cover

Man var bland molnen

Anna Järvinen

CD (2009) - Häpna / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Indierock / Folkrock / Jazzpop

Spor:
Låt Det Dö
Äppelöga
Sosial Kompetens
Boulevarden
Här Är Du Et Hån
Är Det Det Här det Hela Handlar om?
Ruth
Tänker Inte Säga Mer
Såhär
Nattmusik

Referanser:
Marit Larsen
Maia Hirasawa
Frida Hyvönen

Vis flere data

Se også:
Jag Fick Feeling - Anna Järvinen (2007)
Anna Själv Tredje - Anna Järvinen (2011)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


En injeksjon av dagdrømmer

Denne gangen gir Anna Järvinen oss en høytsvevende feeling av vår, sommer, sjøluft og svaberg.

Anna Järvinen føyer seg inn i rekken av svenske damer som de siste årene har brutt ut av diverse bandkonstellasjoner og gitt ut egne plater. Og de svenske sangfruene må ha hatt et særdeles potent år i 2008, for denne våren kommer resultatene som perler på en snor. Både Jenny Wilson og Karin Dreijer (Fever Ray) har allerede sluppet regelrette klasseplater, og med Man Var Bland Molnen tar Anna Järvinen plass i det gode selskap.

Man Var Bland Molnen er eksil-finnens andre soloplate etter at hun hoppet av Granada-toget, og er oppfølgeren til debuten Jag Fick Feeling fra høsten 2007. En debut som ble særdeles hauset opp og genierklært av media.

Man Var Bland Molnen ble spilt inn mellom februar og september i 2008. Og Anna har vært svært produktiv. Innspillingen av platen begynte ikke mange månedene etter at Jag Fick Feeling ble sluppet i oktober året før. Og siden det er en ganske kort intervall fra forrige utgivelse til denne innspillingen, så er det ikke rart det ikke er revolusjonerende nytt det som skjuler seg inni platecoveret. Dette er den samme Anna Järvinen som før, med den myke vokalen, og de lett nynnende strofene.

Som på Jag Fick Feeling har Anna med seg Dungen som backingband. Og Dungen innfrir som vanlig med eminent gitar- og pianospill, og bergtakende fløytetoner. I tillegg har hun denne gangen også gitt Dungen-generalen; Gustav Ejstes, æren av å produsere platen. Noe han har gjort med nesten for stor eleganse.

For mitt første møte med Man Var Bland Molnen bar preg av inntrykket om at platen er i overkant velprodusert. Det er så utrolig perfekt at det grenser mot irriterende. Etter første gjennomhøring kunne jeg godt tenkt meg en litt mer rough-edge sound som et motstykke til Annas søte, prikkfrie og utrolig behagelige vokal.

Allikevel utfyller Dungen og Anna hverandre godt, og har skapt et album som elegant akkompagnerer en søndag morgen med sollys gjennom vinduet, eller en kveld i solnedgangen på svaberget med hvitvin og reker. Den er en retorisk vakker reise med innbydende metaforer, og den har et lydbilde som er detaljert, velbalansert, tilbaketrukket og stemningsfullt.

Men – for det er et men her, Anna mangler fremdeles litt på dette med å engasjere. Platen passer særdeles godt som sekundæraktivitet, men den klarer aldri helt å dra seg ut av skyggen og komme i fokus. Tittelen Man Var Bland Molnen (skyene) henspeiler til en drømmende og svevende tilværelse, og det er litt følelsen jeg sitter igjen med. Platen surrer og svever i bakgrunnen mens jeg blir sittende i min egen drømmende verden.

Her har allikevel Järvinen beveget seg et steg i riktig retning i forhold til Jag Fick Feeling. Med spor som Låt Det Dö, Tänker Inte Säga Mer og Nattmusik viser Anna og Dungen seg fra sin beste side. Og mye av æren for at dette faktisk er en flott plate tilskriver jeg Gustav Ejstes og Dungen, for uten dem hadde nok Anna blitt stående rimelig ribbet tilbake.

Man Var Bland Molnen er en velkomponert og svært behagelig plate som trekker frem smilet og inviterer til kreativ dagdrømming. Men dessverre trekker den det korteste strået sammenlignet med vårens bidrag fra hennes to nevnte landskvinner. Men så er det ikke hvilken som helst plateslepp-fest Sötasyster har stelt i stand denne våren heller.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Paganus - Skogsrock

(Earthwood)

Paganus' kraftige, men klare øko-folk-rock brygg oppmuntrer villmennesker til ringdans i solsirkler over hele Skandinavia.

Flere:

Stereolab - Sound-Dust
Diverse artister - Norske Slagere Kapittel 1 - 1955