cover

Barricades & Brickwalls

Kasey Chambers

CD (2002) - Warner Bros. / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Rock / Blues / Americana / Singer/songwriter

Spor:
Barricades and brickwalls
Not pretty enough
On a bad day
Runaway train
A Little bit lonesome
Nullarbor song
A million tears
Still feeling blue
This mountain
Crossfire
Falling into you
If I were you
I still pray

Referanser:
Lucinda Williams
Richard Thompson

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Brilliante ballader

At Kasey er en habil låtskriver, er det ingen tvil om.

Kasey Chambers lager sanger som er så karakteristiske at man kan kjenne dem igjen hvor som helst.

Bare stemmen hennes er et kapittel for seg. Hun har en slags skjør og opprivende snert som gir sangene ekstra dybde. Hun minner faktisk om Gram Parsons av og til. På "Barricades & brickwalls" gjør hun også en litt anonym versjon av hans "Still feeling blue".

Det kom ikke som en overraskelse da jeg fikk vite at Lucinda Williams både er Kasey Chambers venninne, mentor og største forbilde. At fantastiske Richard Thompson er et av hennes andre forbilder, trekker heller ikke ned inntrykket.

Debutalbumet "The captain", som kom i 1999, var et solid stykke arbeid, en overraskende god debut fra en meget ung, australsk dame, og det i en sjanger hvor det er vanskelig å tilføre noe storslagent. "Barricades & brickwalls" er ikke et bedre album, men heller ikke dårligere. Det er heller en slags naturlig fortsettelse. Forskjellen ligger ikke uventet i produksjonen. Selv om det er Kasey sin bror Nash som har produsert begge platene, merkes det at det Kasey har hatt mer penger til studiotid denne gangen. Det trenger ikke å være en god ting, spesielt ikke i country-sjangeren.

Artister av Chambers sitt kaliber har ofte med seg habile gjesteartister. Her bidrar Lucinda Williams, Buddy Miller, Matthew Ryan og den australske countryhelten Paul Kelly. I bandet har hun også med seg sin bror Nash og pappa Bill.

Kasey Chambers vokste opp i familiens bobil. Familien livnærte seg som omstreifende jegere. Den fulgte byttets vandringer i den australske bushen. Om kveldene satt de rundt leirbålet og sang amerikanske countrysanger. Alle i familien spilte og sang. Etter mange år på veien slo de seg til ro og startet familiebandet "The dead ringer band". Gruppa opparbeidet seg fort kultstatus.

For Kasey lokket større ting. John Lomax III "oppdaget" henne, og falt umiddelbart. Lomax er sønnesønn av legendariske John Lomax, som samlet på amerikanske folkesanger, blant annet utgitt i "Harry Smith's anthology of american folkmusic".

At Kasey er en habil låtskriver, er det ingen tvil om. Hun uttrykker seg best om savn, hjertesorg og avvisning. Men det betyr ikke at hun bare sitter på rommet sitt og gråter seg tørr. Jenta vet hva hun vil. På åpningslåten "Barricades & brickwalls" forteller hun om alle de hindringer man kan prøve å legge for henne, uten at det vil hjelpe: "I'll be damned if you're not my man. Before the break of dawn". Dette er den beste av de raske sangene på albumet.

Men det er balladene som skiller seg ut. "Nullarbor song" handler om stedet familien bodde lengst, plassen som i Kaseys hode alltid vil være hennes hjem. "Million tears" beretter om den klamme, kvelende følelsen som savn kan gi. "On a bad day" gir oss en aldri så liten kikk inn i Chambers sine følelsesmessige renselsesritualer. "This mountain" er uansett platens midtpunkt og "mesterverk", en endeløst vakker melodi viklet inn i en håpløst sår tekst.

"Sometimes I wish I was a sin, so the ones I love would let me in".

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 7/10

pstereo logo