cover

For the Middle Class

Huntsville

CD (2006) - Rune Grammofon / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Nybrottsarbeid fra improvisasjonseliten

Er det bare middelklassen som har ressurser og tid til å sette seg inn i musikk som ikke er umiddelbar og direkte?

I et intervju jeg gjorde med låtskrivergeniet Stephin Merritt (The Magnetic Fields, The Future Bible Heroes ++) påpekte han gladelig at det bare er overklassen og eventuelt øvre middelklasse som har råd til å drive med kunst og musikk, ettersom foreldrene da kunne finansiere barnas dilletanteri på veien mot kunstnerisk og kreativ suksess.

Er det også slik at det er middelklassen som har ressurser og tid til å sette seg inn i musikk som ikke er umiddelbar og direkte?

Kanskje er dette noe av poenget når den plateaktuelle norske trioen Huntsville gir sitt debutalbum tittelen For the Middle Class? Eventuelt kan det være at de nå har nærmet seg borgerene med sitt mest tilgjengelige album, og at de tre improvisatørenes øvrige virke er beregnet/konsumert av eliten?

Artistisk nyskapning og ambisjoner om å tråkke nye musikalske stier må uansett gis kreditt. De norske improvisasjonsmusikerne Ivar Grydeland, Ingar Zach og Tonny Kluften utgjør denne trioen. Alle er de kjente ansikter både her hjemme og internasjonalt med en rekke prosjekter på samvittigheten. Zach og Grydeland er ansvarlige for å ha startet og drevet plateselskapet SOFA siden 2000. Mange vil også kjenne navnene som den kreative kjernen i No Spaghetti Edition.

Det er ikke lett å bli klok på eller å beskrive albumet. Vi kan kjenne igjen elementer av jazz, folk og country såvel som indiske ragaer, elektronika og vestlig dronemusikk. Samtidig som albumet innbefatter et vell av ulike musikalske uttrykk og dermed er mangfoldig, er det også en strukturert skive. Det er tydelig at trioen her besitter et kompositorisk fokus som kontrasterer mye av samtidens improvisasjonsmusikk som gjerne kan være mer løs i formen.

Musikken er transeaktig i sin suggestive og repetitive struktur. De musikalske bevegelsene og forandringene foregår ofte subtilt og gradvis. Sentralt er de mange ulike typene perkusjon som sørger for et herlig driv og et rytmisk hele.

For the Middle Class teller kun fire spor. Det hele er sentrert rundt to lange, groovy kutt med tabla, steelgitar/banjo, droneinstrumenter (shruti box) og bass. Muligens skulle de vært redigert noe ned, men det er likefullt en stødig skimrende glans av disse harmoniske snirklende langsomme komposisjonene. Musikken har fellestrekk med filmmusikken til Boxhead Ensemble, Ornette Colemans polyrytmiske verker, canadisk post-rock, tidlig Supersilent - men mest av alt er dette slående egenartet og annerledes.

Jeg er veldig spent på hvor trioen kan ta dette videre. Det føles nemlig som om det her finnes potensiale til å strekke musikken ytterligere. Platen er uansett behagelig søvndyssende, og egner seg sannsynligvis utmerket til meditasjon eller yogaøvelser. Den har samtidig nok detaljer til at man også kan nærlytte.

Skiva er en opplevelse jeg unner alle klasser og mennesketyper å ta seg tid til å oppleve. Hvem den er tenkt for eller laget av blir mindre viktig. Musikk er til for og kan krysse grenser mellom mennesker.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sharon Van Etten - Tramp

(Jagjaguwar)

Med slike songar, med slik ei plate veks Sharon Van Etten fram og blir ei av dei beste stemmene vi har for tida.

Flere:

Torgeir Waldemar - Torgeir Waldemar
The Pains of Being Pure at Heart - Belong