cover

Against the Day

Land of Kush

CD (2009) - Constellation / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Arabisk / Orkester / Frijazz / Storband / Improvisasjon / Psykedelia

Spor:
The Light Over the Ranges
Iceland Spar
Bilocations
Against the Day
Rue du Départ

Referanser:
Black Ox Orkestar
A Silver Mt. Zion
Center of the Universe
Shalabi Effect
Molasses
Amon Düül II
Cerberus Shoal
Soliman Gamil
Gilad Atzmon

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Assassins of Allah

Her protesteres mot den kommende tredje verdenskrig med kommersiell selvmordsbombing som rammer både musikalske fordommer og etnisk segregering.

Den amerikanske forfatteren Thomas Pynchons over ett tusen sider lange, samfunnskritiske roman Against the Day tar for seg filosofi og vitenskap, sammenflettede hendelser, parallelle historier og løse tråder i tiden fra 1893 og fram mot den første verdenskrigen. Den vestlige sivilisasjonen gjør epokegjørende tekniske framskritt, men det ligger i menneskets natur at nyvinningene fører med seg den store katastrofen. 1800-tallets "la oss gi dem en lekse"-mentalitet og nasjonalstatsromantikk får tilgang til maskingevær, tanks og stridsfly. Denne uhyre komplekse boka tar for seg mye annet, men vi får la det ligge i denne omgang.

Sam Shalabi er kjent som frontmann i space rock / punk / improvisasjonsensemblet Shalabi Effect, men han har også en rekke andre utgivelser på Alien8 og andres kanadiske selskaper med Molasses, Detention og Nutsak. Bakgrunnen for Land of Kush var å lage en musikalsk protest mot araberfobien som har vederfart både Amerika og Europa siden 9/11.

Det foreløpig siste av slike ekstraordinære prosjekter heter Land of Kush, et 30-manns sterkt orkester modellert over egypiske orkestre fra forrige århundre. De debuterte live på Montreals Suoni Il Popolo-festival og ideene er nå samlet på studioalbumet Against the Day, titulert etter nevnte roman.

Space rock-relaterte grupper som Hawkwind og Ozric Tentacles har i årtier hatt en fascinasjon for både Egypt og pyramidens kraft. Landet Kush var i antikken et kongedømme i Sudan som i perioder var en del av de egyptiske riker. Sam Shalabi bærer videre på denne tradisjonen, men kombinerer den med andre ideer som har fellestrekk Gilad Atzmon på hans viktige 2004-utgivelse Re-Arranging The 20th Century med The Orient House Ensemble (der både Robert Wyatt og Guillermo Rozenthuler medvirket). Det å omarrangere det 20. århundre er Land Of Kush i høyeste grad med på å gjøre på Against the Kush, for eksempel å sette Soliman Gamils A Map of Egypt Before the Sands (1997) inn i en post-moderne ("alt er tillatt") sammenheng med frijazz og noe elektronikk flytende inn og ut.

Det vi har her er altså 5 lange spor på til sammen rundt en time som gradvis endrer form og innhold. Her er det partier både med fri flyt og hypnotisk rytmikk. Over 20 instrumenter kan høres, her er både oud, fiolin, bratsj, cello, egyptiske fløyter, darbouka, klarinett, saksofon og diverse elektriske instrumenter. Det er partier med sang innimellom det drøye og instrumentale. Noe er nedskrevet og planlagt, andre steder er det åpent for improvisasjon.

Land of Kush byr altså på sjanger-sprengende, berusende intens etnisk psykedelia som langt overgår det forutsigbare. Pothead Pixies og Hawkfans bør snarest få med seg at vi er inne i en ny, hardere virkelighet der kampen mot idiotien, intoleransen og neo-fascismen blir viktigere enn noen gang. Hvis ikke går vi nok en gang mot Dagen...

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Loch Ness Mouse - 11-22

(Perfect Pop)

The Loch Ness Mouse redefinerer seg i det norske musikklandskapet. Med bravur.

Flere:

Paul Weller - Catch-Flame: Live at The Alexandra Palace
Humanoid - Sessions 84-88