cover

EP Collection Volume 1 & 2

Cranes

2 x CD (1997) - Dedicated / BMG

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Indiepop / Drømmepop / Indierock

Spor:
Beach Mover
Heaven or Bliss
Inescapable
Give
Dada 331
I Hope
e.g. Shining
Cha Cha Escueta
Brighter
Tomorrow's Tears
Casa Blanca
Dreamless
Underwater


Shining Road
September
Jewel
Adoration
Beautiful Friend
Paris and Rome (Flood mix)
Lilies (Flood mix)
Angel Bell
Adrift
Tangled Up
Breeze
In the Temple
Dance of the Furies

Referanser:
The Cure
Cocteau Twins

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Store øyeblikk fra Cranes

Et av nittitallets store band serverer noen av sine fineste øyeblikk på denne samleren.

Hvis du har gått glipp av et av nittitallets store undergrunnsband kan deres EP Collection fra 1997 være en fin måte å bli kjent med dem på. Som kjent er det aldri for sent å oppdage stor musikk. Selv trekker jeg frem akkurat dette bandet til stadighet.

Jeg ble introdusert for Cranes i 1992 under The Cures verdensturne som hadde stopp i Oslo. Etter flere år med The Cure-lykke, svarte klær og blek make-up var det kanskje ikke så rart at jeg falt for akkurat dette bandet. Da Alison Shaws lille-store stemme fylte Spektrum den kvelden tok hun regelrett pusten fra meg og Cranes hadde fått en ny fan. Litt bitter over ikke å ha fått med meg bandet fra starten i 1988, men likefullt lykkelig over å kunne gå til innkjøp av en rekke album dagen derpå.

Bandet ble startet opp av søskenparet Alison og Jim Shaw. Kort fortalt kom deres egenfinansierte debut Fuse i 1989, og samme året ble Self Non Self sluppet på et lokalt selskap. Kritikkene var svært gode og bandet ble signet til labelen Dedicated etter kort tid.

Med Alison Shaws nærmest barnslige og tynne stemme og bandets druknende gitarvegger stod Cranes for en type drømmende og mørk pop som for meg var et kjærkomment tillegg til en del av den amerikanske grunge-bølgen. Manges ører snudde seg mot Seattle, mens britiske Cranes på denne tiden leverte en rekke perler som i mine øyne ble noe oversett.

EP Collection fra 1997 inneholder en oversikt over fine øyeblikk fra 1989 til 1997. Ihuga kjennere vil kanskje si at den første perioden er den mest interessante (det sier de alltid...), mens jeg for min del syns utviklingen deres i denne perioden kun gikk oppover. Albumet Wings Of Joy (1991) ble meget godt mottatt, mens jeg fremdeles har mitt hjerte hos det senere albumet Loved (1994) som her er representert med låtene Shining Road, Beautiful Friend, Paris and Rome og Lilies. Her har de på ingen måte gått fra sitt eksperimentelle lydbilde, men låtene er blitt mer melodiøse og lytteren blir servert en rekke stemninger som er til å ta og føle på. Albumet Forever kan også anbefales, og kan i tillegg suppleres med et nydelig remix-album; Forever Remixes.

EP Collection står som en fin oversikt over en periode i bandets karriere, og anbefales som en guide til den fineste tiden av deres historie. Personlig anbefaler jeg albumet Loved, men innrømmer at dette i en viss grad kan tilegnes stemninger og følelser fra en viss periode i mitt liv. Cranes er et band den kresne lytter bør la seg selv bli kjent med via mange flere av deres utgivelser.

EP Collection er en fin start, og kan garantert gi mersmak for oppdage/ gjenoppdage Cranes.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Streets - Original Pirate Material

(Warner Music)

The Streets er et aldri så lite stykke fysikk. Original Pirate Material rommer, om ikke nye, så i det minste egne lover.

Flere:

Pernice Brothers - Live a Little
Norfolk & Western - Dusk in Cold Parlours