cover

Release

Pet Shop Boys

CD (2002) - Parlophone / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Elektronisk / Britpop

Spor:
Home And Dry
I Get Along
Birthday Boy
London
E-mail
The Samurai In Autumn
Love Is A Catastrophe
Home
The Night I Fell In Love
You Choose

Vis flere data

Se også:
Nightlife - Pet Shop Boys (1999)
Nightlife - Pet Shop Boys (1999)
Closer To Heaven - Pet Shop Boys (2001)
Montage - The Nightlife Tour - Pet Shop Boys (2001)
PopArt - The Hits - Pet Shop Boys (2003)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Nok et PSB-mesterverk

Tennant & Lowe overbeviser som låtskrivere nok en gang.

Mine desiderte favorittalbum så langt med Pet Shop Boys er Please (86), Behaviour (90) og Nightlife (99), men det spørs om ikke Release (02) med tid og stunder vil komme seg på topplisten.

For her er det i mine ører ikke en eneste svak melodi, og det slår meg at uavhengig av produksjon og arrangement, så har det som regel alltid vært melodiene som har styrt Pet Shop Boys.

Med årene har de turt å eksperimentere mer. Selv om Release på ingen måte er revolusjonerende, er det for Pet Shop Boys' vedkommende unektelig spesielt at nesten alle låtene er bygd som tradisjonelle poprock-melodier med bass, gitarer og ekte trommer, og hvor synthlydene kun er krydder. Gitar har ikke vært noe fremmedelement på gruppens tidligere album heller, men aldri har det vært et så fremtredende hovedinstrument som her, noe som ganske sikkert kan tilskrives Johnny Marrs aktive engasjement under innspillingen - og noe jeg tror er økende grad av låtskriving av Neil Tennant. Etter konsertene å dømme spiller han i alle fall godt nok gitar til husbruk, og ganske sikkert til låtskriving.

Det er mulig enkelte die hard-fans fra synthmiljøet vil rynke litt på nesa, men selv om jeg er synthgutt god som noen, synes jeg dette er en knallplate.

Merk dog: Det er svært lite "action" her rytmemessig, disco-beaten var til gjengjeld sterkt fremtredende på forrige album. Ingen Domino Dancing, ingen So Hard, ingen Closer To Heaven, med andre ord. Mer en høstplate i slektskap med nevnte Behaviour.

Og her skal jeg låt for låt begrunne hvorfor Release er en super Pet Shop Boys (PSB)-CD.

Home And Dry: Førstesingel, som ikke umiddelbart grep meg. Men etter noen gjennomlyttinger var jeg "hooked". Irriterende enkelt, samme vers og refreng. Men de slipper unna med det. Det er bare så sinnssykt bra.

I Get Along: PSB does britop de luxe. Denne er nok tyngst å svelge for synthmiljøet. Dette helt spesielle britiske soundet med akkordskifter er noe helt for seg selv. Kunne gjerne vært Lightning Seeds med Neil Tennant som gjestevokalist, dette. Og så "fotballrefrenget" som prikken over i'en. Selv jeg som sluttet å følge med på britisk fotball i 1982 skjønner hvorfor denne låtskriverteknikken i seg selv er en studie verdt.

Birthday Boy: Soleklar singel-kandidat, spør du meg. Storslagent på diskret vis, det er noe meget spesielt med Neil Tennants forsiktige stemme på en slik supersterk melodi.

London: Catchy, catchy, catchy! Hva er vel en PSB-plate uten litt London-nostalgi. Her ser man byen i alle fall tekstmessig fra innvandrernes side. "Auto-tune", eller Cher-effekten (gjort kjent med Believe-låten), er kjørt på i overdose på stemmen til Neil Tennant, men det er faktisk sjarmerende tross overkill. En alldeles nyyydelig låt i popformatet.

E-mail: Skrått blikk på vårt moderne kommunikasjons-samfunn. Melodisk sett rolig og med tematikk fra Behaviour-albumet. "Flat" låt uten den store dynamikken, men nok en liten perle.

The Samurai In Autumn: Her har Chris Lowe helt klart fått kose seg litt med synthene og programmert en kjekk liten instrumental, med unntak av et kort refrengparti med vokal. Såre enkelt, men vakre lyder og alt er så riktig, så riktig innenfor PSB-universet. Dessuten trenger vi en link til gruppens historiske sound etter fem nærmest akustiske låter.

Love Is A Catastrophe: Såre kjærlighetsballader blir til vakre hymner fra denne duoen. Nydelig gitarkomp - igjen! - og tittelen sier vel det meste. En juvel for melankolikere dette. Uendelig vakker sang fra Neil Tennant.

Home: Ved siden av deler av Home And Dry og hele Samurai In Autumn er dette den mest elektroniske låten på Release. En helt kurant melodi, som sammenlignet med alle de andre faller litt igjennom i mine ører. Den svakeste, men bevares, selv PSB på det jevne er interessant. Her er det nok av godlyder å fordype seg i.

The Night I Fell In Love: PSB har aldri gjort noe stort poeng ut av sin seksuelle legning, men vi vet vel alle sammen hvor landet ligger. Her er det tydelig også i tekst, og det er vel da meningen at alle homofobe blant oss skal bli noe anstøtt. Som låt og melodi er dette nok en godbit, og hvis man er heterofil er det jo bare å synge med og si "she" i stedet for "he". Vakre gitar-riff igjen.

You Choose: Litt mer kryptisk på tekstsiden om hvordan kjærligheten skal få grobunn, men melodisk er det nok en innertier innenfor den sarte meloditypen. Jeg faller for denne også!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet - Pixiedust

(Curling Legs)

Med nydelige pop-låter utført av kreative, åpne jazzmusikere, skaper Slow Motion Orchestra et spennende, originalt uttrykk.

Flere:

Salvatore - Tempo
Andrew Bird - Noble Beast