cover

More Great Moments of Vinyl History

Diverse artister

CD (2004) - BBC / Wrasse / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Africana / Country & western / Indierock / Dub / Folk / Soul / Americana

Spor:
uMendo
Motor Boys Motor
Mama Tried
Buying a Book
Ghana
Can 2002
Johnny Too Bad
I'll Get By in Pittsburgh
The Backyard
No More Ghettos in America
Sundown in Nashville
99 1/2 Won't Do
Patience
Salam (Peace)
Captain Beefheart & Mr. Neal
General Synopsis
We Are Flying
Apartheid Dead (We Stop Use Lead)
Dancing In the Dark
Grey Skies

Referanser:
Billy Bragg
The Carter Family
Youssou N'Dour
Orchestre National de Barbès
Orchestra Baobab
Wilson Pickett

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Wasabi!

En musikalsk grenseløs samler. Fra tidlig countryblues til moderne afrikansk rap, BBCs Andy Kershaw har satt sammen nok en vidtfavnende plate.

I 1987 satte BBCs DJ Andy Kershaw sammen en plate han kalte Great Moments of Vinyl History. Det var et dykk ned i en eklektisk platesamling som ble meget godt mottatt og raskt utsolgt. Billy Bragg, Orchestra Baobab og Dwight Yoakam var bare noen av artistene han stilte ved siden av hverandre den gangen.

17 år senere har Kershaw på nytt børstet støv av sin sikkert enorme platesamling, og funnet frem 20 artister der tid og sted er underordnet, men som alle deler en folkbasert tilnærming til musikken. Det være seg om røttene ligger i Mali, Hull, Tennessee eller Jamaica. Andy Kershaw viser igjen hvordan musikk ikke har noen grenser, men tilhørighet, og hvordan artister som på papiret ikke har noe til felles blir som gamle bekjente når de plasseres sammen. Det er mye genre-hopping her, men det knyttes flere bånd enn det skaper brudd. Og platen er en glitrende måte å lufte sine musikalske sanser på. For ordens skyld ser jeg på samlingen med utgangspunkt i tre hovedområder; Afrika, England og USA.

Afrika er et glemt kontinent, både politisk og musikalsk, men noe av dets mangfoldige kultur får sin rettmessig store plass her. Mest kjent er nok Malis bluesgitarist Ali Farka Toure. Patience synges av Hayra Arby, "the best singer in Timbuktu" ifølge Toure, og ikke tidligere innspilt inntil 1988, da Kershaw på musikk-safari i regionen fanget dette magiske øyeblikket med enkelt opptaksutstyr.

Youcef Boukella spiller til daglig bass i fransk-afrikanske Orchestre National De Barbes, men han er også soloartist. Hans algeriske bakgrunn og rai-stilen kan høres på Salam.
Ellers strekkes bånd fra den afrikanske frigjøringen på 60-tallet (Dorothy Masukas Ghana) frem til moderne rap fra Mali (Magic Black Mens Can 2002), fra Sør-Afrikas kamp mot Apartheid (MK Platoons Apartheid Dead) og til dagens Sør-Afrika ved Maskanda-gitaristen Shiyani Ngcobo.

Vi vender til England og to legender: John Martyn med en i denne sammenheng passende crossover-versjon av reggae-bandet Slickers (Johnny Too Bad, fra Grace and Danger, 1980). Joe Strummer kan høres pre-Clash og i velkjent stil med sitt første band The 101ers og låten Motor Boys Motor, fra hans første studiobesøk i 1975. (Unyttig Hammers-kuriositet: Vic Maile produserte låten, senere produsent for Bill Carter og Screaming Blue Messiahs, hvis første band også het Motor Boys Motor. Om tilgjengelig, sjekk ut den ved anledning!)

Forfatter, BBC-programleder og Barnsley Football Club's poet-in-residence Ian McMillan startet på Kershaws oppfordring et samarbeid med det britisk/indiske-folkbandet The Angel Brothers & Satnam Singh, her med en underholdende historie om det å kjøpe Captain Beefheart-skiver hjemme i Barnsley på 70-tallet!
Keltisk folk kommer sterkere inn med Jim Eldons sure Thatcher-versjon av Springsteens Dancing in the Dark, og er det noen som husker utrolige You'll Always Find Me in the Kitchen at Parties? Her hentes det frem en annen Jona Lewie-original; I'll Get By In Pittsburgh.

Platens tredje geografiske hovedområde er USA, og særlig genrene country & soul. Også her er bredden stor, fra texaneren Dale Watsons tolkning av Merle Haggard-klassikeren Mama Tried, til Nashville og standard-duoen Carl and Pearl Butlers honky tonk Sundown in Nashville og Joe Tex' "southern soul" Buying a Book.

Av de mer ukjente kan det være verd å få med seg soulartisten Stanley Winstons No More Ghettos In America (han er beskrevet slik: "Absolutely nothing is known about Stanley Winston, even in the obsessive circles of soul music collectors...") og countryartisten Dan Pickett som var i studio kun én gang. Det skjedde i 1949, og om låten 99 1/2 Won't Do heter det: "... a gospel standard, transformed by Pickett into what may be the first recorded rap..."

Det er heller ikke bare musikalske rariteter som er plukket frem. New Havens Miracle Legion er vel platens mest ordinære band, men The Backyard er både en fin poplåt og en liten påminnelse om hvordan US-indiepop hørtes ut på midten av 80-tallet (tenk Guadalcanal Diary, REM).

Platen er flott illustrert av tegneren Glen Baxter, det er en ryddig presentasjon med anekdoter om hver artist ved Kershaw selv og liner notes av John Henry Bisbrowne (som driver en platesjappe i Burton-On-Trent). More Great Moments of Vinyl History favner bredt, og bør være kjærkommen ikke bare til de som liker å høre Kershaw på BBC Radio 3 [eller BBC World om natta på NRK Alltid Nyheter - Pål B. Red.] eller P2s Wasabi, men til alle som er opptatt av musikk generelt. Den oppfyller dessuten samleplatens to store krav ved å fungere utmerket på egen hånd, og samtidig friste til mange ytterligere bekjentskaper.

Selv om ikke alle låtene isolert sett er prima, så er More Great Moments of Vinyl History helsekost for alle som har trenger fornyet musikalsk appetitt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Atomic - Boom Boom

(Jazzland Rec.)

Vandrende mellom forskjellige disipliner med en slentrende form for intensitet.

Flere:

Devendra Banhart - Cripple Crow
The Shins - Wincing The Night Away