cover

Kärlek är för dom

Thåström

CD (2009) - Sonet / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Ørkenrock / Visepop

Spor:
Kort Biografi med litet testamente
Långbort
Tillbaks til trehörnsgatan
Som tåg av längtan
Den druckne matrosens sång
Axel Landquists park
Kärlek är för dom
Över sundet
Linnea
Men bare om min älskade väntar

Referanser:
Imperiet
Ebba Grön
Nationalteatern
Sällskapet
Tom Waits
Nick Cave

Vis flere data

Se også:
Mannen som blev en gris - Thåström (2002)
Skebokvarnsv. 209 - Thåström (2005)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Dystert og godt

Nok en gang et solid håndverk fra mannen med de gode tonene og tekstene.

Nå er det over 30 år siden Joakim Thåström debuterte som plateartist. Gjennom et langt liv har han utvilsomt vært blant de beste svenske låtskrivere gjennom tidene - og som artist er han muligens den mest interessante i hele Norden. Ebba Grön, Imperiet, Peace Love & Pitbulls og nå senest Sällskapet: Dette er alle prosjekt det oser respekt av, som det gjør av Thåströms egen solokarriere. På Kärlek Är För Dom møter vi en rolig og reflektert mann, som blir 52 år i løpet av våren. Albumet er en naturlig fortsettelse av Skebokvarnsv. 209 som kom ut i 2005.

Nuförtiden lever jag et stilla liv. Jag ser dagarna komme sen springer dom förbi. (Kort biografi med litet testamente).

På dette første kuttet er det som å reise i Thåströms fortid. Han synger at kan gråte når han sitter for seg selv, han hyller sine store helter - The Clash som han så i Örebro i 1977. Det er nedtonet og langt unna hans unge dager da rebellens toner og ord var skrevet med skarp kniv.

Kärlek är för dom. Dom som har tur
(Kärlek är för dom).

Han er lengselfull. Kjærlighet er viktig i livet og flere låter berører da også dette temaet. Enten fra Thåström til en bestemt person eller til flere personer. Han synger om sårbarheten, redselen. (Anna Ternheim bidrar med gjestevokal her.)

Men bare om min älskade väntar och om jag hör hennes hjärta sakta slå. Bare om hon låg här tätt inntill mig kan jag bli den jag var igår
(Men bara om min älskade väntar).

Det er håpefullt og lengselfullt. Det er modent og det er ekte. Thåström har hatt et hektisk "rock'n roll-liv" der myten Thåström snart er større personen Thåström. Han gir ingen intervjuer lenger og han har rømt fra hjemlandet flere ganger, nettopp for ikke å være en gud. Myten vil alltid være der, men gjennom de personlige tekstene viser han at han nettopp bare er et menneske som alle oss andre. En helt vanlig mann som ser seg tilbake og tar et lite oppgjør med seg selv på veien.

Musikken har en mørk stemning over seg og det er en dyster tungsindighet gjennom hele plata. Det kler mannen som snakker tonespråket som Bellmann og Taube igjen, hør på den flotte visen Den Druckne Matrosens Sång. Teksten er skrevet av dikteren Dan Andersson (1988 - 1920), en person som Thåström føler en sterk nærhet til og som han hyllet i låta The Black Jim på sitt forrige album. Det handler om søken, kjærlighet, lengselen og skyldfølelsen.

Thåström og hans nå mer trofaste venner gjennom mange år beveger seg flere ganger i ørkenlandet der The Bad Seeds har vandret i mange år. Gitaristene Pelle Ossler og Conny Nimmersjö er to særdeles dyktige gitarister som krydrer det hele til, spesielt i Axel Landquists Park som også minner om lyden som gitaristene har på to nye respektive soloalbum (Ett Brus med Pelle Ossler fra 2008 og Skönheten och Odjuret fra Conny Nimmersjö fra 2007). Her må det bare nevnes at begge disse bør sjekkes ut.

Sistesporet er en versjon av Bob Dylans Tomorrow Is a Long Time (oversatt til svensk av Ulf Dageby) og som ble utgitt av Nationalteatern på Barn Av Vår Tid i 1978. En flott avslutning på et album som viser en Thåström som er lavmælt og tilbakeskuende.

Universet til Thåström i dag er dystrere enn den industrielle, rockete og punkete fortiden. Kärlek Är För Dom beviser nok en gang at Thåström er en mann som har masse å si både gjennom toner og ord.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wavves - Wavvves

(Fat Possum)

14 låter om å ikke passe inn, og det passer helt glimrende!

Flere:

Noa Babayof - From a Window to a Wall
Karl Seglem - Femstein