cover

Her Majesty The Decemberists

The Decemberists

CD (2003) - Kill Rock Stars / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Orkesterpop / Indiepop

Spor:
Shanty For the Arethusa
Billy Liar
Los Angeles, I'm Yours
The Gymnast, High Above the Ground
The Bachelor and the Bride
Song For Myla Goldberg
The Soldiering Life
Red Right Ankle
The Chimbley Sweep
I Was Meant For the Stage
As I Rise

Referanser:
Okkervil River
Neutral Milk Hotel
The Lucksmiths
My Morning Jacket
Sister Sonny

Vis flere data

Se også:
Castaways and Cutouts - The Decemberists (2002)
5 Songs - The Decemberists (2004)
The Tain - The Decemberists (2004)
Picaresque - The Decemberists (2005)
The Crane Wife - The Decemberists (2006)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Oliver Twist

If you listen, quiet, you can hear the footsteps on the cross-trees/ the ghosts of sailor passed, their spectral bodies clinging to the shrouds...

Colin Meloy og The Decemberists fortsetter å dyrke en forgangen tid, oppsøke fremmede kontinenter, holde noble taler og lage fortryllende musikk. Innledningsvis på sitt andre album, titulert intet mindre enn Her Majesty The Decemberists, advarer røverne:

We set to sail on a packet full of spice, rum and tea-leaves
We've emptied out all the bars and the bowery hotels
Tell your daughters do not walk the streets alone tonight...

De er på vei til det sørlige Australia hvor "the natives are dark and nubile", kanskje over fra England? Det forklarer i hvert fall noe av den britiske aksenten som preger bandet både i ord og tone. Colin Meloy minner om en britisk chap, en Dickens-karakter med glimt i øyet og skarp tunge. Fantasifull og veltalende - men med en mørk fortid som fremdeles kaster skygger. Meloy skriver tekster som støtter seg på begge sider av havet, og nøler ikke med å invitere New York-forfatteren Myla Goldberg (ja, hun som skrev Bee Season) over på en kopp te i Flanderns slagmarker. Mannen har sikkert lest sin andel Patrick O'Brien og Dylan Thomas mer enn å oppleve alt selv, men fra hans penn strømmer det ut riktig så levende historier, om foreldreløse og sigøynere, om korporaler og geisha-piker, skitne skyttergraver og trett L.A-sosietet: "O what a rush of ripe elan, languor on divans, dalliant and dainty..."

The Decemberists har byttet litt om på staben, og består denne gangen av blant andre Rachel Blumberg (Norfolk & Western) og Chris Funk (Tracker). Adam Selzer er involvert i det meste som rører seg i Portland for tiden, og han har produsert Her Majesty sammen med Larry Crane (The Walkabouts, Richmond Fontaine), så det bør ikke herske noen tvil om at utførelse og produksjon er i de beste hender. The Decemberists spiller fremdeles en type musikk som heller ikke bør skremme noen. Vennlig, lettere orkestrert poprock som står i stil med de trans-atlantiske historiene til Meloy som bare tidvis slår seg løs og røper sine rølpete sider (The Chimbley Sweep) eller Calexico-lignende ørkenrock (Shanty For the Arethusa). Vi har å gjøre med beleste elever av The Beatles og Burt Bacharach. Men med vagabondens sorgløse gange og sjømannens langstrakte blikk kan navnedroppingen også omfatte fine orkestre som Neutral Milk Hotel og The Lucksmiths, Okkervil River og Crowded House. Det er likandes, men ikke likegyldig. Her fylles det opp med både folkpregede og klassiske instrumenter, fiolin og trekkspill, pedal steel og trombone står naturlig side om side. Nå er ikke dette et nytt trekk i seg selv, og det er litt drøyt å kalle The Decemberists for særlig nyskapende. Men musikerne evner både å fange og understreke Colin Meloys historier, og bidrar til at de hele tiden har et elegant, troverdig uttrykk. Meloys kraftfulle stemme kan faktisk bli i mest laget, så flere vokalgrep som den artige kvinneinnslaget på The Chimbley Sweep hadde ikke vært å forakte.

Det er ikke mange månedene siden Kill Rock Stars gjenutga strålende Castaways and Cutouts (opprinnelig utgitt i 2002 på Portlands Hush Records), så det betyr to utgivelser på relativt kort tid fra denne kanten. Det er ingen overdose, og de følger opp sin seriøst sterke debut på solid, om enn ikke like overraskende vis. Et par anonyme spor lirer seg innimellom, men helhetsinntrykket er fortsatt at The Decemberists - som fremdeles er i sin spede begynnelse - er av den senere tids triveligste bekjentskaper fra den amerikanske marinen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Alamaailman Vasarat - Huuro Kolkko

(Laskeuma / Nordic Notes)

Den finske underverdenen inviterer nok engang til epileptisk dans, polonese og moshpit.

Flere:

Black Ox Orkestar - Ver Tanzt?
Ghostface Killah - Bulletproof Wallets