cover

Popular Songs of Great Strength and Enduring Beauty

Camper Van Beethoven

CD (2008) - Cooking Vinyl / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Collegerock / Indierock / Folk / Poprock

Spor:
The Day That Lassie Went to the Moon
Border Ska
Take the Skinheads Bowling
Picture of the Matchstick Men
Skinhead Stomp
Opic Rides Again/Club Med Sucks
Eye of Fatima Parts 1&2
ZZ Top Goes to Egypt
Sad Lovers Waltz
When I Win the Lottery
The History of Utah
Seven Languages
All Her Favourite Fruit
Good Guys and Bad Guys
Circles
One of Those Days
Ambiguity Song
Shut Us Down

Referanser:
R.E.M.
The Rain Parade
Green On Red
The Feelies
True West
Guadalcanal Diary
The Soft Boys
Cracker

Vis flere data

Se også:
Tusk - Camper Van Beethoven (2002)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Tilbake til collegerock-tiden

Utvid horisontene med Camper Van Beethovens oppsummering.

Camper Van Beethoven (CBV) gir her en oppsummering – 23 år etter debutalbumet kom ut.

Samlingen Popular Songs of Great Strength and Enduring Beauty på 18 låter er hentet fra bandets første levetid fra 1985 til 1989. I denne perioden ga gjengen fra Santa Cruz, California ut fem album og noen singler. På grunn av opphavsrettigheter (eller rettere sagt krangling med Virgin) har man spilt inn fem nye versjoner av låter som opprinnelig kom ut på album nummer 4 og 5.

For mitt vedkommende så var CVB et av de bandene jeg ikke stiftet bekjentskap med på slutten av 80-tallet. Andre sjangerbeslektede band ble derimot konsumert, som for eksempel REM, Wall of Voodoo, Green On Red, True West, Feelies og flere andre. Det skal vel ikke legges skjul at jeg fikk et lite kjærlighetsforhold til denne bølgen med collegerockband. Hvorfor jeg ikke kjøpte Camper Van Beethoven skyldes nok a) tilfeldigheter og b) likviditetsskvis. Derfor var det med et stort åpent rockehjerte jeg trykket på startknappen for nå endelig bli kjent med bandet og en reise tilbake 80-tallet.

CVB skilte seg ut fra de fleste andre bandene på denne tiden. I deres store gryte så var det innhold med rock, powerpop, psykedelia, punk, country, ska og etnisk folkemusikk. I tillegg ble fele benyttet, alltid framtredende i låtene. Hele lydbildet blir dermed noe helt annet enn ved bare den tradisjonelle gitar/bass/tromme–besetningen.

Samlingen viser dermed et band med stor spennvidde. I Border Ska er det ska ispedd litt calypso. Blir man ikke glad og sprudlende her, så blir du det definitivt på Take the Skinheads Bowling – for øvrig en herlig låttittel. Teenage Fanclub har også gjort en cover av denne, og det er kanskje ikke så rart – en nydelig, liten popperle, og også bandets mest kjente låt. Her er det også litt øst-europeiske toner (Skinhead Stomp), punk (Club Med Sucks), psykedelisk pop (Circles) og vakre countrytoner (Sad Lovers Waltz).

Det å høre dette materialet 20 år etter er en særdeles god opplevelse og virkelig humørspredende. Det springer fra den ene sjangeren til den andre, men den røde tråden holdes i felearbeidet til Jonathan Segel. Hør versjonen av Status Quo sin Picture of the Matchstick Men, så forstår du hva jeg tenker på - eller på instrumentallåta ZZ Goes to Egypt – et enkelt nesten ZZ Top boogiekomp suppleres med halv-falsk felegnikk, og det er helt utrolig kult. Lengre unna Arve Tellefsen kommer du ikke.

Den musikalske horisonten utvides. Popular Songs of Great Strength and Enduring Beauty er som å få en godteripose, øynene er lukket og du tar opp en bit fra posten. Du aner rett og slett ikke hva den smaker, men det er alltid like godt!

Det ble aldri noen listeplasseringer på Camper Van Beethoven (det ble vel heller aldri større kommersielle suksesser med de sammenlignbare bandene, med unntak av REM). De ble muligens for sære for folk flest, synd – men sant.

Helt arbeidsledige ble de likevel ikke, og flere av medlemmene har vært og er involvert i Cracker som også har en fin CV med seg i kofferten. Men med gamle gode minner samlet bandet seg på nytt igjen på begynnelsen av dette årtusenet for å dra det hele i gang igjen, til glede for både band og fans.

Popular Songs... er en flott samling for alle som er nysgjerrige og har stor interesse for musikk. Er du ikke kjent med bandet fra før så er du garantert å få en flott opplevelse. Det fikk i hvert fall jeg.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Foster The People - Torches

(Columbia)

Torches kommer til å gjøre at vi alle hopper rundt som noen skrullete idioter hele sommeren totusenogelleve.

Flere:

A Silver Mt. Zion - Horses in the Sky
Vidar Sandbeck - En fergemanns vise