cover

Hawks & Doves

Neil Young

CD (1980) - Reprise / Warner Bros.

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Countryrock / Folk / Country & western

Spor:
Little Wing
The Old Homestead
Lost In Space
Captain Kennedy
Stayin' Power
Coastline
Union Man
Comin' Apart at Every Nail
Hawks & Doves

Vis flere data

Se også:
Harvest - Neil Young (1972)
On the Beach - Neil Young (1974)
Tonight's the Night - Neil Young (1975)
Tonight's the Night - Neil Young (1975)
American Stars n' Bars - Neil Young (1977)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Fire duer og fem hauker

Got rock and roll, got country music playin', If you hate us, you just don't know what you're sayin'.

Etter de voldsomme Rust-platene året i forveien, Rust Never Sleeps og Rust Live, gir Neil Young ut en ganske merksnodig plate i 1980. Side 1 på Hawks & Doves er rasket sammen fra forskjellige steder og perioder, helt tilbake fra 1974. I likhet med på American Stars n' Bars plukket Young nemlig låter fra de uutgitte Homegrown-sessions. Og det er ikke den eneste likeheten, nok en gang deler han opp en utgivelse i to separate sider. Side 1 med fire akustiske spor og side 2 som i sin helhet innspilt i Gold Star i Hollywood, bestående av mer tradisjonell countryrock.

Den korte platen (30 minutter) bærer preg av å være satt sammen med en litt for ukritisk hånd, og det er de fire første låtene som bærer platen. Det korte åpningskuttet Little Wing (1975) er nydelig, og viser igjen at årene 73-75 var en kreativt meget vellykket periode for Young. Her fremfører han en vise med gitar og munnspill som har lignende potensiale som Will to Love (Stars n' Bars), men som dessverre rundes av etter bare et par minutter. Platens "episke" høydepunkt er syv minutter lange The Old Homestead, spilt inn på Broken Arrow med Elliot Mazer i 1974. Igjen en akustisk perle, med spøkelsesaktig sag, som tilhører Youngs hjørnesteiner. Den lange, kryptiske teksten penser rundt "The naked rider gallops through his head" "...up and down the old homestead", og er egnet for lengre analyser med all sin mørke og hemmelighetsfulle tematikk.

Påfølgende Lost in Space, den merkverdige, drømmeaktige låten med et snålt barneaktig kor og hans majestetiske folklåt Captain Kennedy er også blant mannens mer minneverdige originaler.

Den seige honky-tonk/countrybluesen på side 2 er derimot litt vondere å svelge. Elegant fremført som vanlig, med Ben Keith i en sentral rolle (steel gitar, dobro), mens Young synger ukomplisert om Kjærligheten (Stayin' Power, Coastline) og om Arbeideren:

Union Man:
I'm proud to be a union man
I make those meetings when I can, yeah.

og Comin' Apart at Every Nail:
It's awful hard to find a job,
On one side the government,
the other the mob
Hey, hey ain't that right
The workin' man's in
for a hell of a fight.

Låten som vel var tyngst å svelge - i hvert fall for radikalere som hadde fulgt Neil på 70-tallet, var den dypt patriotiske Hawks & Doves:

Ready to go, willin' to stay and pay
U.S.A., U.S.A.
So my sweet love can dance
another free day
U.S.A., U.S.A.

Jo da, Youngerns republikanske periode var kanskje ikke så lang, men resultatene av hans politiske markering fikk sine hørbare resultater. Hawks & Doves er i hvert fall den mest livate av de heller traurige kuttene på denne "siden" av platen.

Hawks & Doves er på langt nær Neil Youngs mest solide plate, men enkeltlåter gjør den bedre enn det ryktet som ser ut til å ha festet seg til utgivelsen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Philip Kane - Time: Gentlemen

(Corrupt)

Ein mystisk herre frå London, med stor stemme, poetisk brodd og fertile tonar.

Flere:

Throw Me the Statue - Moonbeams
Norfolk & Western - Dusk in Cold Parlours