreners epokegjørende og grensesprengende utvikling eller om man skal forholde seg til gamle dogmatiske sannheter. Som en religion med visjoner om verdensherredømme kunne ikke kristendommen la tiden løpe ifra seg, men institusjonen gjorde til dels det. Resultatet er at dagens kristendom er en multispaltet og motstående trosretning hvor undergrenene er så mange at nesten enhver apostel har sin egen tilhørerskare.

Kampen mot sekulariseringen begynte derfor utenfra. Musikkscenens misjonærer er frontet av anerkjente kristne navn som Sufjan Stevens, Danielsons Familie og vårt eget Serena Maneesh. I ulik grad forener de tro med moderne populærkulturelle uttrykk. Indierockens overgang til mainstream ble perfeksjonert blant annet da Arcade Fires album Funeral, som for alvor ble løftet ut til massene. Funeral bar låter som var umiddelbart tilgjengelige, pakket med et urbant og trendy sound som senere skulle sette standarden for ulike indierock-bevegelser verden over. Funeral var en plate om gruppens smertefulle opplevelser i hverdagen, finurlig skrevet som et nabolag vi alle kunne kjenne oss igjen i. Neon Bible er oppfølgerplata hvor Arcade Fire har flyttet fra det snøkalde nabolaget i Montreal og ut i verden.

Her ser de krig, elendighet. Segregering som leder til fortapelse. Aggressiv amerikansk utenrikspolitikk som sanker støtte fra europeiske nasjoner som kjemper side om side mot fiender i kapitalismens ånd. For Arcade Fire utformes denne krigen som en skjult tredje verdenskrig basert på menneskets evige kamp med naturen. Den moderne teknologiske utvikling har ført menneskeheten ut i en tåke av frustrasjoner hvor verdens undergang er i hendene på stormakter på utkikk etter et totalitært verdensherredømme. Ved å inneha teknologisk overmakt sitter man med knappen som kan utslette livet til millioner av mennesker. På plata Neon Bible veksler gruppen mellom å beskrive et samfunn i tiden før noen trykker på denne apokalyptiske knappen, og tiden hvor den allerede har blitt brukt.

Keep the Car Running er en paranoid og klaustrofobisk fortelling om en person som er jaget av en usynlig trussel i et samfunn hvor alt håp synes tapt. Den er en naturlig tematisk etterfølger av den destruktive åpningslåten Black Mirror hvor tredje verdenskrig allerede raser: "The Black mirror knows no reflection. It knows no pride or vanity. It cares not about your dreams". Men allerede på Keep the Car Running hintes det om et håp: "They know my name 'cause I told it to them. But they don't know where. And they don't know when it's coming. When it's coming. Oh! When, but it's coming!"

Så begynner kristologien å ta form. Kritikken av av den moderne teknologien synliggjøres på låten Neon Bible. En slags spydig metafor for det hvordan det moderne blir brukt som usynlig skrift og rettesnor for tilværelsen. Komplett komponert med blinkende neonlys i introen. "Not much chance for survival if the Neon Bible is true!" Arcade Fire bygger et slags fransiskansk opprør mot samtiden, hvor idealet er en asketisk livsstil med bibelen som redningen. Samtidig sparker de imot kirkeinstitusjonens glemsel av bibelens originale kjærlighetsbudskap. Det er denne dualistiske tematikken som bærer Neon Bible fremover. Kampen mellom nåtiden og fortiden, hva betyr den for fremtiden?

Via den mislykkede intervensjonen til hovedpersonen i Intervention, som forsøker å få befrielse for sine krigerske synder gjennom frivillighetsarbeid i kirken, spiller Arcade Fire seg etterhvert ganske langt bort fra nabolaget Funeral handlet om. Antichrist (Television Blues) tar for seg den revolusjonære faren med datteren som kan synge lik en lerkefugl og derfor ber Gud om å bruke henne som et speil for verdens gode dyder og muligheter. Neon Bible avsluttes med Arcade Fires svar på den ultimate frelse på No Cars Go og My Body Is A Cage. Frem til da har de vist frem dagens samfunn som blasfemisk og krigersk; fortapt i glansen av troen på individets befrielse og dets opphøyelse av teknologi. Det er et gjennomført interessant studium og krever gjentatte dype gjennomlyttinger hvor nye detaljer stadig åpenbarer seg.

Det interessante med historien til sekulariseringsprossesen er hvordan kirken selv hadde skylden for sitt frafall av tilhengere. Det moderne samfunn springer ut av kirken, ikke omvendt. Arcade Fire vet dette. Neon Bible er derfor et konseptalbum som du kan elske eller å hate, ut i fra ditt eget religiøse standpunkt. Likevel er det skrevet som et inkluderende manifest man er nødt til å beundre. Ikke fordi at de er postmoderne kunst-teologer, ikke fordi de forkynner sin tro til lytteren ubevisst, men fordi de bygger en konseptskive som omfavner en hel verden i troen på menneskets utvikling og kamp mot egen undergang. Denne "usynlige" misjonen som ligger til grunn for plata, vil nok gå mange tabloidhipstere hus forbi, men for lytterne har Arcade Fire laget 2007s hittil mest ektefølte beskrivelse av samfunnet vi alle er del av.

Så kan man være enig eller uenig i deres løsning på hvordan vi skal redde oss ut av det.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Animal Collective - Sung Tongs

(Fat Cat)

Naturbarn fra Maryland byr på 50 minutter med friske urter, nøtter og bær. Og noen magiske sopper til dessert.

Flere:

Diverse artister - John Barleycorn Reborn – Dark Britannica
Richmond Fontaine - Post to Wire