cover

Svanevit

Svanevit

CD (2005) - Nordic Tradition

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Ballade / Salme

Spor:
Svanevit
Grönalundsmarschen
Önskepolska
Jag minnes dig
PD 146
Fiskeskär
Lagerfeldt
Bältet
Evigheten
Din klara sol
Adjö farväl, min söta flicka
Nu haver denna dag

Referanser:
Falsobordone

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Livets karneval

Følelsen av å sitte i et godt oppvarmet rom med lavt tak kommer krypende...

Nordisk tungsinn? Arktisk melankoli? Forestillingen om at det hviler et særskilt mørkt drag over den nordiske sinnskarakter er blitt en eksportstørrelse gjennom Ingemar Bergmans filmer og Ibsens teaterstykker.

Vi antas å være en innesluttet og følelsestreg gjeng av sturere bak kjøkkengardina, lumsk grublende over livets irrganger mens vi traver opp og ned løperen på gulvet i den dunkelt belyste og tungt møblerte borgerlige stua. Godt da å kunne stadfeste at tradisjonsmusikken her i höga nord bryter med dette bildet på en rekke punkter.

De siste års utgivelser av folkemusikalsk inspirerte eller traderte plateutgivelser forteller om et uttrykksbehov basert på alt annet enn dystert tungsinn og grublere på mørkeloftet. Det folkelivet vi ser skyggebilder av gjennom musikkens manglende evne er høyst sammensatt, ikke minst er det frodig, livsbejaende, humørfylt og preget av det livets karneval som artet seg i høytider, festlige sammenhenger, bryllup og helligdagsfyll.

Svanevits utgivelse innholder er utvalg av svensk tradisjonsmusikk. De plukker litt herfra og derfra, og gir oss et fint tverrsnitt av svensk folkemusikk fra flere århundre. Hovedvekten er lagt på musikk fra nordisk middelalder (denne strakte seg til utpå 1500-tallet og, for Sverige del, inn i landets stormaktstid) i nye folkemusikkarrangement. Musikkgenrene varierer, alt fra salmer til ballader, poloneser og polka.

Instrumentbruken skiller seg en del fra det vi er vant til å forbinde med den norske tradisjonen, hvor hardingfele og langeleik står sterkt. Sveriges langt mer internasjonale stilling og posisjon i Europa gjør seg bemerket i et langt mer kontinentalt instrumentvalg. Utøverne er da også suverene på sine instrument; harpe, svensk sekkepipe, nøkkelharpe, fiolin, mandolin etc. Særlig gjør sekkepipas særegne lyd seg positivt gjeldende på en rekke spor.

Arrangementene er utsøkte, dempede og gjennomtenkte. Det musiseres på en svært dannet og løssluppen måte, morsomt og underfundig, overskuddspreget og bejaende. Lydbildet er mettet, varmt og avrundet. Følelsen av å sitte i et godt oppvarmet rom med lavt tak kommer krypende etterhvert som musikken "setter seg". Svanevit gir oss altså et nærmøte med middelaldermusikken i dobbel forstand.

Svensk folkemusikk klinger noe mer av østlige nabolag, de finske landskaper og den russiske tyngde enn vår egen, mer grisgrendte tradisjonsmusikk. Mandolinen på plata bringer tankene østover, instrumentsammensetningen tar oss videre utover.

Dette er et godt møte med et nytt A-lag innen folkemusikkens voksende kretser, og nok en gang gode nyheter fra våre venner over kjølen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kvelertak - Kvelertak

(Indie)

En sjangerfornektende og sviende bra debut. Det skulle ikke overraske meg om man hadde kommet til bevisstheten med blåmerker rundt halsen.

Flere:

Information - Biomekano
Archie Bronson Outfit - Coconut