cover

Silence Is Wild

Frida Hyvönen

CD (2008) - Licking Fingers / Secretly Canadian / Tuba / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Indierock / Indiepop / Alternativ / Singer/songwriter

Spor:
Dirty Dancing
Enemy Within
Highway 2 U
London!
My Cousin
Science
Scandinavian Blonde
December
Birds
Pony
Sic Transit Gloria
Oh Shanghai
Why Do You Love Me So Much

Referanser:
Kate Bush
Hello Saferide
Jens Lekman
Robyn
Emily Haines
Beth Orton

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Lenge leve fortiden!

Frida Hyvönen tar med lytteren på en reise tilbake til hvordan alt en gang var.

Lenge har det slått meg at i Skandinavia har vi virkelig ingenting å surve over. Derfor skrives det utrolig mange sanger, med ufattelig lite substans. Det er mye luft og kjærlighet, og ikke så mye krig, fred og politikk, for å si det på den måten. Om det egentlig gjør så mye, er jeg litt usikker på. Som oftest synges det litt om klesplagg, festing og noen ganger tv-programmer. Men en oppsummerende trend må være bruken av nostalgi i tekstene. Barndomsminnene, tryggheten og drømmene: alt som en gang var, men ble til noe annet.

Svenskene er unike på området. De fortsetter å spytte ut plater med låtskrivere som synger om å skrelle en avokado, føde barn, og ta bussen fra A til B. Hvor spennende dette er varieres ofte i hvor stor grad av gjenkjennelse tekstene klarer å skape i lytteren. Så når Frida Hyvönen synger om sin barndomsforelskelse Jimmy, er det ikke nødvendigvis hvem Jimmy er som er viktigst, det er hvordan han var.

Silence Is Wild åpner med dette majestetiske sporet som er tidsriktig nostalgisk døpt Dirty Dancing. Filmen som ikke et kvinnemenneske jeg har møtt på min veg, ikke har hatt ett lidenskapelig forhold til. Det er muligens kombinasjonen av musikken, kjærligheten og dansen, som gjør at enkelte fremdeles skjelver bare ved tanken på avslutingsdansen.

Den representerer på en absurd måte en idé om den perfekte kjærligheten, komprimert i 90-minutter med pur underholdning. Fridas versjon er heller intet unntak, og hun rører ved denne nostalgiske rammen med sine "piano fingers". Hun fletter sammen en dypt rørende historie om hvordan hun og Jimmy møtes igjen årevis etter at drømmene brast, og skjebnen førte dem i ulike retninger.

Her er Frida Hyvönen på sitt absolutt beste. Og på Silence Is Wild fortsetter hun denne endeløse søkingen etter varmen hun opplevde i øyeblikkene med Jimmy. Hun vet de aldri vil bli de samme. Hun bor i Stockholm nå, og vandrer gatelangs rundt på jakt etter gode historier å erstatte barndomsminnene med. Til tider er det nesten pinlig treffende som på The Enemy Within, andre ganger går ballen rett over mål som med Pony. Men hvorvidt det handler mer om meg enn henne, kan jeg ikke si med sikkerhet.

Frida Hyvönen er en singer/songwriter fra Umeå i Sverige. Hun har mottatt voldsom kritikerros for sin debut Until Death Comes, og var bl.a. med bak teppet på Jens Lekmans suksessalbum Night Falls Over Kortedala. Hennes "faste" samarbeidspartner er Jari Haapalainen, som også sto bak produksjonen på debutalbumet. Men der Until Death Comes var en langt mer lavmælt affære, har Silence is Wild endt opp mer livlig i forhold.

Frida og Jari ønsker å eksperimentere litt med grensene for hvilken kapasitet og potensiale som ligger i ulike genretilnærmelser, og ender derfor opp med å sprike litt totalt sett. Stemmen, tekstene og produksjonen her er konstant god. Men personlig synes jeg uptempo låtene som Scandinavian Blonde og London! faller litt igjennom som svært tradisjonelle, og de påminner meg om Hello Saferides siste plate.

Allikevel har tyngden blitt lagt mot sørgmodige poplåter, med en syrlig snert av hverdagsobservasjoner og introspeksjon. Frida reiser på besøk til venner og bekjente, og hun kler de opp i ulike kontekster som gjør karaktergalleriet hennes spennende og dystert. Hele platen virker nærmest skapt av en godt voksen kvinne, som ønsker å være ei lita jente fra landet igjen, og aller helst vil tilbringe dagene med sine elskede hester.

I blant kan det være nyttig å ta denne reisen med seg selv tilbake, å stanse tiden litt for å finne konturene av hva som en gang var. For samtidig som jeg begynner å bli ganske mettet av "the swedish indie depression", så er det vanskelig å argumentere i mot at Frida Hyvönen står i bresjen for noe av det mest eksportvennlige og nostalgiske Skandinavia har å by på.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


David Thomas Broughton - The Complete Guide to Insufficiency

(Plug Research)

Enkelte har det i blodet. Noen besitter kvaliteter som andre bare kan drømme om. Møt David Thomas Broughton.

Flere:

Silverchair - Diorama
Television - Marquee Moon