cover

Century

Erik Faber

CD (2004) - Sony Music / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
West coast / Voksenpop

Spor:
Today
Century
Last Night's Boogie
Yesterdays Call
Sinking Ships Galore
Move On
Strange
Open Your Eyes
Shivers
It's Alright

Vis flere data

Se også:
Between The Lines - Erik Faber (2002)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Pop med en tanke bak

Mange har avfeid Erik Faber som en lettvekter. Det er grunnleggende feil.

Pop har fortsatt dårlige kår i Norge. Det skal mye til før hovedstadens "musikkpoliti" (som jeg fortsatt liker å kalle dem) godtar en ny popartist. Det blir fort "glatt, for kommersielt, uten særpreg" - eller andre fraser som dominerer.

Selv har jeg sans for Erik Faber, som er fra Kristiansand. Debutalbumet Between The Lines (2002) hadde lovende takter innenfor en sjanger jeg vil beskrive som voksenpop. Men jeg var usikker på om det ville bli med det ene albumet eller ei, rett og slett fordi jeg tenkte at "dette er det kanskje ikke markedet for i Norge". Tross fengende sanger som On Top Of The World og Between The Lines.

Det er jo påfallende at i nesten alle intervju og anmeldelser blir Fabers modellbakgrunn nevnt, bare for å antyde at han har fått kontrakt for utseendets skyld. Jeg gir i alle fall pokker i hvordan fyren ser ut, musikken er det som betyr noe.

Grunnstemningen i Erik Fabers låter er en svevende vokal, med bra uttale, dog noe utflytende til tider. Han har en lettere, lys stemme, som faller i smak hos meg. Nok særpreg til å høre at det er han, men selvsagt også de rette vriene som skaper gjenkjennelseeffekt i sjangeren.

Mange av sangene er bygd opp rundt gitarbaserte popriff, og hever seg over dusinvare av boyband-pop og ditto rett og slett på grunn av nevnte stemme - og intensiteten i musikken. Det er budskap her, ikke bare "stæsj og image". Jeg savner dog tekster i CD-heftet.

En låt som Today, som åpner albumet, driver deg som lytter avgårde utover en sensommerdag, gjerne i cabriolet eller med takluka åpen. Good vibrations, som Brian Wilson ville ha sagt. Singelen Century er en annen godbit, dog er denne noe mer drøvtygd å få has på. Shivers er med sitt knakende gode refreng en av albumets høydepunkter.

Vi befinner oss i en krysning mellom 80- og 90-tallets melodiåre, spedd på med passe moderne produksjonsteknikker. Det skaper en balanse jeg i alle fall har sans for. Det melankolske og litt pompøse er en del av helheten, og til tider kan det vippe over i for "blasse" melodier. Da kan noe av kritikken fra annet hold ha et snev av substans, men dette er ikke grunnleggende for Century-albumet, som jeg vil hevde er "pop med mening".

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Prince - One Night Alone ... Live!

(NPG Records)

Prince har aldri vært i bedre konsertform enn på One Night Alone-turneen i 2002. Mannens storhet presenteres over hele tre skiver.

Flere:

Cato Salsa Experience - The Fruit Is Still Fresh
Vidar Sandbeck - En fergemanns vise