cover

Showbiz Kids - The Steely Dan Story 72-80

Steely Dan

2 x CD (2000) - MCA / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Jazzrock / Pop / Fusion / Voksenrock / Softrock

Spor:
Do it Again
Dirty Work
Reelin' In the Years
Only a Fool Would Say That
Change of the Guard
Bodhisattva
The Boston Rag
Showbiz Kids
My Old School
Rikki Don't Lose That Number
Night by Night
Pretzel Logic
Any Major Dude Will Tell You
Black Friday
Bad Sneakers
Doctor Wu
Any World That I'm Welcome To
Chain Lightning
Kid Charlemagne
Don't Take Me Alive
Haitian Divorce
The Fez
Here at the Western World
Black Cow
Aja
Deacon blues
Peg
Josie
FM
Babylon sisters
Hey Nineteen
Time Out of Mind
Third World Man

Referanser:
Toto
The Doobie Brothers

Vis flere data

Se også:
Everything Must Go - Steely Dan (2003)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


To plater. 33 sofistikerte hits.

Den definitive samleplaten fra studioperfeksjonistene - med superlyd!

Steely Dan er en kjempesvær, dampdreven hydraulisk dildo, i William Burroughs The Naked Lunch. Det er også navnet på et legendarisk, kritikerrost rockeband fra det glade 70-tallet, som fortsatt henger med.

Noe alminnelig rockeband er de dog ikke, heller et langvarig studiokonsept, med Donald Fagen (vokal, tangenter) og Walter Brecker (bass) som de faste elementene i et stort, musikalsk kollektiv fyllt av supermusikere.

Musikalsk plasserer de seg i skjæringspunktet mellom pop/rock, jazz og R&B, med klare referanser til "the west coast sound". Hørte vi "fusion"?

De har benyttet seg av storheter som Wayne Shorter, Brecker-brødrene, David Sanborn og Patti Austin m.fl. på sine innspillinger, som alle har ivaretatt og perfeksjonert et allerede solid gjennomarbeidet sound. Ingenting overlates til tilfeldighetene i dette miljøet.

De oppnådde relativt høye salgstall allerede ved debutalbumet Can't Buy a Thrill (1972). Albumet lå på Billboard i over et år, selv om det aldri nådde til topps.
Med sitt tredje album Pretzel Logic (1974), fikk de en kjempehit med Rikki Don't Lose That Number, samtidig som de besluttet å kutte ut turnering og liveopptredner. De ble med andre ord et studiobasert band, som også ble gradvis noe mere polert og fusionaktige, da de i større grad benyttet jazzmusikere i studio.

Karrieren toppet seg i 1977, da de ga ut Grammy-vinneren Aja.
En plate som burde være standardutrustning i bilen på varme sommernetter. Så plutselig, i 1981, rett etter at oppfølgeren Gaucho hadde nådd US Top 10, ville Fagen og Becker gå sine egne veier. Steely Dan var om ikke oppløst, så i hvert fall lagt på is på ubestemt tid. Det skulle gå 20 år før neste plate sto i butikkhyllene. Men det er en annen historie.

"The Showbiz Kids - The Steely Dan Story 1972-80" er altså en samleplate fra hele karrieren, minus fjorårets Two Against Nature. På denne dobbel-cd'en får vi presentert 33 av deres beste låter i kronologisk rekkefølge. Med 4-5 låter fra hvert album er det meste av det beste tatt med her.

Plata kan sees på som en utvidet utgave av Then and Now - The best of Steely Dan fra 1993. Begge er remastrede utgaver, så overraskelsen ble stor når lydkvaliteten på Showbiz er blitt skrudd opp i en annen divisjon! Lydbildet er bredere, oppløsningen høyere, stereoperspektivet er skarpt som en knivsegg, mens bassen både er fastere og dypere. Jovisst har digitalteknologien gjort noen kvantesprang på 8 år! Legg til at låtene denne gang også er plassert kronologisk, med informasjon om lagoppstilling for hvert album. Sånn skal det gjøres!

Dette er en samling kvaliteteslåter, som selvsagt kan oppfattes som glatt og upersonlig flinkispop, og kan ikke anbefales for alle.
Liker du gammel Toto, Crusaders, Doobie Brothers o.l., vil du sannsynligvis finne denne samlingen vel verdt en investering! Om det musikalske innholdet kan diskuteres, så står ihvertfall utførelsen til topp karakter. Udiskutabelt!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Paganus - Skogsrock

(Earthwood)

Paganus' kraftige, men klare øko-folk-rock brygg oppmuntrer villmennesker til ringdans i solsirkler over hele Skandinavia.

Flere:

Devendra Banhart - Smokey Rolls Down Thunder Canyon
The Megaphonic Thrift - Decay Decoy