cover

E' du bøl?

Sven Nyhus kvartett & Glåmos spellmannslag

CD (2007) - Heilo / Grappa / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Gammeldans

Spor:
Dronningens pols
Bryllupsvalsen II
E' du bøl?
Vasskjøraren
Marta-Johannes
VM i foten
Emigrantvalsen
Trallaren
Kværnengsreinlender
Fiol i sekken
Nygardsvalsen
Blinde-Ola
Bergsmeden
Nils Toresa
DAns på Gjeltodda
Lapp Nils-glimt
Gjetaren borte i Bekkosa
Jensens galoppade
Karl Østensson

Referanser:
Dalakopa

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Rørostonen

Alle kuttene er fulle av musikalsk garnityr og med mye volum og fylde i uttrykket. Dette er et givende bekjentskap.

Folkemusikk møter gammaldans, en logisk kombinasjon. Grensene har lenge vært flytende, men gammaldansen har på en måte vært folkemusikkens populære forlengelse, en trekkspillpop uten folkemusikkens tradisjonelle kulturtyngde og smalere nedslagsfelt.

På 70-tallet var gammaldans virkelig en egen populærmusikalsk genre, med et utall plateutgivelser og eget, meget populært TV-show: Gammaldans med nogo attåt starring Børt-Erik Thoresen. Senere har gammaldansen druknet i den anglo-amerikanske stuingen. Rock- og pop-uttrykket har seiret på alle fronter, og en skal lete lenge på radioens bølgelengder for å finne trekkspillmusikk.

Trekkspillets nye utøvere kaller instrumentet accordion, og skaper ambisiøs kunstmusikk på et folkelig instrument. De gamle heltene er allikevel ikke alle gått bort, noe plata E' du bøl? godt illustrerer. Sven Nyhus er en av de gode gamle gutta som i årtier har operert i skjæringspunktet mellom folkemusikk og gammaldans. Denne plata inneholder 19 kompakte og svingende spor som smelter sammen tradisjonselementer med polsen og reinlenderens strenge form.

Nyhus foretar på plata et musikalsk toppmøte med Glåmos spellmannslag. Det er første gang disse kreftene slår sine talenter sammen, og det er litt av et reservoar av musikalsk kunnen og ferdighet som har dannet avtrykk i rillene. Her klinger det av vellyd fra første til siste strofe. Spillet er lett og uforestilt, tempoet er upåklagelig og klangen varm. Det er stofflig, innomhus musikk som tiner opp kalde vinterledd. Vi får da også opplyst at musikken som er samlet på plata betegnes som "leker" i Rørosdialekten. Ja, lekent er ordet. Musikken er uhøytidelig, funksjonell dansemusikk til sinnets oppstemthet. Dansefoten blir nok flittig benyttet i de stuer hvor CDen finner et hjem.

Plata har en overordnet målsetning om å formidle kjennskap til Rørostonen i tradisjonsmusikken, dens spesielle klang og varme, mettede uttrykk. Polsene og reinlenderne er glade, livate og litt viltre i formen, som om de danser rundt mellom overbjørkene i høyfjellstraktene hvor de har sitt utspring. Gammaldanskonvensjonene er sømløst blandet med spellmannslagets tradisjonsorienterte formidling. Resultatet er flott å høre på og gir virkelig en innsikt i Rørostonen. E' du bøl må nesten høres for å skape denne fornemmelsen, den er noe som siger innpå etterhvert, en erfaring av hvordan musikk lever sitt eget liv og forteller med sitt unike tonespråk.

Det er en masse folk med i Glåmos spellmannslag, så hvis det hadde gått på mannskapsmessig tyngde, ville Nyhus' lille kvartett blitt helt utklasset i denne matchen. Det virker allikevel som om totaluttrykket har underkastet seg en slags Nyhus'sk upper hand. Musikken minner sterkt tradisjonell gammaldans, men er på en måte rikere anrettet og friere foredratt. Alle kuttene er fulle av musikalsk garnityr og med mye volum og fylde i uttrykket. Dette er et givende bekjentskap.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Lalla Carlsen - Norges Revydronning

(Normann)

Dette er en av årets mest verdifulle plateutgivelser og et festbord for alle med interesse for norsk revy- og underholdningsliv.

Flere:

Jonas Kullhammar Quartet - Plays Loud For The People
The Fiery Furnaces - Gallowsbird's Bark