cover

LP

Discovery

CD (2009) - XL / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Elektropop / Europop / R'n'B

Spor:
Orange Shirt
Osaka Loop Line
Can You Discover?
I Wanna Be Your Boyfriend
So Insane
Swing Tree
Carby
I Want You Back (In Discovery)
It's Not My Fault (It's My Fault)
Slang Tang

Referanser:
Vampire Weekend
Ra Ra Riot
Junior Boys
Eiffel 65
Kanye West
Rihanna

Vis flere data

(2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7)


Helt feil galskap

Medlemmer fra Vampire Weekend og Ra Ra Riot slår seg sammen for å lage årets kanskje dårligste album.

Indiestjerneskuddene Vampire Weekend og Ra Ra Riot slapp sine debutalbum i løpet av fjoråret, og begge har hatt lyspunkter som har vært bortimot uimotståelige, men som samtidig har vært veldig ujevne. Nå har altså Vampire Weekends Rostam Batmanglij og Ra Ra Riots Wes Miles rottet seg sammen for å gi oss kjempespennende og smooth elektroinfisert R&B.

Og når jeg sier kjempespennende og smooth så mener jeg altså blant tidenes mest mislykkede. I kjølvannet av en annen av årets største skuffelser, Dirty Projectors' Bitte Orca, så kommer altså denne håpløsheten og skygger over tilværelsen til enda flere uskyldige ofre.

Og sannelig har ikke stakkars Angel Deradoorian fra nettopp Dirty Projectors rotet seg borti dette også, og det med lavmålet I Wanna Be Your Boyfriend, en R&B-parodi som bare ikke er morsom i det hele tatt. Det bør i alle fall være en parodi, men det er såpass lite tegn på selvironi på resten av albumet at jeg sannelig ikke er helt sikker.

Og galskapen tar aldri slutt. Deres versjon av Jackson 5 klassikeren I Want You Back må være en av de mest brutale musikalske voldtektene jeg har vært borti. Introen er faktisk litt flott, men så snart vokalen setter i gang så raser det hele sammen i grus. Når skal det bli forbudt med autotune egentlig? Må noen bli skadd før noen gjør noe med det?

Så er det Carby da, låten hvor Vampire Weekend-vokalist Ezra Koenig bidrar. Den er seriøst dønn likt Eiffel 65 (de som hadde den grufulle hiten Blue, for de som hadde fortrengt den) av alle ting, og jeg vet sannelig ikke hvilken av de to ondene jeg ville utsatt meg selv for om jeg skulle velge.

Sånn rent teknisk så høres Discovery utvilsomt innbydende ut, til og med vokalen iblant, men det hjelper jo ikke når gjennomførelsen og låtene er på grensen til ubrukelige. Og man kan jo selvfølgelig ikke gi seg ut på dette og forvente Vampire Weekend eller Ra Ra Riot, og det er mulig de fortjener kudos for forsøket. Men det får de ikke fra meg. Niks!

På LP så virker det flere ganger som om duoen prøver å flytte grensene for hva man kan komme seg unna med som 'indieartister' - og det virker å være en trend å høres så lite 'indie' ut som overhodet mulig. De får sikkert masse kudos og kred for å lage en plate som blander elementer av flinkisindie og eurodance, og noen kommer sikkert til å påstå at de beviser at autotune faktisk kan høres bra ut.

Nei. Det kan ikke det. Og her ønsker jeg gjerne å en dag innrømme at jeg tok feil, men jeg ser ikke det som veldig sannsynlig.

Noe brukbart finnes det dog her, tro det eller ei. So Insane og Orange Shirt er i grunn smålekre, og greier å få den ellers så usammenhengende og oppstykkede sounden til Discovery til å fungere til en viss grad. Men den kontrastfattige og nesten desperate trangen til å være kreativ bare for å være kreativ, er med på å gjøre dette til en smertefull opplevelse. Å være kreativ må altså ikke forvirres med ukontrollerte kramper, kanskje spesielt ikke i nærheten av en drøss synthesizers. Grøss og gru!

Lenge leve galskapen, for all del. Men spar oss for autotune. Og Discovery.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen