cover

Last Days of Wonder

The Handsome Family

CD (2006) - Carrot Top / Loose

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Americana / Countryrock / Bluegrass

Spor:
Your Great Journey
Tesla's Hotel Room
These Golden Jewels
After We Shot The Grizzly
Flapping Your Broken Wings
Beautiful William
All The Time In Airports
White Lights
Bowling Alley Bar
Hunter Green
Our Blue Sky
Somewhere Else To Be

Referanser:
The Carter Family
Freakwater
Jim White

Vis flere data

Se også:
Singing Bones - The Handsome Family (2003)
Singing Bones - The Handsome Family (2003)
Honey Moon - The Handsome Family (2009)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Ingen får sove i natt

Så satt vi der igjen, rundt leirbålet, sammen med Brett og Rennie Sparks.

Så satt vi der igjen, rundt leirbålet, sammen med Brett og Rennie Sparks. Sola hadde for lengst gått ned, men man kunne fortsatt skimte fotsporene til Johnny Cash og The Carter Family. Neko Case hadde akkurat ankommet, sammen med Jeff Tweedy og resten av Wilco. Brett nynnet melodien. Rennie fortalte historien.

Og ingen fikk sove den natta.

For enten det foregår på bowlingbanen, i det styrtende flyet, blant de bekmørke skogene eller på perrongen etter siste avgang, er det sterke, finurlige og stor sett beksvarte saker, det Rennie Sparks skriver om. Savnet er større, skyggene er mørkere og døden er så nære at andre historiefortellere for lengst har søkt tilflukt. Rennie står der i natten, som den aller siste, og med ett blir den mest sterile setting fyllt med så mye mystikk, dybde og puls, at du tror du drømmer.

Typisk Handsome Family, altså.

Your greatest journey er den mest stemningsettende åpningslåten jeg har hørt i år. Rennies ord i munnen til Brett får selvstendig liv, og drar deg med av gårde, inn i en verden like vond som den er uimotståelig. Tenk deg at omgivelsene ikke lenger ser, hører eller aner deg. Den store reisen har både sluttet og begynt – alt etter hvordan du ser det.

"...you're no longer leaving foot prints,
you left your wallet on the bus.
-Your great journey has begun"


Ord kan være mektige, uten nødvendigvis å konkretisere budskapet sitt. Sangene sniker seg avgårde, parallelt med den stadig mer tilpasningsdyktige stemmen til Brett Sparks. På These golden jews er han Tom Waits rundt "Rain dogs". På Somewhere else to be er han både Gram Parsons og Merle Haggard. På All the time in airports nærmer han seg Stephen Merrit i The Magnetic Fields.

Jeg er mektig imponert.

Flapping your broken wings handler om jenta som betydde noe helt spesielt. Hun som danset rundt på golfbanen i pøsregnet, rullet seg gjennom søla i bare undertøyet og slo ut med armene som en bedugget fugl med skadde vinger. Det var liksom ikke så farlig at politiet kom og ødela alt, siden øyeblikket allerede var ivaretatt inn i evigheten, i det som må være blant duoens aller fineste kjærlighetsskildringer.

"I can still see you there
In your grass-stained underwear
Dancing crooked circles
Across the golf course green"


The Handsome Family synger om den samme djevelen som køddet med Grateful Dead på 70-tallet. De låner spøkelsene til Jason Molina, og de blåser liv i mord-historiene til Nick Cave. Og selv om om drapene har vært flere på de tidligere platene, er det fremdeles ingen som fargelegger blod rødere enn The Handsome Family.

"Last days of wonder" er kanskje ikke årets jevneste plate, men den er garantert blant de mest fascinerende. Med sine mørke, tidvis surrealistiske fortellinger benytter de seg av skildringsmetoder så brutale, at de nesten burde vært straffbare å sette musikk til.

Vakre William forlater bilen sin for aller siste gang, men lar både tenning og lys stå på. Oppfinner Nikola Tesla sitter på hotelrommet sitt med planer om å utrydde hele planeten. Flyet har krasjet, og de gjenlevende bygger redningsflåte av de mange likene. Foreldrene som ikke får plass blir stående på land og kaste stein, mens barna sparker gravsteiner over ende.

Det er klart vi er redde.

Likevel sitter vi der fortsatt, rundt leirbålet. Brett nynner melodien. Rennie forteller historien.

Og ingen får sove i natt heller.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ensemble 96 - Immortal Nystedt

(2L)

Knut Nystedt har fylt 90, og det feires med et fyrverkeri av en utgivelse.

Flere:

El Guincho - Alegranza!
Mathias Stubø - 1979