cover

Golden Serenades/Sewer Election & Treriksröset

Golden Serenades & Sewer Election

CD (2008) - Roggbif

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Støy

Spor:
Transformatorlyd
Killing For Norway

Referanser:
Jazkamer
Merzbow
Hijokaidan
Lasse Marhaug
Sten Ove Toft

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Kampf um Norwegen

Skandinavisk stormøte i støy. Gyldne serenader fra Norge og kloakk fra Sverige.

Med et omslag som illustrerer en form for svunnen nasjonalisme, låttitler som Killing For Norway og dedikasjon til Marve Fleksnes illustreres muligens en viss form for ironisk distanse - eller i det minste forsøk på å skape litt humor - i det som er en ganske vanskelig og streng musikalsk genre.

I løpet av denne snaue timen holdes vi som lytter spent fast i en elektrisk stol og gjennombores av hard, ugjennomtrengelig støy uten at grepet slippes i det minste. Ekstremstøy, eller harsh noise, kan være en relativt mannevond greie. Golden Serenades og Sewer Election & Treriksröset gjør lite for å omvende genren i særlig grad, og det er kanskje lurt å pakke det inn i med bunadskledde barn på coveret. Så har vi noe pent å se på i hvert fall. Forsøk på å sette dette i en politisk kontekst er litt nødrim, selv om det altså var Golden Serenades som fikk FrP til å stille spørsmål ved kulturrådets prioriteringer da de knuste noen gitarer under et støttet prosjekt for et par år siden. "Strong political influence" som det står i følgeskrivet er vel å trekke det litt langt. Det er vel ikke akkurat noe hold i at støymusikk blir ansett som "farlig" av staten, selv om vi 10-12 stykkene som henger på Dans for Voksnes konserter i Oslo kan se rimelig grimme ut etter et par pils.

Mange støyartister "lider" av at det ofte er stor avstand mellom musikken de presenterer og måten dette gjøres på. Noe av intensiteten blir borte når de brennende lyder og omkalfatrerende kaos skapes av en bebrillet fyr med collegegenser som glor inn i en laptop på en naken scene. Gi meg noen filmer, strobelys, nakne dansere, utemmede dyr - et eller annet, liksom. Likevel, det er sammen med artisten(e) - og andre mennesker - støymusikken stort sett fungerer best. I en eller annen form for kontekst som går utenpå selve musikken. På CD blir - i hvert fall for mitt vedkommende - harsh noise en parentes i samlingen. Noe som er morsomt å ha, å se på og samle på, men som dessverre sjelden blir hørt på.

Herværende plate vil ikke gjøre noe fra eller til på det nivået, selv om det, når den først står på og godgjør seg i stereoen, unektelig er fett å høre så mye kompromissløs og massiv lyd slippes ut, maltrakteres og presses inn i øregangen med særdeles smertefull effekt før det eksploderer et sted dypt inne i sneglehuset med et ekko som henger igjen i ukevis. Det er klart det.

Hvem som står bak jævelskapen? I det rødhviteblå-hjørnet: Golden Serenades - To ikke helt ukjente herrer; John Hegre og Jørgen Træen, og deres opptak Transformatorlyd hentet fra Landmark i Bergen i 2005. I det blågule hjørnet: Sewer Election - Dan Johansson og Tommy Carlsson (her kaller de seg Sewer Election & Treriksröset, jeg vet ikke hvorfor) og deres Killing For Norway fra kassetten Spanking Ritual (2007), opprinnelig utgitt i 20 eks. De bør nå et større publikum denne gang.

Denne splitten minner i hvert fall om at Norge fremdeles er i forgrunnen på den internasjonale støyscenen - men ikke minst at de over grensen ikke bare gumler sild og kaviar. Skal se det gjemmer seg mye møkk bak folkhemmets velpleide fasade.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Deathprod - Deathprod

(Rune Grammofon)

Denne boksen presenterer et flott utvalg av Helge Stens produksjoner, og skisserer et bilde av en obskur, men viktig figur i norsk musikk.

Flere:

Mats Eilertsen - Flux
This Is Music Inc. - Krasnapolis