cover

Seventeen Seconds (Deluxe Edition)

The Cure

2 x CD (1980) - Elektra / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-punk / Goth

Spor:
A Reflection
Play for Today
Secrets
In Your House
Three
Final Sound
A Forest
M
At Night
Seventeen Seconds


I'm a Cult Hero
I Dig You
Another Journey By Train
Secrets
Seventeen Seconds
In Your House
Three
I Dig You
I'm a Cult Hero
M

Referanser:
Siouxsie & The Banshees
David Bowie
Van Morrison

Vis flere data

Se også:
Greatest Hits - The Cure (2001)
Three Imaginary Boys (Deluxe Edition) - The Cure (1979)
Faith (Deluxe Edition) - The Cure (1981)
Disintegration - The Cure (1989)
Pornography (Deluxe Edition) - The Cure (1982)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Cult Hero

Sing me a line from your favorite song / Twist and turn / But you're trapped in the light / All the directions were wrong (M).

Allerede før debutplata til The Cure var ute i butikkene, var Robert Smith i gang med oppfølgeren. Etter å ha følt seg overkjørt av plateselskapet på Three Imaginary Boys, sverget Smith aldri å la utenforstående blande seg i produksjonsprosessen. The Cure fortsetter riktignok samarbeidet med Mike Hedges, men plateselskapet Fiction må ha hatt usedvanlig sterk tro på bandet, for Smith gikk i studio med målsetning om å stake ut en helt annen kurs enn det debuten la opp til.

Alt er annerledes på Seventeen Seconds - fra plateomslaget (som Smith var spesielt misfornøyd med på debuten) kreert av The Cure selv, via utskiftninger i bandet og endelig til et nytt lydbilde som instinktivt oppleves som klassisk The Cure'sk. I de to årene mellom albumene fikk bassist Michael Dempsey fyken og Simon Gallup ble rekruttert til å ta hans plass – en plass han kom til å fylle gjennom flere stormfulle perioder.

Åpningssporet, den instrumentale A Reflection, setter stemningen for albumet. Lydbildet er snudd på hodet sammenliknet med debuten – borte er de poppete melodiene og den spinkle lyden – tilbake står Smiths målsetning om et varmere og mer fyldig lydlig uttrykk. Med Seventeen Seconds koblet Smith seg inn på noe helt nytt – han nevner selv inspirasjonskilder som Nick Drake, Jimi Hendrix, David Bowie og Van Morrison.

Den sterkeste inspirasjonen må likevel ha kommet fra Smiths samtidige kolleger i Souxsie and the Banshees, som The Cure turnerte med i året før innspillingen. Resultatet er en slags hybrid hvor Smiths tungsinn blandes med punkens intensitet og et atmosfærisk tilsnitt. Typisk for denne sammensmeltingen er klassikeren Play For Today som har punkens poppete intensitet, men også flere teksturer som gir et fyldig lydbilde.

Albumet er helhetlig sydd sammen hvor A-siden er mest variert, mens B-siden har et atmosfærisk dommedagspreg innledet av den instrumentale The Final Sound. Disse låtene er mer langstrukne og har stemninger som bygger opp under Smiths mørke side. Erketypisk for disse låtene er første singelutgivelse fra albumet; A Forest. Her buldrer Gallup av gårde på bass, mens Smiths vokal og gitar legger seg bak bassveggen. Låta har blitt en favoritt i livesammenheng, hvor låta virkelig kommer til sin rett i all sin tyngde – en liveinnspilling fra Frankrike (1980) er inkludert på CD2.

Disse stemningsfulle låtene som avrunder albumet vil være perfekte som lydkulisser til film – gjerne i sort-hvitt med en overhengende håpløshet. Låta M ville vært perfekt i så måte og man kan undres om Smith har sett Fritz Langs klassiske film med samme navn, hvor en drapsmann jaktes i storbyens undergrunn. I filmen blir en stakkar einstøing tilskrevet skylden og blir merket "M" for "murder". Kan hende Smith identifiserte seg med den utenforstående observatøren som til slutt trekkes inn i stormens øye.

Tittellåta avslutter albumet og de første linjene oppsummerer stemningen på albumet meget presist: "Time slips away / And the light begins to fade / And everything is quiet now / Feeling is gone". Det er en underliggende håpløshet i alt Smith foretar seg i denne perioden – ikke akkurat depressivt, men med en dyp tristesse som overskygger det meste. Smith balanserer på grensen til patetisk, men mestret balansegangen og med Seventeen Seconds leverte han et av The Cures aller beste album.

Utgivelsen består av to CDer – hvor den første utgjør det originale albumet i remastret utgave, mens den andre samler rariteter og liveinnspillinger fra perioden. Mest interessant i denne sammenhengen er låtene hentet fra sideprosjektet Cult Hero, som Smith dannet sammen med Gallup og den lokale postmannen Frank Bell, i tiden rett etter debututgivelsen til The Cure. Denne delen avsluttes av en mektig låtrekke spilt inn live i Frankrike sommeren 1980.

En fabelaktig utgivelse av en klassiker.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Machines - Stereotypes

(C+C)

Velkommen til en malstrøm av bevisst og ubevisst arrangerte tilfeldigheter hvor ingen er trygge og alle er fritt vilt.

Flere:

Mclusky - The Difference Between Me and You Is That I'm Not on Fire
Diverse artister - I Love Techno: 10 Years - The Classics