cover

Long Shot Novena

Eileen Rose

CD (2002) - Rough Trade

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Americana / Blues / Folkrock / Singer/songwriter

Spor:
Long shot novena
See how I need you
Good man
Snake
Wheel's going by
White dove's awake
Two in one
Tom Waits crooning
For Marlene
Big dog

Referanser:
Damien Rice
Kasey Chambers
Gillian Welch
Lucinda Williams

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Ønskebønn

Heldigvis er Eileen Rose ei dame som ikke gir opp så lett.

Hun ble født Eileen Rose Giadone i en forstad til Boston, Massachusetts. Hun vokste opp med irske foreldre, fem søstre og tre brødre. 14 år gammel skrev hun sin første sang, 16-17 år gammel bestemte hun seg for å skaffe seg platekontrakt. Hennes katolske foreldrene likte naturligvis hennes musikalske ambisjoner dårlig. Heldigvis er Eileen Rose ei dame som ikke gir opp så lett.

Etter flere år i bandene Daisy Chain, Medici Slot Machine og Fledgeling, fant Eileen ut at bandlivet var over for hennes del. "Jeg føler at jeg gikk på et tog for ti år siden, og stirret så lenge ut av vinduet at jeg glemte å gå av". Ferden tok henne til England. I 2000 kom debutalbumet "Shine like it does". Plata fikk strålende kritikker, men solgte dårlig. Verden har aldri vært rettferdig.

Eileen Rose har et variert uttrykk som vitner om et stort mangfold av innflytelser. Heltene er ikke vanskelige å oppdage. Hun nevner selv Kate Bush og Tom Waits som sine største forbilder. Men jeg hører også Patti Smith, Bob Dylan, Lucinda Williams, Neil Young, Nick Cave, Creedence Clearwater Revival, Gillian Welch og Michelle Shocked. Det går sikkert an å finne mange flere.

"Liker du Tom Waits, kan du antakeligvis like min musikk også" sier Eileen Rose. "Take it with me when I go" fra Waits sitt fantastiske album "Mule Variations", får henne til å grine, og det hver gang hun hører den! Det skulle bare mangle at hun har skrevet en aldri så liten hyllest til helten. "Tom Waits crooning" er en underfundig lovprisning av Tom Waits. Eileen Rose har en egen evne til å tale indirekte. De gangene budskapet kommer klart frem, forstår man de uklare punktene. "I've got Tom Waits crooning, and he's so much better than me". Vel er hun god, men hun har selvfølgelig rett i det utsagnet.

På rockabillysangen "Snake" har hun fått Sex Pistols' Glen Matlock til å hente fram bassgitaren. Han gjør en grei jobb. Sangen er kort fortalt en herlig, bitteliten voldsbølge.

En "novena" er et katolsk rituale, en slags ønskebønn. Man ber rett og slett i ni dager om at en spesiell sak skal få det utfallet man ønsker. Sangen "Long shot novena" filosoferer over spiritualitet. Finnes det en gud, for eksempel? Et "long shot" er jo som kjent engelsk for et skudd i blinde, men Eileen Rose insisterer på at hennes novena virker.

For fem år siden ble barndomsvenninen myrdet. Ingen vet hvem som drepte henne, eller hvorfor. "For Marlene" forteller om moras maktesløshet og sinne i kampen for rettferdighet. Gripende tekst og ekte følelser rir sangen til moras bitre konklusjon: Nåde og tilgivelse virker kun i teorien.

"See how I need you" er en eneste klam lengsel etter en stor, sterk mann. I "Good man" har Eileen mannen, men hver natt drømmer hun ham annerledes. Hun våkner alltid opp til en uendret virkelighet. Kan situasjonen oppsumeres enklere enn: "Fix that old motor, it's been busted for ages". Mannen er sentral i Eileens tekster, og hun skriver biografisk. "Jeg vet ingen annen måte å skrive på", sier hun.

Etter å ha bodd i England i ti år, har hun tydeligvis tenkt seg hjemover. "Wheels going by" forteller om en etterlengtet kjøretur, bort fra mas og fastgrodde vaner. I "Big Dog" sier hun rett ut at det har vært hyggelig, at hun har tid til en siste pils, men at hun skal hjem. Det er ligger ingen bitre følelser bak, hun vil være nærmere sin store familie. Dessuten er det
alltid bra for kreativiteten med variasjon.

Eileen Rose har et så variert uttrykk at man skulle tro at det måtte gå galt. Tar man så store sjanser som Eillen, er fallhøyden stor. Hun utrykker seg med pop, blues, rock, country, folk, rockabilly, og alle sammensetninger av disse, ofte nesten alt på en gang. Det går aldri galt. Men noen sangene lider nok litt av sprikende stil. Ikke mye, men litt. Ikke mange men noen.

Eillen Rose er et friskt pust av ny musikk tuftet på gamle idealer, på nye måter. Hun er en utsøkt tekstforfatter, har en herlig, utrykksfull stemme, og sist men ikke minst er sangene hennes solide og vakre. Jeg vil anbefale "Long shot novena" til alle som virkelig liker musikk.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 7/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sade - Lovers Live

(Sony Music)

Sadie, Shady, Sadé, Said, Saidi - kjært barn har mange navn og ingen visste hvordan man uttalte det på 80-tallet.

Flere:

Two Gallants - What the Toll Tells
Funeral Diner - The Underdark