cover

The War of the Bruces

The Bruces

CD (2002) - Misra / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Americana / Alternativ / Folk

Spor:
Do Si Do
The Cold War
Two Dogs
Haint Blue
Sunken City
Invisible Ceiling
Deep Colors Bleed
Hey, Bird
After Hours
Mountain
I Wish I Was a Mole in the Ground

Referanser:
Vic Chesnutt
Simon Joyner
Lambchop
Bright Eyes
M. Ward

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Braveheart

Lambchops Alex McManus er ute med sitt andre album på syv år.

Brucene er en stolt del av skotsk historie. Sjefsbruce Robert knuste engelskjævlene ved Bannockburn i 1314 og sammen med broren Edward valset de inn i Irland året etter, riktignok med dødelig utfall for Edwards vedkommende. Alex McManus har muligens noe skotsk blod rennende i årene, men han er på langt nær like blodtørstig som sine forfedre. McManus er vel mest kjent for de fleste i kraft av sitt medlemsskap i Nashville-kollektivet Lambchop, men som The Bruces gir han ut musikk når han selv føler for det. Sist det skjedde var i 1995, da i samarbeid med Simon Joyners Sing Eunuch label. Nå er han hos New York-baserte Misra Records (Summer Hymns, The Mendoza Line, Jenny Toomey), og der bør han også kunne føle seg vel hjemme. I tillegg til å spille med Lambchop kan man ellers risikere å støte borti mannen i forbindelse med artister som Bright Eyes, Crooked Fingers og Vic Chestnutt. Alle disse skulle dekke feltet som The Bruces også beveger seg i, og hvis noen skulle reagere på at han ser ut til å henge med folk fra sørstatene eller Nebraska, så skyldes vel det at han har bodd i Athens, Georgia en tid, men nå har pakket sekken og vandret hjem til Omaha.

Kanskje det var på denne turen låtene til The War of the Bruces ble til. Den er i hvert fall som en reise mellom varme sørstater og flate åkerlandskaper både i tekst og melodi. Det bør bli en blanding av følsomme popmelodier og gnagende americana av sånt. Vår venn blir litt ensom i forhold til Wagner & co, mer intim kan man kanskje si, men kompenserer det med å guffe opp gitarene i større grad. Hjelp har han da også fått fra blant andre Mark Nevers og trompetist Jonathan Marx (begge Lambchop) og Curtiss Pernice (Porn Orchard, Vic Chestnut). Alle låtene er hans egne, med unntak av I Wish I Was a Mole in the Ground. Han burde vel strengt tatt holdt seg til en gammel skotsk melodi (dette er en tradisjonell amerikansk folklåt), men Mole ser ut til å være en yndet cover, og er sist hørt med Brother JT3 (Spirituals, 2002). På slutten av denne sedate feedback-versjonen får vi også deler av det som høres ut til å være Bascom Lamar Lunsfords versjon fra 1928 - like frisk som alltid.

The Bruces hopper litt fra tue til tue på denne platen, og det virker som McManus har litt problemer med å bestemme seg for hvor han skal sette seg. Han er jo en god låtskriver, så det blir aldri dårlig, men litt opp og ned må det være lov å si platen er. Det er egentlig best å høre ham på de mørkeste låtene. Som på banjoplukkende Two Dogs, der han vrir stemmen sin mot Will Oldhams sprukne leie. Den gnagende tonen har han også på Haint Blue, ulende ensomt mot månen: "Just find your fears and make them lonely...". Hey, Bird er det beste eksempelet på at McManus er aller best på sine upretensiøse og enkle viser sammen med kassegitaren. (Låten innholder forøvrig den kostelige linjen: "Hey, bird, another sunny day for you to fade the fuck away". I høydepunktsposen legger vi dessuten After Hours, hvor den banjoen tidvis drukner i overstyrte gitarer og åpningen Do Si Do.

Jeg har litt vanskeligere for å svelge de catchy, poppa sporene, som plystrelåta The Cold War og fuzzy Sunken City. Invisible Ceiling og Deep Colors Red faller mellom disse to kategoriene, og bidrar ikke til å heve en plate som aldri er langt unna det glimrende. På The Mountain starter han riktig så pent, men ødelegger låta med for mye overstyrte gitarer, men det hele formildes av å ende i en flott versjon av I Wish I Was a Mole in the Ground.

The War of the Bruces er, om ikke årets viktigste album, en skive tilhengere av både nevnte band og gjeldende genre bør kjenne til, og ganske sikkert vil få glede av.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


In the Country - This Was the Pace of My Heartbeat

(Rune Grammofon)

Bli med på landet inn i et velkjent landskap, og la In the Country få deg til å se det med nye øyne.

Flere:

Ben Weaver - Paper Sky
Bob Dylan - Modern Times