cover

Magnum Mysterium

Grex Vocalis

CD (2004) - 2L / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Klassisk

Stiler:
Kor / Julemusikk

Spor:
Jeg Synger Julekvad
O Magnum Mysterium
In the Bleak Midwinter
I Denne Søte Juletid
The Infant King
O Magnum Mysterium (de Victoria)
Away In a Manger
Stille Nacht, Heilige Nacht
O Magnum Mysterium
Kling No Klokka
Les Anges Dans Nos Campagnes
Il Est Né, Le Divin Enfant
Du Grønne, Glitrende Tre
O Magnum Mysterium
Det Hev Ei Rosa Sprunge
O Magnum Mysteruim

Referanser:
SKRUK

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Stemningsfullt konseptalbum til årets største høytid

O Magnum Mysterium, et admirabile Sacramentum, un animalia viderent Dominum natum, jacentem in præsepio.

Det lages veldig mange juleplater hvert år. Altfor mange, vil kanskje noen mene. Etter min erfaring kan de deles inn i to grupper: populærjulemusikk og klassisk julemusikk. Populærjulemusikk består mye av Santa Claus og Chestnuts og gjerne fremført av Mariah Carey, Celine Dion eller Christina Aguilera, og dette kan godt sette meg i julestemning, men spesielt bra er det vel egentlig ikke. Den klassiske julemusikken blir gjerne Bachs juleoratorium, Händels Messias eller de gode, gamle Glade Jul, Ave Maria og O Helga Natt. Med andre ord kan dette bli veldig kjedelig i lengden.

Grex Vocalis har laget en utradisjonell og pen juleplate, og unngått de store tabbene med det samme gamle oppgulpet som har vært spredt utover de tusen hjem tusen ganger før. De har konsentrert seg om undringen rundt nativiteten, og alle sangene handler om Jesu fødsel og mysteriet rundt denne historien som ligger til grunn for julefeiringen. De har blant annet sunget inn fem versjoner av åpningssatsen til julenattsmessen; O Magnum Mysterium (O Store Mysterium), skrevet av fem forskjellige komponister fra renessansen til vår tid; Morten Lauritsen, Tomas Luis de Victoria, Palestrina, Francis Poulenc og Javier Busto. Disse satsene er fordelt utover på albumet og gir en spennende variasjon i uttrykket.

Noen komponister har et sprudlende og voldsomt Alleluia, mens andre holder tilbake og jubler i stillhet, men alle har fokusert på tilskuerne rundt Jesu fødsel, alle med en følelse av ydmykhet og forundring hos de som fikk overvære julenatten i stallen.

Mange av de "klassiske" julesangene er også med, men arrangementene er gode og originale, så selv om jeg kan melodiene føler jeg at Grex Vocalis tilfører nye dimensjoner til de gamle traverne. Du Grønne, Glitrende Tre synges ikke med den melodien vi vanligvis synger i jula, men med Edvard Griegs melodi og arrangement, et pent stykke som fremheves av en ung og dyktig tenorsolist, Magnus Staveland. Jeg Synger Julekvad er arrangert av tre komponister. Michael Prætorius, Per Steenberg og Fartein Valen har arrangert henholdsvis første, andre og tredje, og fjerde vers. En spennende reise fra femtenhundretallets regelbundne satslære til nittenhundretallets eksperimentelle harmonikk.

En sang som synges i norske kirker i julen, Englar Kved i Høge Kor, blir sunget med fransk tekst, Les Anges Dans Nos Campagnes. Også her er arrangementet litt annerledes enn det vi er vant til å høre, men likevel harmonisk og behagelig for øret. På det nest siste sporet, Det Hev Ei Rosa Sprunge, hører vi derimot den tradisjonelle satsen. Her viser koret at de slett ikke skjuler sin utilstrekkelighet bak ukjente versjoner av julesalmene, men at de behersker nytt og gammelt, tradisjonelt og eksperimentelt like godt.

Jeg vil også trekke fram de nydelige julesangene In The Bleak Midwinter og The Infant King, to sanger jeg aldri har hørt før, men som absolutt burde høres av enhver musikkelsker. Det er meg en gåte hvorfor Rudolph, The Red Nosed Reindeer foretrekkes så mange når sanger som disse eksisterer. Jeg antar at verden vil bedras.

Det virker som om Grex Vocalis, under ledelse av Carl Høgset, er villig til å gå nye veier innenfor juletradisjonene uten å la det gå for langt eller bli for utilgjengelige i sitt uttrykk. En fin balansegang mellom nytenkende og tradisjonelt.

Grex Vocalis er et meget dyktig kor som har laget en meget god plate. Jeg lar meg forføre av stemningen, jeg nyter både de tradisjonelle treklangene og de mer sofistikerte harmoniene. Jeg sitter igjen med det beroligende inntrykket av at noen ganger, på noen utgivelser, er det musikalske uttrykket viktigere enn den kommersielle salgbarheten.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Sea and Cake - Everybody

(Thrill Jockey)

Når værgudene svikter er det godt det fins band som The Sea And Cake.

Flere:

The Shins - Wincing The Night Away
Flying Lotus - Cosmogramma