cover

Hypnotic Brass Ensemble

Hypnotic Brass Ensemble

CD (2009) - Honest Jons

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Funk / Soul / Afrobeat

Spor:
Alyo
Gibbous
War
Ballicki Bone
Flipside
Marcus Garvey
Jupiter
Party Started
Rabbit Hop
Sankofa
Hypnotic
Satin Sheets
Rabbit Hop (Version)

Referanser:
The Heliocentrics
Jamiroquai
Erykah Badu

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Hyperaktiv overskuddsblærting

En helt ny musikalsk sjanger er født: Hypno-brass kicks ass!

Det begynner å bli lenge siden Sun Ra Arkestra åpnet en ny kanal inn i jazz-improvisasjonens uutgrunnelige psyke, faktisk så lenge siden at Phil Cochrans barn har rukket å bli godt voksne og godt i ferd med å gjøre tuba-trompet-funk hipp igjen med Hypnotic Brass Ensemble.

Dette dreier seg altså ikke om god gammel Chicago-avantgarde, men derimot om hypnotiske brass instrumentaler (vel og merke hovedsakelig instrumentale - sang åpenbarer seg spontant uten forvarsel i blant, omtrent som tungetale på pinsevennenes bedehussamlinger) med aldeles delikat rytmikk. Det blir som om the Grand Wazoo går seg vill i Nigeria-funkens svetteste rytme-sudoku. Resultatet er verken jazz, funk, pop eller verdensmusikk, men i høyeste grad egenartet, frekt og vittig på samme tid.

Det rike innslaget av tuba og en sterk tress i trompet følges for det meste av bassganger på sousafon (beslektet med tuba, beklager til alle de som trodde det var siste oppfinnelse fra supperådet), et hardtslående slagverk, congas, claves og diverse øvrig perkusjon. Ellers finnes eufonium og bass og tenortrombone. Det finnes ikke tangent- og strengeinstrumenter! Likevel må dette åpenbare seg som korpsmusikeres store skrekk – tenke seg til å marsjere til noe av dette?! Jeg ser for meg buekorpset med skokrem i ansiktet og fråde rundt kjeften gjøre hysteriske forsøk på å følge med i tiden mens Hypnotic Brass Ensemble pisker dem til alle kanter som maur i panikkberedskap.

Hypnotic Brass Ensemble svinger som the camel walk, popcorn, mad potatoes og alt det andre James Brown kalte de villeste dansene sine. Dette er et rent seriemord på myten om at brassband er sidrompa og kjedelige. De lager selv lydsporet til detektivfilmen der denne forbrytelsen blir oppklart. Ja, dette ville kledt en absurd thriller-film utrolig bra – Agent 007 møter brassbandet med de dødbringende tubaene! Det melodiske innholdet er konsist og gripende, med nok variasjon i temperament og arrangement til at du forblir vedvarende hekta.

Honest Jons, delvis eiet av Damon Albarn, har i de senere år vist seg både som eksotiske lydarkeologer innen verdensmusikk og visjonære grenseflyttere i det omstridte landet mellom pop og eksperimentell musikk. Denne plata til Hypnotic Brass Ensemble passer som bare pokker inn den profilen. Gruppa har etablert sin helt egne musikalske sjanger, hypno-brass kick ass!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Loscil - Triple Point

(Kranky)

Elektroniske pulser, dype bassganger og nesten uhørbare subrytmer.

Flere:

Paganus - Kalla
TeeBee - The Legacy