cover

Ghosts of the Great Highway

Sun Kil Moon

CD (2004) - Jetset / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Americana / Folkrock

Spor:
Glenn Tipton
Carry Me Ohio
Salvador Sanchez
Last Tide
Floating
Gentle Moon
Lily and Parrots
Duk Koo Kim
Si, Paloma
Pancho Villa

Referanser:
Crazy Horse
Red House Painters
Jay Farrar

Vis flere data

Se også:
Tiny Cities - Sun Kil Moon (2005)
April - Sun Kil Moon (2008)
Benji - Sun Kil Moon (2014)
Universal Themes - Sun Kil Moon (2015)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


En moderne klassiker

Dette er et episk mesterverk som er dømt til å bli en klassiker.

Mark Kozelek er kjent for mange som frontfiguren i alt-country bandet Red House Painters. Han har gitt ut seks
studioalbum med disse, og har i tillegg tre soloalbum på samvittigheten. Et av dem, What's Next to the Moon, er en samling av AC/DC-låter spilt inn med et nedstrippet akustisk lydbilde. Kozelek har også medvirket i regissør Cameron Crowes to filmer Almost Famous og Vanilla Sky, der han i tillegg bidro til soundtrackene. 

Ghosts of the Great Highway er en etterlengtet plate for fans av Red House Painters som har ventet på dette utspillet i rundt om sju år. Kozelek skuffer ikke med sitt nye band, som består av den gamle RHP trommeslageren Anthony Koutsos, Seattle-bassisten Geoff Stanfield og Tim Mooney, trommeslager fra American Music Club. Sun Kil Moon har en sugende kjemi, og Mark Kozelek leverer melodiøse og vakre låter som overgår det meste han oppnådde med Red House Painters.

Ghosts of the Great Highway åpner med den vakre og til tider morbide Glenn Tipton, som omhandler alt fra Judas Priest-gitaristene Glenn Tipton og KK Downing til Kozeleks far og legendariske boksere som Muhammed Ali og Sonny Liston. Det blir også tid til å nevne bortgangen til en bekjent som eide en lokal smultringsjappe:

I knew an old woman ran a donut shop
She worked late, serving cops
Then one morning
baby, her heart stopped
place ain't the same no more.

Den drives av rytmen til en enkel kassegitar, som blir nærmest kompleks i all sin enkelhet. Man trenger ikke å vente lenge før Kozelek og kompani leverer enda en kvalitetslåt. Carry Me Ohio er en sugende oppvisning i døsig folkrock. Kozelek synger med en skingrende nerve og en til tider tørr Jay Farrar-aktig stemme. Carry Me Ohio er noe av det vakreste du vil høre fra Americana-sjangeren i år, og det er også uten tvil et av de sterkeste sporene på plata.

Neste spor ut forteller den sanne historien om bokseren Salvador Sanches som endte sitt liv drøyt 20 år gammel i en bilulykke 12 August, 1982. Denne fortellingen blir også gjenfortalt på platenes siste spor, Pancho Villa. Denne gangen enda mere tilbakelent og sørgelig. Det er et artig innslag at Mark Kozelek velger å bruke samme tekst, men forandrer stemningen totalt. Pancho Villa er nedstrippet og til og med orkestrert, mens Salvador Sanches er drevet av et gitartema som kunne tilhørt Crazy Horse.

Etter dette går det slag i slag med døsige halvakustiske perler som Last Tide, Floating og Gentle Moon. Det er ikke mange nedturer på plata, de eneste sporene som ikke klarer å engasjere helt er Lily and Parrots og Duk Koo Kim. Sistnevnte er nesten 15 minutter lang og hadde nok fungert bedre om den hadde vært kuttet noe ned, for man hører hentydninger til vakre melodilinjer og flotte vokalprestasjoner her. Platen har også et instrumentalt spor, Si, Paloma. Denne blir vel drøy, ettersom den er nesten seks minutter lang. Men den har sine øyeblikk og har uten tvil et vakkert tema. 

Alt i alt er Ghosts of the Great Highway nesten en perfekt utgivelse. Mark Kozelek leverer her sitt ubestridte mesterverk, han har skrevet alle låtene, og står for produksjonen selv. Sun Kil Moons debut serverer materiale av det tidløse kaliberet. Det er nostalgisk og melankolsk, og låtene har episke kvaliteter. Jeg får assosiasjoner til både Faulkner og Bukowski når jeg hører på denne platen. Coveret er også helt klart med på å sette en hjemsøkt stemning til Kozeleks mesterverk.
Ghosts of the Great Highway kommer til å bli stående som en av de sterkeste americana-platene noensinne. Etter min mening er den allerede en klassiker.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Broken Records - Until the Earth Begins to Part

(4AD)

Tilfeldigheter skapte bandet. Dynamikken skapte magien. Selvfølgeligheter skapte et aldri så lite mesterverk.

Flere:

Richmond Fontaine - Post to Wire
Sukpatch - 23