cover

Led Zeppelin

Led Zeppelin

CD (1969) - Atlantic / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Hardrock / Prog

Spor:
Good Times Bad Times
Babe I'm Gonna Leave You
You Shook Me
Dazed And Confused
Your Time Is Gonna Come
Black Mountain Side
Communication Breakdown
I Can't Quit You Baby
How Many More Times

Referanser:
Bert Jansch
The Jimi Hendrix Experience
Cream
The Doors

Vis flere data

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Banebrytende heavy

På tampen av det glade sekstitallet skjedde det banebrytende saker. Led Zeppelin satte ny standard for rocken med sin debut.

Sekstitallets slutt ble en brå avslutning på den groovy hippietiden. Omtrent samtidig som teppet for den fargerike tiden gikk ned med Beatles' Abbey Road, skulle band som King Crimson og Black Sabbath formes og starte en ny æra for musikken. Men bandet som virkelig fortjener all ære for å ha startet hele denne epoken het Led Zeppelin, og bestod av Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones og John Bonham. Led Zeppelin slo røtter i musikkhistorien, og ble værende der. Med sin distinktive bluesrock og tekster om både tapt og vunnet kjærlighet, entret Zeppelin mang et rockehjerte.

Idet åpningskuttet Good Times Bad Times bryter gjennom høyttalerne med revolusjonerende harde riff, blir man sittende der nærmest med vind fra de svunne hippieår i håret. Jeg kan allikevel ikke unngå å undres; er denne debuten virkelig Zeppelins aller beste? Og akkurat hva er det som gjør I til kremen av kremen i Zeppelins tolv år og åtte album lange karriere? Muligens er det innflytelsen dette albumet har hatt på så mange band. Alt fra Wolfmother til Fleetwood Mac har erkjent Zeppelins musikalske påvirkning.

I, også kjent som det selvtitulerte Led Zeppelin, er et relativt variert album, og kontrastene merkes når vi går fra låter som den engelske folksekvensen Black Mountain Side, til den punkinfiserte energibomben Communication Breakdown. Det at variasjonen er stor, gir en følelse av en virkelig klassiker, og I er en klassiker som både inneholder banebrytende heavy rock, samtidig som verden aldri før hadde hørt maken til stemmen tilhørende Robert Plant. 
Bonhams prestasjoner over trommesettet er av den storslagne sorten, og han er en av de ypperste i sin klasse. Dog ikke så markant på debuten, så skulle han allerede her sette grunnlaget for låter som Moby Dick og Bring it On Home, begge fra det albumet som fikk navnet II, der kronologien skulle fortsettes.

Debuten har en standhaftighet og progresjon. Albumet er en blanding av forskjellige sjangre, og sist men ikke minst er den en videreføring av sekstitallets psykedeliske folkrock. Denne klassikeren av et album vil garantert fortsette å inspirere, og vil nok også fortsette å påvirke retningen til nye band i fremtiden.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Mathias Stubø - 1979

(BBE)

Entusiasme, ånd og imperfeksjonisme gjør 1979 til et album for nåtiden, fremtiden og fortiden.

Flere:

Pinetop Seven - The Night's Bloom
Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly